"Éjfélig mindenkinek haza kell érnie" - rendkívüli korlátozásokat jelentett be Orbán
A miniszterelnök szerint drámai időszak elé néz az ország
"Éjfélig mindenkinek haza kell érnie" - rendkívüli korlátozásokat jelentett be Orbán

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

2020. 11. 03.
Ahogyan már napközben jelezték, Orbán Viktor magyar miniszterelnök este rendkívüli kormányzati rendelkezéseket jelentett be. 

Kövesse nálunk az amerikai választás eseményeit percről-percre a hetek.hu-n! Kedd reggeltől szerda estig megállás nélkül követjük a legfontosabb eseményeket, legfrissebb eredményeket.  Tartson velünk!

A döntések a kormányülés után kerültek bejelentésre. Orbán Viktor a bejelentést azzal indokolta, hogy Magyarország az eddigi tapasztalatok alapján 5-7 napos késéssel követte Ausztriát és a nyugati országok trendjeit, ott pedig rendkívül rossz a helyzet. 

"December közepére kórházaink elérik a teljesítőképességük határát, ha ez így folytatódik"

- fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, a járvány leginkább az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti. 

Orbán szerint azonnali lépésekre van szükség, mint fogalmazott - abszurd, hogy két hétbe telt legutóbb, hogy az országgyűlés elfogadja a maszkviselés szabályainak megsértésének a büntethetőségét. 

"Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk."

Az újabb védelmi lépések a következőek: 

- ma éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet. Az országgyűlést kérik arra, hogy ezt a jogrendet 90 nappal hosszabbítsa meg. 

- sportrendezvényeken, mozikban, színházakban és más rendezvényeken csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak. Ha kell, pénzbírságot szabnak ki, a szabályt be nem tartó helyeket azonnal be fogják zárni. 

- a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs tájékoztatása szerint ott lehetetlen ezeket a szabályokat betartani

- éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást vezetnek be, ami azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie

- a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, és újra ingyenessé tették a parkolást

"Lélegeztetőgépek tekintetében világelsők vagyunk"

- magyarázta Orbán, aki az ország egészségügyi felkészültségére hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a végső megoldást a vakcina jelenti, ami "látótávolságon belül van". 

"Tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is" - fogalmazott a miniszterelnök. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!