Horváth József: Ukrajna sorsa a télen eldőlhet, Putyin nem áll le
Mennyi lehet még ebben a háborúban és mi marad utána? - Podcast
Horváth József: Ukrajna sorsa a télen eldőlhet, Putyin nem áll le

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 04.
A Hetek Originals legújabb témája az ukrán-orosz háború előttünk álló időszaka, a lehetséges fordulópontok a konfliktusban. Vendégünk Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. 

Kilencedik hónapban tart a háború, minden nap tucatjával érkeznek a hírek a konfliktussal kapcsolatban,

mégis egyre inkább olyan érzése van az embernek, mintha semmi nem változna, pedig októberben még az átütő ukrán ellenoffenzíváról lehetett hallani.

Felmerül a kérdés, beleragadtak a felek egy állóháborúba, vagy ez csak a látszat? Hol tartunk most?

A beszélgetésben szóba került többek között:

 • Hogyan érdemes eligazodni a hírek között, az eddigi tapasztalatok alapján milyen forrásokra érdemes tényleg odafigyelni, hol kell mondjuk gyököt vonni abból, amit olvasunk vagy hallunk, és miből felismerni a nettó propagandát?
 • A nyugati sajtó gyakran hivatkozik a Kreml hatalmas trollhadseregére, akik úgymond három műszakban tolják a közösségi oldalakon az orosz dezinformációt és propagandát. Tényleg létezik ez a láthatatlan hadosztály, és ha igen, akkor mit lehet mondani a hatékonyságukról, jobban vagy rosszabbul teljesít, mint a fronton harcoló orosz alakulatok?
 • Szintén a nyugati, főként a brit és amerikai sajtó kedvenc témája az orosz elnök egészségi állapota. De vannak-e tényleg gyanúra okot adó jelek Putyin megjelenésében és viselkedésében?
 • Lenne jelentősége annak, ha Putyin valamilyen krónikus, de rövid távon a cselekvési szabadságát nem befolyásoló betegségben szenvedne? 
 • Egy további rendszeresen felbukkanó feltételezés a taktikai atomfegyverek, illetve úgynevezett piszkos bombák bevetésére vonatkozik. Moszkva szerint Ukrajna illetve az Egyesült Államok készít elő egy ilyen provokációt, hogy legyen ürügy a külföldi katonai beavatkozásra, míg a nyugati források szerint Putyin akarja utolsó kártyaként előhúzni a tömegpusztító fegyvereket. Elfajulhat ilyen irányba a konfliktus?
 • Mi hozhat tényleges fordulatot a konfliktusban?
 • November eleje van, küszöbön állnak a téli fagyok. Az orosz erők folyamatosan támadják az ukrán energetikai rendszereket, 12 órás áramszünetek vannak Kijevben is. Megtörhető a lakosság szenvedésein keresztül az ukrán ellenállás?
 • Lehet-e jobban látni azt, hogy mi Oroszország célja a februárban elkezdett „különleges katonai akcióval”? 
 • Egy olvasat szerint valójában világrendek háborúja zajlik Ukrajnában, ahol Amerika és Oroszország is a saját globális státusát szeretné erősíteni. Elmozdította bármilyen irányba is a háború a korábbi globális erőviszonyokat?
 • Ha lenne nyugati támogatással ukrán békeszándék – aminek most nyomát sem látni – akkor volna esély legalább a tűzszünetre? Vagy ez csak a gyengeség jele lenne, ami Putyin étvágyát növelné? 
 • Melyek azok a tényezők, amelyek a nyugati vezetőket a tárgyalásokra ösztönözhetik? (Az inflációra vagy az energiaválságra szoktak hivatkozni, de van még más fontos szempont is?)
 • Végső soron mindenkit az érdekel, hogy mennyi lehet még ebben a háborúban és mi marad utána. Működőképes állam marad-e egyáltalán Ukrajna?

A teljes beszélgetést a Hetek Youtube-csatornáján tudja meghallgatni:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!