Ideiglenesen felfüggesztették a texasi szívdobbanás törvényt
Ideiglenesen felfüggesztették a texasi szívdobbanás törvényt

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 07.
Egy amerikai szövetségi bíró a nők alkotmányos jogaira hivatkozva ideiglenesen blokkolta a texasi szívdobbanás törvényt. A precedensértékű életvédelmi rendelet csaknem tejes körűen betiltotta az abortuszokat az Egyesült Államok második legnépesebb államában, Texasban, ezt azonban sokan képtelenek voltak megemészteni. 

A szerdán meghozott ítélet megakadályozza, hogy Texas végrehajtsa a republikánusok által megszavazott törvényt, amíg a törvény jogszerűségével kapcsolatos eljárások folyamatban vannak. Ugyanakkor addig, amíg a törvény függőhelyzetben van, a texasi orvosok attól tartanak, hogy perelhetők lesznek, hiszen nincsen végleges döntés az ügyben.

Robert Pitman szövetségi bíró indoklásában azt írta, hogy a szeptember elején életbe lépett törvény

"jogtalanul akadályozza a nőket abban, hogy az alkotmány által védett módokon ellenőrzést gyakoroljanak életük fölött."

Texasi tisztségviselők jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen. 

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a szerdai bírói döntést követően így nyilatkozott:

„A ma esti döntés fontos előrelépés Texas állam számára a nők alkotmányos jogainak helyreállítása felé vezető úton. De a harc csak most kezdődött el, mind Texasban, mind az ország többi államában, ahol a nők jogai jelenleg is támadás alatt állnak.”

A jogszabályt ellenző texasi képviselők minden valószínűség szerint mielőbbi érvénytelenítést kérnek majd a körzeti fellebbviteli bíróságtól, amely korábban még engedélyezte a korlátozások hatályba lépését.

A Greg Abbott republikánus kormányzó által májusban aláírt törvény mindazon esetekben tiltja az abortuszt, amikor már észlelhető magzati szívműködés. Ez jellemzően a hatodik hét körül már megvan, vagyis még azelőtt, hogy a várandós kismamák egyáltalán tisztában lennének azzal, hogy babát várnak.

A törvény betartatása érdekében Texas állam magánszemélyeket bízott meg azzal, hogy a jogsértőkkel szemben pert indítsanak; a jogsértők egy ilyen sikeres per után legalább 10 000 dolláros kártérítést kell hogy fizessenek.

Bidenék kiállnak az abortuszhoz való jog mellett

Az elfogadott törvénnyel szembeni bírósági eljárást a Biden-adminisztráció kezdeményezte, szerintük ugyanis az abortusz-korlátozás ellentétes az amerikai alkotmánnyal. A demokrata kormányzat szerint Texas nyílt támadást intézett az abortuszhoz való alkotmányos jog ellen.

Brian Netter, a szövetségi bíróság igazságügyi osztályának munkatársa úgy nyilatkozott, hogy „egy állam sem helyezheti tilalom alá az abortuszt a hatodik héttől, és Texas ezt nagyon jól tudta – ennek ellenére azonban a hathetes tilalmat mégis bevezette”.

Netter szerint Texasnak ezzel az volt a célja, hogy

„megfélemlítse az abortuszt végző klinikákat, és mindazon személyeket, akik segíthetnek a nőknek alkotmányos jogaik gyakorlásában”.

113 oldalas bírói véleményében az ügyben eljáró Robert Pitman bíró úgy fogalmazott, hogy a texasi republikánus törvényhozók soha nem látott törvényi szabályozást dolgoztak ki annak érdekében, hogy megtagadhassák a betegektől az abortuszhoz való alkotmányos jogukat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az amerikai igazságügyminisztérium a közelmúltban kijelentette, védelmet nyújt majd azoknak a klinikáknak, melyek abortuszt is végeznek Texas államban. 

A minisztérium nyilatkozata szerint szövetségi rendőri támogatást nyújtanak akkor, ha egy abortuszklinika, vagy bármely azt látogató páciens „támadás alá kerül”. 

Csődbe mennek a klinikák?

Egyes abortuszt végző klinikák úgy nyilatkoztak a jelenlegi helyzetben a texasi klinikákat a bezárás veszélye fenyegeti, míg a szomszédos államok klinikái igyekeznek lépést tartani a hozzájuk átözönlő, abortuszra várakozó személyek nagy számával.

Ahogy arról szeptember elején beszámoltunk, Texasban hatályba lépett az úgynevezett "szívhang" törvény, amely a terhesség hatodik hetétől megtiltja az abortuszt.

Ezzel a döntéssel az abortuszjogi szervezetek szerint a terhességmegszakítások 90 százaléka ellehetetlenül.

Ezt követően az igazságügyminisztérium kijelentette, védelmet nyújt majd azoknak a klinikáknak, melyek abortuszt  végeznek Texas államban, miután a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a hat hetesnél idősebb magzatok elhajtásának tilalmát. Idővel pedig nemcsak a Biden-adminisztráció, de sátánisták, celebek és politikusok is elkezdték támadni a törvényt.

(Guardian/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!