Hadat üzent Trump a "hamis fehér bűntudat" sulykolásának
Állami pénzen nem lesz több "megosztást hozó" érzékenyítő tréning Amerikában
Hadat üzent Trump a "hamis fehér bűntudat" sulykolásának

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 23.
Donald Trump amerikai elnök kedden este rendeletet írt alá, amellyel kiterjesztette egyes  faji illetve nemi témákban érzékenyítő tanfolyamok tilalmát.  A tilalom a hadseregre, a kormánnyal szerződéses viszonyban álló vállalkozásokra és személyekre, valamint a kormányzat anyagi támogatását élvező szervezetekre és személyekre is érvényes.

E tanfolyamok nagy részén a sokszínűségre hivatkozva többek között azt sulykolják, hogy a fehérbőrű amerikaiaknak bűntudatot kellene érezniük a feketebőrű amerikaiak ellen történelmük során bőrszínük képviselői által elkövetett bűnökért, a faji megkülönböztetésért, illetve a fehér bőrszínből adódó állítólagos privilégiumaik, és "szexizmusuk" miatt.     

Szeptember 4-én a Fehér Ház költségvetési hivatala már kiadta az utasítást, miszerint a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek többé nem használhatnak fel adófizetői dollárokat olyan

Amerika-ellenes propagandát népszerűsítő tanfolyamokra, ahol vitatható faji elméletekről, a fehérek vélelmezett kiváltságairól tartanak előadásokat, vagy azt oktatják, hogy az Egyesült Államok önmagában is rasszista vagy ördögi ország.

Donald Trump ezt az utasítást bővítette ki a kedd esti rendelettel.      

E tanfolyamok jó részén egyébként a sokszínűségre hivatkozva elsősorban azzal foglalkoztak, hogy a fehérbőrű amerikaiaknak bűntudatot kellene érezniük az afroamerikaiak ellen valaha elkövetett bűnökért, a faji megkülönböztetésért.

Szeptember elején a  Breitbart News című jobboldali lap közölte elsőként az információt, miszerint ilyen jellegű oktatás folyik több kormányhivatalban, külsős szakértőknek adott megbízásokkal. A Fehér Ház akkor azonnal megosztó és kártékony tevékenységnek minősítette e kurzusokat, amelyek - álláspontja szerint - faji előítéleteteket is táplálnak. Russell Vought, a költségvetési hivatal elnöke ekkor tiltotta be e kurzusok finanszírozását.        

A kedden este kiadott elnöki rendelet elutasítja ezeket a "megosztó elméleteket", köztük  például az is, amely azt próbálja tanítani, hogy az Egyesült Államok "alapvetően rasszista vagy szexista", vagy hogy "bárki egyénileg "felelősséget viselne a vele azonos nemhez vagy népcsoporthoz tartozók által a múltban elkövetett cselekedetekért".      

A Fehér Ház közleménye hangsúlyozta:

"ez a kártékony ideológia óriási megosztottságot okoz, és az emberi természetnek, történelmünknek, alapértékeinknek és nemzetünk világban játszott egyedi szerepének hamis beállításában gyökeredzik".

Leszögezte azt is: kutatások bizonyítják, hogy a bűntudatra összpontosító tréningek csak megerősítik a torzításokat, és csökkentik a kisebbségek lehetőségeit".

Az elnöki rendelet értelmében az amerikai hadsereg kötelékében sehol, senki nem vonható felelősségre azért, ha visszautasítja e nézetek támogatását.    

"Az amerikaiakat arra kell tanítani, hogy büszkék legyenek ebben a mi nagyszerű országunkban, és ha te ezt nem így gondolod, akkor neked itt semminek nincs értelme"

- írta Trump a rendelet kiadása után a Twitteren.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!