Ha van a teremben a holokausztról szóló könyv, holokauszttagadónak is kell lennie - véli egy texasi tankerületi tisztviselő
Egy új szabályozás szerint ugyanis a tantermekben nem szabad egyetlen nézőpontot előnyben részesíteni
Ha van a teremben a holokausztról szóló könyv, holokauszttagadónak is kell lennie - véli egy texasi tankerületi tisztviselő

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 15.
Egy texasi tankerületi tisztviselő azt mondta a pedagógusoknak egy továbbképzés során, hogy ha az osztálytermekben holokausztról szóló könyveket tartanak, akkor az „ellentétes” álláspontot képviselő könyveknek is teret kell engedni az új állami szabályozás alapján.

Egy kiszivárgott hangfelvételből kiderül, hogy a southlake-i Carroll tankerület tantervéért és oktatásáért felelős ügyvezető igazgató, Gina Peddy útmutatást adott a tanároknak egy képzés során arról, hogy milyen könyveket tarthatnak a tantermi könyvtárakban a tanárok.

A képzésre egyébként azután került sor egyik iskolában a szülők az osztályában található egyik rasszizmus elleni könyv kapcsán panaszkodtak, és később emiatt a Carroll iskolaszék megrótta az érintett negyedik osztályos tanítónőt.

Nem sokkal ezután egy új texasi törvényt elfogadtak, amely előírja, hogy a „széles körben vitatott és jelenleg is vita tárgyát képező közpolitikai, illetve társadalmi kérdésekről” oktató tanároknak ezen témákat különböző nézőpontokból kell megvizsgálniuk – anélkül, hogy „előnyben részesítenék bármelyik nézőpontot”.

"Teret kell engedni az eltérő álláspontoknak"

A jogszabályban foglalt követelményekre visszautalva Peddy azt mondja a felvételen, hogy „győződjenek meg arról, hogy

ha van mondjuk egy könyv a holokauszt témájában az osztályban, akkor legyen olyan kiadvány is, amely annak az ellentétét képviseli, illetve más nézőpontokat”.

Ez pedig felveti annak a kérdését, hogyan is lehet ellentétes álláspontot képviselni ebben a témában, hacsak nem a holokauszttagadásról van szó.

A tankerület szóvivője elmondta, hogy ezzel csak segíteni próbáltak a tanároknak az új törvény betartásában, mivel a pedagógusok „bizonytalan helyzetben vannak az új jogszabályi követelmények miatt”. Közoktatási szakértők ugyanakkor elmondták, hogy a jogszabály valójában nem is foglalkozik az osztálytermi könyvtárak kérdésével.

A kritikai fajelméletre szabták a törvényt?

Texas állam kormányzója, Greg Abbott úgy nyilatkozott, hogy a törvény (HB 3979) azt a célt szolgálja, hogy az iskolákban eltöröljék a kritikai fajelmélet oktatását. Ez az elmélet lényegében egy olyan – sokat vitatott – tudományos diszciplína, mely azt vizsgálja, hogyan működik a rasszizmus az amerikai társadalomban és jogszabályokban.

Mindazonáltal az amerikai középiskolákban ezen elméletet jelenleg nem is oktatják.

Ettől függetlenül egyébként az elmúlt hónapok során szerte az Egyesült Államokban számos tüntetést szerveztek a kritikai fajelmélet oktatása ellen az iskolaszékek ülései alkalmával. Az USA egyes tagállamainak a törvényhozó szervei olyan törvényjavaslatokkal álltak elő, amelyek betiltanák többek között a kritikai fajelmélet oktatását is.

Mindezidáig huszonkét állam fogadott el – vagy vett fontolóra – olyan törvényeket, amelyek tiltják vagy korlátozzák a rasszokról, illetve a rasszizmusról szóló párbeszédet az állami iskolai osztálytermekben. Közéjük tartozik Iowa és Florida.

A szóban forgó kritikai fajelmélet egyébként Magyarországon is részét képezi némely felsőoktatási képzés tananyagának.

(Guardian/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!