"Izraelre nézve szégyenteljes ez a tűzszünet"
Izraeli politikai elemző nyilatkozott a Heteknek
"Izraelre nézve szégyenteljes ez a tűzszünet"

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 21.
Egy ideig azt lehetett hinni az újabban fellángoló palesztin-izraeli harcokkal kapcsolatban, hogy ezúttal Izrael nem fog engedni a nemzetközi és főként amerikai nyomásnak, és minden korábbinál erélyesebben fog fellépni a déli városokat állandó fenyegetettségben tartó Hamasz palesztin terrorszervezettel szemben. Aztán 11 napnyi visszafogott katonai légi csapásokat követően Izrael mégis tűzszünetet kötött. Gideon Israel politikai elemzőt kérdeztem a miértekről. 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

"Ez a tűzszünet szégyenteljes"

- kezdte gondolatmenetét a jobboldali politikai elemző, a Jerusalem Washington Center elnöke, Amerika-szakértő Gideon Israel. 

A felek csütörtök este jelentették be, hogy tűzszünetet kötnek, ami után péntek hajnaltól kezdve valóban abbamaradtak a rakétatámadások. A Hamasz palesztin terrorszervezet és a gázai lakosok győzelemként ünneplik a fegyvernyugvást, és bizonyos szinten ez valóban győzelem számukra. 

Megtörni az ellenség lelkét

 Gideon szerint az ilyen összecsapásoknál kulcsfontosságú, hogy megtörjék "az ellenség lelkét". 

"Ha nem vagy hajlandó kárt tenni az ellenség infrastruktúrájában a háború során (üzemanyag, áramszolgáltatás, vízellátás, stb.); ha nem vagy hajlandó feltartani, vagy akadályozni az ellenség élelmiszerellátását; ha csak azt követően csapsz le egy épületre, hogy mindenki elmehet onnan; ha csak akkor csapsz le egy terroristára, ha teljesen egyedül van; ha csak akkor bombázol le egy épületet, ha közvetlenül katonai célokra használják; ha a terroralagutakat "metrónak" hívod; ha olyan kifejezéseket használsz, hogy "csendet csendért"; ha magyaráznod kell, hogy a világ nyolcadik legerősebb hadserege példátlan teljesítményt nyújtott egy olyan övezettel szemben, amelynek se tankja, se repülője, se tengeri hadereje nincsen; ha mindig célzott csapásokról beszélsz; ha a rendkívüli hír minden nap annyi, hogy sikerült kiiktatni egy rakétaindító személyzetet, vagy terroristát, akiről még soha senki nem hallott; akkor mondok valamit...

Sosem fogsz háborút nyerni!"

- írja a politikai elemző. 

Gideon Israel nem a civil áldozatok számának emelkedését várja, hanem szerinte egy háborúban sajnos az hozzáállás jelenti a megoldást, ha a győztes fél, úgy mint az amerikai polgárháborúban Sherman tábornok, Atlanta elfoglalása után a tengerpart felé menetelve, minden tulajdont felégetett. 

Gideon Israel (Forrás: Youtube/ILTV)
Gideon Israel (Forrás: Youtube/ILTV)

Élet 30 másodperces menekülésekkel

Az elemző nem kegyetlenséget vár, hanem azt, hogy az elképesztő erőfölénnyel Izrael gyakoroljon kegyelmet azzal, hogy lerövidíti ezt a már évek óta zajló háborút. Úgy véli, Netanjahu óriási csalódás ezen a téren. És nem számára elsődlegesen, hanem az Izraeli déli részén lakók számára.

"Nekik már évek óta együtt kell élniük ezzel az őrülettel"

- emlékeztetett. Minden pillanatban úgy kell mozogniuk, hogy adott esetben 30 másodpercen belül (!) óvóhelyre tudjanak jutni. "Ez felőrlő" - vélekedett. Hozzátette, "én is egy sor dolgot nem tudtam elvégezni a háború során, mert mindig az járt a fejemben, hogy a gyermekeimmel lehet, hogy gyorsan óvóhelyre kell majd rohannunk. Most gondolj bele, hogy valakinek ez az egész élete"- magyarázta.

Gideon Israel szerint teljesen egyértelmű, hogy Izrael – ha akarná – fel tudná számolni a Hamaszt. Mint emlékeztetett, Izraelnek szinte egy teljes hete volt a háborúzásra, amikor még semmilyen nyomást nem helyeztek rá. "Ha elég volt 6 nap a '67-es háborúra, akkor elégnek kell lenni ennyi időnek most is" - zárta gondolatát a politikai elemző. 

Az elmúlt 11 nap során a Hamasz palesztin terrorszervezet minden eddiginél több rakétát lőtt ki ilyen rövid idő alatt, szám szerint 4340-et. Válaszul az izraeli hadsereg célzott, előre figyelmeztetve, terroristák által használt célpontokat semmisített meg, köztük a terrorszervezet több mint 120 kilométer hosszúságú alagútrendszerét. A tűzszünetet követő eseményekről, fejleményekről percről percre frissülő cikkünkben folyamatosan beszámolunk.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!