"Isten nem áldja meg a bűnt" - a Vatikán elmondta, mi az álláspontja a homoszexuális kapcsolatokról
Áldásban csak egy férfi és egy nő szövetsége részesülhet, akik nyitottak a gyermekvállalásra
"Isten nem áldja meg a bűnt" - a Vatikán elmondta, mi az álláspontja a homoszexuális kapcsolatokról

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 16.
A Vatikán teológiai kérdésekben illetékes Hittani Kongregációja hétfői  állásfoglalásában nemet mondott a kapcsolatban élő homoszexuálisok áldására, egyértelműen leszögezve, hogy az Isten szemében bűn.

Az egyszerre hét nyelven kiadott dokumentum válaszként szolgál egy teológiai kérdésfelvetésre. A kérdés úgy szól, hogy az egyháznak módjában áll-e áldásban részesíteni az egyneműek közötti kapcsolatot. A vatikáni hivatal hangsúlyozta, hogy egyházi körökben is számos javaslat és kezdeményezés merült fel a kérdésben, melyekre a most kiadott dokumentum szolgál válaszul.

A Hittani Kongregáció nemmel válaszolt, de meg is indokolta állásfoglalását.

"Isten nem áldja és nem is áldhatja meg a bűnt: úgy áldja meg a bűnös embert, hogy felismerhesse, hogy az ő szeretete tervének része, és megengedje neki, hogy megváltoztassa őt"

- áll a szövegben.

A dokumentumban leszögezi, hogy nem részesülhet áldásban olyan viszony vagy partneri kapcsolat - még akkor sem, ha stabil kapcsolatról van szó -, amely házasságon kívüli. Utóbbi pedig férfi és nő közötti feloldhatatlan házasságot jelent, mely nyitott a gyermekáldásra.

"Nem lehetett más a válasz, mivel az egyház - kétezer éves hagyománya szerint - áldást csakis és kizárólag egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasságra adhat, melynek célja az új élet fakasztása"

- mondta Németh Norbert atya, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora at MTI-nek.

A dokumentum ugyanakkor felszólítja a keresztény közösséget és ennek pásztorait a - szöveg megfogalmazása szerint - homoszexuálisok iránti tiszteletre és "gyengédségre" a diszkrimináció minden formájának elutasításával.

A kongregációt vezető Luis Francisco Ladaria Ferrer bíboros aláírásával ellátott állásfoglalás leszögezi, hogy a választ Ferenc pápával személyesen egyeztették.  

Biden nem ért egyet a pápával?

A Fehér Ház hivatalos sajtótájékoztatóján a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnök, aki saját bevallása szerint odaszánt katolikus, hogyan reagált a Vatikán állásfoglalására, mely a bűn kategóriájába sorolja a meleg kapcsolatokat, a szóvivő kijelentette, nem hiszi, hogy az elnöknek lenne személyes válasza, de

"továbbra is hisz a homoszexuális kapcsolatokban és támogatja azokat"

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!