Nem fekszik az új életpárti törvény: védelmet ígér a texasi abortuszklinikáknak az amerikai kormány
Az Egyesült Államok főügyésze kijelentette: minden eszközzel igyekeznek majd megtámadni a "szívhang" törvényt
Nem fekszik az új életpárti törvény: védelmet ígér a texasi abortuszklinikáknak az amerikai kormány

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 09. 07.
Az amerikai igazságügyminisztérium a közelmúltban kijelentette, védelmet nyújt majd azoknak a klinikáknak, melyek abortuszt is végeznek Texas államban, miután a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a hat hetesnél idősebb magzatok elhajtásának tilalmát az úgynevezett „szívdobbanás” törvény keretében. 

A minisztérium nyilatkozata szerint szövetségi rendőri támogatást nyújtanak akkor, ha egy abortuszklinika, vagy bármely azt látogató páciens

„támadás alá kerül”. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hatályba lépett az Egyesült Államok déli részén lévő Texas államban szerdán az az úgynevezett "szívhang" törvény, amely a terhesség hatodik hetétől - azaz amikor először kimutatható a magzati szívverés - megtiltja az abortuszt. A döntéssel abortuszjogi szervezetek szerint a terhességmegszakítások 90 százaléka ellehetetlenedik.

Számos orvos és nőjogi aktivista csoport kritizálta a jogszabályt, ami többek között a polgárok számára lehetővé teszi, hogy bármely abortuszt végző orvost bepereljen, aki a magzat szívhangjának megjelenése után végzi el azt. 

"Semmilyen reproduktív egészségügyi szolgáltatást végző vagy igénybe vevő személy elleni erőszakot, fizikai akadályozást vagy tulajdonrongálást nem fogunk eltűrni”

– nyilatkozta Merrick Garland, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze az ügyben, egy 1994-es törvényre hivatkozva, mely tiltja az abortuszklinikák szolgáltatásait igénybe vevőket érintő fenyegető magatartást.

Garland hozzátette, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a törvényt betartassák és „minden lehetséges eszközzel igyekeznek majd megtámadni az új texasi törvényt, hogy megvédjék a nők és más személyek alkotmányos jogait” az abortuszhoz. 

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!