Hihetetlenül apró, magas képminőségű kamerát hoztak létre a Princeton kutatói
Hihetetlenül apró, magas képminőségű kamerát hoztak létre a Princeton kutatói

Youtube/ Princeton Computational Imaging Lab

2021. 12. 08.
A Princeton Egyetem és a Washingtoni Egyetem kutatói a metafelület technológia keretében kifejlesztettek egy nagy felbontású, színes kamerát, amely mindössze akkora, mint egy gombostű feje. Az apró kamerák segíthetnek az emberi test problémáinak feltérképezésében, de segíthetnek a tudósoknak és az egészségügyi szakembereknek is különféle betegségek kezelésében is.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A metafelület-alapú kompakt fényképezőgépek korábbi prototípusai csak korlátozott mezőkkel, homályos, torz képeket tudtak készíteni. 

„Bár léteznek szubmikron pixelekkel rendelkező érzékelők, a további miniatürizálást a hagyományos optika alapvető korlátai nem tették lehetővé”

– mondják a kutatók.

„A hagyományos képalkotó rendszerek fénytörő elemek sorozatából állnak, amelyek kijavítják az aberrációkat, és ezek a méretes lencsék alsó határt szabnak annak mekkora helyet foglalhat el egy kamera. További alapvető akadály a gyújtótávolság csökkentésének nehézsége, mivel ez nagyobb kromatikus aberrációkat idéz elő”- tették hozzá.

Most azonban úgy tűnik, sikerült megoldást találni ezekre a problémákra. Olyan minikamerát hoztak létre ugyanis, ami rendkívül éles, színes képek készítésére alkalmas.

A metafelület 1,6 millió hengeres oszloppal van kirakva, amelyek mindegyike nagyjából akkora, mint egy HIV-vírus. Minden oszlop egyedi geometriával rendelkezik, és úgy működik, mint egy optikai antenna. Ezek az egyedi hengerek gépi tanulási algoritmusokkal kombinálódnak, amelyek értelmezik, hogy a fény hogyan éri mindegyiket, és kombinálják az adatokat, hogy kiváló minőségű képeket készítsenek.

A metafelület szilícium-nitridből készült, amit a számítógépek mikrochipjeinek gyártásához is használnak. Ez azt is jelenti, hogy az új kamerák gyártása gyorsabb és olcsóbb lehet, mint a ma használt fényképezőgépek nagy méretű optikáié.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy több számítástechnikai funkciót adjanak a kamerához, és a képminőség javításán túl az orvostudományban és a robotikában releváns tárgyfelismerési és -érzékelési képességgel is szeretnék bővíteni.

„Az egyes felületeket ultranagy felbontású kamerákká alakíthatjuk, így többé nem kellene három kamerát a telefon hátuljára helyezni, hanem

a telefon teljes hátlapja egyetlen óriási kamerává válna”

– mondta Felix Heide, a vezető szerzője és a princetoni számítástechnika adjunktusa. 

(Princeton/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!