Kedd napközben: Kamu robothívások, meghibásodó szavazógépek, még pár óra az első eredményekig
Cikkünk folyamatosan frissül
Kedd napközben: Kamu robothívások, meghibásodó szavazógépek, még pár óra az első eredményekig

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Van, aki szerint Biden kampánystábja pánikol az előzetesen leadott szavazatokat látva, a másik oldal Trump nyilatkozatain véli felfedezni az aggodalom jeleit. Teljes mozgósításban mindkét tábor, választási eredményfigyelésünk folyamatosan frissül.

23:30 - Elindult új élő közvetítésünk

Ez a feed itt most megszakad, de nyomban folytatódik is ezen a linken.

23:21 – Itt a CNN exit poll-ja

Megérkezett az első exit poll. E szerint a válaszadók több mint egyharmada (34 százalék) gazdasági szempontok alapján döntött Donald Trump és Joe Biden között. A faji egyenlőtlenségeket 21 százalék jelölte meg, míg a COVID-helyzetre 18 százalék hivatkozott. A bűnözés és biztonság, valamint az egészségügyi politika negyedik helyen áll egyaránt 11 százalékkal. 

A CNN felmérése szerint a válaszadók 48 százaléka elégedett Trump koronavírus-válságra adott válaszával, és 51 százalék pedig nem. 

Ezek az adatok azért merőben kedvezőbb arányokat mutatnak Trumpra nézve, mint amit amúgy a baloldali médiavállalattól az eddigi felmérések során tapasztaltunk. 

23:10 – Trump megint piszkosul sokat költött online kampányra

Az ACRONYM adatai alapján Joe Biden csak a Snapchaten költött többet republikánus riválisánál.

 

23:03 – Floridában az előzetes szavazatok így oszlanak meg a pártregisztrációk alapján

Ezek helyi idő szerint fél 5-ös adatok. A republikánus tábor közel 200 ezer "szavazattal" vezet. 

 

22:58 – Philadelphiában alig látni szavazót

Legalábbis Jack Posobiec újságíró szerint, aki egy videót is közzétett arról, hogy a szavazást segítő munkások tétlenül várják a választókat az utcán. Ennek oka az lehet, hogy a demokrata fellegvárnak számító városban a többség inkább előzetesen, levélben adta le a voksát. Pennsylvania döntő lehet az este során, itt található Philadelphia is. 

 

22:53 – Pár perc és jönnek exit pollok

Elvileg.

22:43 – Ön melyik táborba tartozik? 

A népszerű izraeli Amerika-szakértő, Gideon Israel 5 csoportba szedte a választási eredményt tippelőket. E szerint: 

- Newt Gingrich (volt amerikai elnökjelölt-aspiráns) táborába tartoznak azok, akik már most ünnepelnek, mert 324 elektort tippelnek Trumpnak. 

- a Trafalgar Group (szokatlan eredményeket közlő, de 2016-ot jól megjósló közvélemény-kutató) táborába azok tartoznak, akik szerint Trump sokféleképpen nyerhet. Nyerhet kicsit is, meg nagyot is. Kicsit idegesek, de a végén meg fognak könnyebbülni.

- Ben Shapiro (konzervatív szerző, műsorvezető) tömb: itt vannak azok, akik szerint a közvélemény-kutatásoknak lehet hinni. De: vagy Trump nyer épphogy, vagy Biden nyer épphogy, vagy Biden nyer nagyon. Mivel az összes csatatér állam hibahatáron belül méri a két jelöltet, ezért ebben a táborban mindenki piszkosul aggódik.

- Nate Silver (538.com alapítója) tábor: Biden több mint 90 százalék, hogy nyer, de van pici esély Trumpra is. Belül lehangoltak, kívül magabiztosak. 

- Izrael és az amerikai mainstream pedig Biden söprés várható. Nem létezik, hogy Trump nyerjen. 

