Hillary Clinton: Bidennek semmiképpen sem szabad elismernie a vereséget
Már a bukásra készülnek a demokraták?
Hillary Clinton: Bidennek semmiképpen sem szabad elismernie a vereséget

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 08. 26.
A demokraták vagy az amerikai választások szentségének elszánt védelmezői, akik hisznek abban, hogy a novemberi vesztesnek kegyesen ki kell hátrálnia a demokrácia védelmében, vagy pedig minden erejükkel támadást indítanak egy lehetséges bukás megfordításáért a bíróságon. Minden attól függ, ki nyeri a választásokat, legalábbis ez derült ki Hillary Clinton volt elnökjelölt és Al Gore volt alelnök közelmúltban tett nyilatkozataiból.

A választás éjszakáján Joe Bidennek, a demokraták elnökjelöltjének "semmiképpen nem szabad elismernie" a vereségét - tanácsolja Hillary Clinton, volt külügyminiszter, a demokraták 2016-os elnökjelöltje egy politikával foglalkozó televíziós show-műsorban, amelyből kedden hoztak nyilvánosságra részleteket.

A The Circus című műsorban Clinton azt hangoztatta: az őszi választások eredménye kicsiny Trump-előnyt hozhat, de Bidennek semmilyen körülmények között nem szabad ezt elismernie, mert a levélszavazás miatt az eredmények pontos megállapítása "el fog húzódni".

Hozzáfűzte: abban hisz, hogy a végén Joe Biden nyeri az elnökválasztást, legalábbis abban az esetben, ha a demokraták

"annyira összpontosítják erejüket és fáradhatatlanok, mint a másik oldal".      

A volt elnökjelölt úgy vélte, hogy a republikánusoknak "több forgatókönyvük van". Az egyik szerinte az, hogy

"összezavarják a levélben küldött voksokat, mert így azt remélik, hogy előnyre tesznek szert az elektori testületben a választás napján".        

Clinton leszögezte: a demokratáknak erőteljes jogi háttérre lesz szükségük, de tudomása szerint a Biden-kampány már dolgozik is ezen.      Joe Biden kampánya nemrégiben azt jelentette be, hogy eddig mintegy 600 jogászt szerződtettek a választási eredmények "felügyeletére".

Megjegyzései erős ellentétben álltak 2016-os figyelmeztetéseivel, amikor még úgy tűnt, vezet Trump előtt a választási kampányban. Akkor kijelentette, Trump "veszélyt jelent a demokráciára" azzal, hogy nem lesz hajlandó elfogadni az eredményeket a választás éjszakáján. 

A Biden-kampány szóvivője újságírói megkeresésre sem kívánta kommentálni Clinton szavait.

A levélszavazás megosztja az amerikai politikai és közéletet. A demokrata politikusok a koronavírus-járványra hivatkozva ezt szorgalmazzák, míg Donald Trump amerikai elnök és a republikánusok többsége azt hangsúlyozza, hogy a levélszavazás csalásokra ad alkalmat. Trump a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciójának első napján, hétfőn, úgy fogalmazott a Charlotte városában mondott beszédében, hogy a demokraták "a Covidot használják fel a választások ellopására". Mint fogalmazott:

"a Covidot használják fel arra, hogy elcsalják az amerikai néptől, mindenkitől, a tisztességes és szabad választásokat. Ezt nem tehetjük meg".

 

Hillary Clinton után néhány órával Al Gore volt amerikai alelnök is súlyos kijelentéseket tett a választásokkal kapcsolatban. 

Al Gore, aki szoros küzdelemben vesztette el  a 2000-es választásokat a republikánus George W. Bush-sal szemben, kedden elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Donald Trump elnököt a katonai és biztonsági erők erőszakkal fogják eltávolítani hivatalából január 20-án, amennyiben nem hajlandó önként távozni, mivel a hadsereg akkor már az új elnök parancsait követi majd. "Nem rajta fog múlni", tette hozzá.

(RT/MTI/Hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!