"Emelkedjenek felül önmagukon" - Fehér embereknek szóló "utasításokat" helyeztek ki a George Floyd-térre
Sokan rasszistának tartják a felhívásokat, rámutatva, mekkora felháborodás lenne, ha fekete emberekre vonatkozóan tennék ugyanezt
"Emelkedjenek felül önmagukon" - Fehér embereknek szóló "utasításokat" helyeztek ki a George Floyd-térre

Forrás: Twitter/Matt Finn

2021. 04. 26.
A fehér emberekre vonatkozó különös "utasításokat" tartalmazó táblát helyeztek ki Minneapolisban arra a térre, ahol az afroamerikai George Floyd tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés közben életét vesztette - jelentette a New York Post című amerikai napilap.

A minneapolisi 38. utca és a Chicago sugárút találkozásánál található, George Floydról elnevezett tér bejáratánál elhelyezett tábla "a közösség, a nyilvános fájdalom és a tiltakozás szent helyének" nevezi a területet. A plakát készítői a látogatóknak azt írják:

"tiszteljék meg ezt a teret, mint azt a helyet, amely összeköt, és odafigyelő emberekként fejezzék ki fájdalmukat."

A táblára - egy Georg Floydról készült rajz mellett - további öt utasítást is felírtak, amelyet "különösen a fehér embereknek" címeztek.

"Emelkedjenek felül önmagukon, és jöjjenek hallgatni, tanulni, gyászolni és tanúskodni"

- áll az első pontban, amely úgy folytatódik:

"Ne feledjék, azért vannak itt, hogy támogassanak, és nem azért, hogy önöket támogassák."

A második pontban azt írják:

"Gondolják át, hogy a hangerejük, a lépéseik és cselekedeteik támogatják-e, vagy aláássák azon erőfeszítéseiket, hogy felülemelkedjenek önmagukon."

A fehér látogatóknak azt is tanácsolják a harmadik pontban, hogy

"igyekezzenek hozzáadni a tér energiájához, ahelyett, hogy apasztanák azt".

Ezenkívül - a feketebőrű, őslakos és a színesbőrű emberekre alkalmazott betűszót használva - azt írják: "osszák meg saját törekvéseiket a többi fehér emberrel, miszerint nem akarnak ártani a BIPOC-közösségnek".

A negyedik pontban arra szólítják fel a fehér embereket, hogy csakis olyan fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi médiafelületekre, amelyeken a rajta szereplő egyének beleegyeztek abba, hogy szerepeljenek a képen.

"Ha szemtanúja lenne annak, hogy más fehér emberek problémás dolgokat csinálnak, akkor szóljon rájuk, hogy ezzel is levegye a terhet a fekete emberekről és színesbőrű testvéreinkről"

- áll az utolsó utasításban.

A cikk szerint a közösségi médiában megosztott kép, amely a táblát ábrázolja, nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. Sokan ugyanis egyértelműen rasszistának tartják a megkülönböztetetten fehér bőrű emberekre vonatkozó utasításokat.

Volt olyan, aki Twitter-bejegyzésében azt vetette fel:

"Képzeljük el, mi történne, ha egy szeptember 11-i emlékmű hasonló utasításokat adna a muszlimoknak."

Egy másik bejegyzésben valaki azt írta: "El sem tudom képzelni, mi történne, ha bárhová kihelyeznénk egy fekete emberekre vonatkozó különleges megjegyzéseket tartalmazó táblát."

Kedden az esküdtszék mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet, aki tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!