22:33 - Magyarország is szavaz

Igaz, mi csak interneten szavaztatjuk meg az olvasókat, hogy kire tippelnek. Az Index olvasóinak 54,8 százaléka Trump győzelemre számít, a szerkesztőség 51,2 százaléka is. A HVG-n ugyanez az arány 69,5 százalék Biden javára. A Hetek oldalain is jó sokan szavaztak, nálunk 93 százalékban Trump győzelmére tippeltek. Legyen a Hetek-olvasóknak igaza!

22:20 – Los Angelesben így szórakoztatják a szavazókat

 

22:13 – Egész nap ez a videó pörög a republikánus oldalakon

Ezen egy republikánus eredmény-felügyelő látható, akit nem engednek be valamiért egy szavazókörbe annak ellenére, hogy az erre feljogosító iratát felmutatja. Az esetről szóló videót megosztotta Mike Roman, Donald Trump választási kampányigazgatója is. 

 

22:06 – Az életpártiak is szavazásra buzdítanak

Az egyik legismertebb életpárti oldal rendkívül aranyos karikatúrával buzdít szavazásra. Íme: 

 

21:51 – Trump szóvivője "földcsuszamlásszerű" győzelemre számít

Kayleigh McEnany a Fox Newsnak kedden azt mondta, hogy szerinte földcsuszamlásszerű győzelmet fog aratni Trump Nevadában és Minnesotában is, ahol a felmérések Biden győzelmét vetítik előre. 

21:44 – Újabb értelmetlen statisztika a New York Times-tól

Szinte már mém lett belőle, hogy a New York Times közzétett egy felmérést, mely szerint

a Karenek támogatják a leginkább Bident. 

Miközben a Richárdok kifejezetten Trump pártiak, a Tamásokkal együtt. Biden mellett a Barbarák és Lisák. Tessék böngészni, ön rajta van a listán? 

 

21:34 – Népszerű keresztény influenszer a Heteknek: Trump győz

Az egyik legismertebb amerikai konzervatív keresztény influenszer, Michael Brown a Heteknek adott válaszában úgy fogalmazott, egészen biztos abban, hogy Donald Trump nyeri a választást. 

21:20 – Elképesztő studióban élőzik a Bild

Konkrétan felépítették az ovális iroda mását, a német televízió onnan szakérti az eseményeket. Ezzel nem lehet versenyezni. 

 

21:11 – Újabb furcsa hírek Pennsylvaniából

Korábban is voltak szabálytalanságokra utaló jelek. Most a Twitteren Mike Choudrey elemző írta meg, hogy Scrantonban konkrétan leálltak a szavazógépek, így a dolgozók felajánlották a papíralapú szavazást, amit majd később beszkennelnek. 

 

20:58 – Rászóltak az állami postára

Egy washingtoni szövetségi bíró az állami postaszolgálat (USPS) több hivatala munkájának felgyorsítását rendelte el kedden annak érdekében, hogy az elnök-, képviselőházi és részleges szenátusi választásokra levélben beküldött szavazatokat ne késlekedve szállítsák ki a választási irodákba.

Emmet Sullivan bíró - aki már korábban is több, a postán feladott levélszavazatok késlekedése miatt perrel foglalkozott - elrendelte, hogy az Egyesült Államok több térségében és városában a postának meghatározott időn belül továbbítania kell a levélszavazatokat.

A rendelkezés érinti Pennsylvaniát, Michigant, Georgiát, Texast, Floridát és Arizonát, vagyis azokat az államokat, ahol szoros eredmények várhatók Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden között a keddi elnökválasztáson.

20:49 – Tudósítónk jelenti Atlantából

Alig vannak a szavazóköröknél, viszont szinte az összes üzlet kirakatát bedeszkázták. Nagyon készülnek az esti zavargásokra...

