Iráni drónok Ukrajnában: Izrael felajánlotta a segítségét Kijevnek
Iráni drónok Ukrajnában: Izrael felajánlotta a segítségét Kijevnek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 20.
A Reuters szerint ez némi elmozdulást jelent Izrael eddigi politikájában, miszerint semmilyen katonai segítséget nem nyújt Ukrajnának az ellene folyó háborúban.

Izrael felajánlotta szerdán Ukrajnának, hogy a civilek védelmében segít légitámadás-jelző rendszert kifejleszteni - közölte az MTI. Kijev korábban olyan eszközt kért Izraeltől, amellyel elháríthatók az Oroszország által gyaníthatóan használt, iráni gyártmányú drónok.

Ahogy arról a Hetek is beszámolt, Ukrajna izraeli nagykövete most is olyan légvédelmi rendszert kért Izraeltől, amellyel le tudják lőni a támadó drónokat, de Beni Ganz védelmi miniszter határozottan visszautasította, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának.

Bár Izrael kezdettől fogva elítélte Ukrajna megtámadását, csak humanitárius segítséget hajlandó nyújtani neki, mert fenn akarja tartani együttműködését Oroszországgal a szíriai háborúban, és mert nem akarja, hogy az oroszországi zsidókat retorziók érjék.

Ukrajna kedden ismét kértre Izrael segítségét, mert az orosz hadsereg számos drónnal - feltehetőleg iráni gyártmányú Sahed-136-os kamikazékkal - támadta. Irán tagadja, hogy drónokat adott volna el Oroszországnak, Moszkva pedig hallgat a vádról. Irán a drónok mellett föld-föld rakétákat is felajánlott Oroszországnak - állítja a Reuters hírügynökség saját értesülései alapján.

Izrael most azt kérte Ukrajnától, hogy írja le, milyen légitámadás-jelzésre van szüksége - közölte Ganz európai uniós nagykövetekkel hivatalának közlése szerint. Ez alapján Izrael tud majd segíteni Ukrajnának egy olyan rendszer kifejlesztésében, amellyel előre figyelmeztetni lehet a civileket a légitámadásokra - tette hozzá a miniszter. Ganz az ügyben csütörtökön beszél ukrán hivatali kollégájával, Olekszij Reznyikovval.

Izraelnek több légelhárító rendszere van, de a védelmi minisztérium egyik szóvivőjének közlése szerint itt legfeljebb olyan radarrendszerről lehet szó, amely légoltalmi szirénákat szólaltat meg, illetve vészüzenetet küld a mobiltelefonokra.

(Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!