Hillary Clinton 2024-es nagy visszatérését pedzegetik
Biden és Harris népszerűtlensége nyithatja meg a lehetőséget a volt first lady előtt
Hillary Clinton 2024-es nagy visszatérését pedzegetik

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 14.
Harmadjára sikerülhet Hillary Clintonnak megszerezni az elnöki széket? Két prominens demokrata szerint igen, akik véleménycikkükben amellett érvelnek, hogy Joe Biden és Kamala Harris népszerűtlensége, illetve az elnök életkora olyan „tökéletes vihar”, ami új lehetőséget nyithat a volt first lady számára. 

„Már előnyös helyzetben van ahhoz, hogy 2024-re a demokraták jelöltje legyen” – írja Doug Schoen politikai tanácsadó és Andrew Stein, a Manhattan kerület korábbi elnöke a szerdai véleménycikkében a 74 éves Clintonról a Wall Street Journalben.

"Ő tapasztalt nemzeti személyiség, aki fiatalabb Bidennél, és a párt jelenleg szervezetlen és népszerűtlen irányvonalától eltérő megközelítést tud kínálni"

– tették hozzá.

Amennyiben a demokraták elveszítik a képviselőházi és a szenátusi többségüket a novemberi félidős választásokon, Schoen és Stein azzal érvel, hogy Clinton „alapként használhatja fel a veszteségeket arra, hogy újra indulhasson az elnökválasztáson, és lehetővé teszi számára, hogy „váltójelöltté” válhasson.”

A YouGov múlt heti, a szerzők által idézett felmérése kimutatta, hogy az amerikaiak 50 százaléka kedvezőtlenül ítéli meg Bident, míg 51 százalékuk ugyanígy vélekedik alelnökével, Kamala Harrisszel kapcsolatban. A felmérés szerint az amerikaiak mindössze 38 százaléka gondolja úgy, hogy az amerikai jól kezeli a gazdaságot és a munkaügyeket, és mindössze 42 százalékuk helyeselte a Covid-19 világjárványra adott válaszát.

Schoen és Stein szerint ezek a számok, a tény, hogy Biden 2025-ös beiktatásának napján 82 éves lenne, és más jelölt hiánya

„vezetői vákuumot teremtettek a pártban, amelyet Clinton betölthetne”.

Mindketten megjegyezték, hogy Clinton, aki 2008-ban elveszítette a demokrata jelölést Barack Obamával szemben, és a 2016-os választásokon vereséget szenvedett a republikánus Donald Trumptól, nemrégiben

figyelmeztette pártját a progresszív politikához való túl szoros igazodás politikai következményeire.

A volt first lady és külügyminiszter egyik korábbi interjújában kijelentette Biden Fehér Házával és a Kongresszussal kapcsolatban, hogy támogatja az élénk vitákat, de

„mindez a végén semmit sem jelent, ha nincs Kongresszusunk, ami végrehajtja a döntéseket, és egy Fehér Házunk, amivel kapcsolatban biztosra vehetjük, hogy épelméjű, józan, stabil és eredményes.”

A két cikkíró arra számít, hogy Biden azon törekvése, hogy eltávolítsa a szenátusi akadályokat a választási reformról szóló törvény elfogadása érdekében, tovább „gyengíti” majd a kormányt, miután nem sikerült elfogadni az Építsd újra jobban törvényt (Build Back Better Act).

„Ha kizárunk minden jelentősebb iránymódosítást, arra számíthatunk, hogy egyes demokraták 2022-ben elveszítik fontos képviselőházi és szenátusi választásokat… így a republikánusok irányítják majd a Kongresszus mindkét kamaráját” – írja Schoen és Stein,

hozzátéve, hogy „előre számítanak” arra, hogy Clinton a félidő után olyan „tapasztalt jelöltként fogja magát pozícionálni, aki képes új és sikeresebb útra vezetni a demokratákat”.

„Clinton a most és a félidős választások közötti időt azzal töltheti, hogy mérsékelt programot dolgozzon ki mind a bel-, mind a külpolitikával kapcsolatban” – szögezte a cikkben Schoen és Stein. 

„Ez a program pedig megmutathatja, hogy Clinton Biden, Harris és az egész demokrata establishment egyetlen hiteles alternatívája”

- tették hozzá.

(Nypost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!