 

20:36 – Leszavaztak Clintonék is

Bill és Hillary Clinton is leadta szavazatát. A négy éve vereséget szenvedett elnökjelölt és férje úgy fogalmazott, Biden és Harris fáradhatatlanul fog dolgozni az ország megosztottságának felszámolásán.

 

 

20:25 – Itt vannak a pontos előzetes adatok

- Összes előzetesen leadott szavazat: 100,611,070

Bár erről nincsen teljes adat minden államból a különböző adatszolgáltatási módszerek miatt, de a Guardian tájékoztatása szerint 22 millió regisztrált demokrata, és 15 millió regisztrált republikánus szavazott.

20:18 – Ennyi spanyolajkú még sosem szavazott

Az előzetesen leadott szavazatok szerint több mint 8.6 millió latinó szavazott. Ez azért fontos információ, mert a legfontosabb csatatér államokban az ő szavazatuk akár királycsináló is lehet a társadalmi arányuk miatt. 

 

20:10 – Itt élőben nézheti, hogyan számolják a szavazatokat

Philadelphiában.

20:00 – Az ifjabbik Donald Trump mókás kedvében van

A Twitter oldalára töltött fel egy olyan képet, amelyben nem csak az amerikai államokat színezte be választási előrejelzésként, hanem az egész világot. E szerint csak Kína, India és Mexikó van Bidennel, mindenki más Trumpra szavaz. Például az Antarktisz, de valamiért piros színt kapott a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger is.

 

19:53 – Robothívások Michiganben: maradjon otthon!

Dana Nessel michigani főügyész jelentette be, hogy az FBI nyomoz az ügyben, hogy egy robothívás során több választó is kapott olyan információt, hogy otthon kell maradnia a hosszú sorok miatt, ezért holnap kell majd mennie szavazni. 

19:41 – Connecticutban már most 75 százalékos a részvétel

Pedig még csak dél van ott. Ezt Denise Merrill államtitkár jelentette be. Ott 25 százalék szavazott előre, és már 50 százalék személyesen aznap. 2016-ban ez volt a végleges szám nap végére. 

19:33 – Több mint 102 millió előzetes szavazat érkezett

Elképesztően nagy ez a szám. Az összes regisztrált szavazó mintegy 48 százalékát fedi le, sok helyen már most közel annyian szavaztak, mint 2016-ban összesen. 

A CNN felmérése
A CNN felmérése

19:28 – Trumpnak nincs se győzelmi, se vereséget elismerő beszéde

A virginiai Arlingtonban sikerült a sajtónak megszólaltatnia az amerikai elnököt a kérdésben. Az elnök válaszában elmondta, még nem volt alkalma erre gondolni, és csak az egyiket szándékszik majd megírni. 

"Győzni könnyű, veszteni sosem az. Nekem nem."

19:15 – A kínai média Bidenre figyel

A Global Times kínai állam által finanszírozott nemzetközi lap eddig Trumpot támadta a kampány során, most azonban Bident kezdtél el dicsérni, amiért támogatásáról biztatta a Trump által kritizált járványügyi szakembert, Dr. Anthony Fauci-t. Közzétették Lady Gaga Biden melletti kiállását is, a popénekesnek nagy rajongótábora van Kínában.

19:04 – Már készülnek a zavargásokra

A legtöbb amerikai nagyvárosban már készülnek az éjszaka várható zavargásokra. Washingtonből, Los Angelesből, San Franciscoból és Portlandből is érkeznek olyan képek, amelyeken az üzlettulajdonosok sorra deszkázzák be boltjaik kirakatát.

18:46 – Floridában már számolnak

Legalábbis a Twitterre több Trump-kampányban résztvevő tag is posztolt különböző megyékből számadatokat, amelyek az előzetesen leadott és a mai napon személyesen leadott szavazatokra vonatkoznak. Dave Wasserman például arról ír, hogy Sumter megyében 49,094 republikánus regisztráltat számoltak össze a 19,799 demokrata ellenében. Scott Presler pedig arról ír, hogy Hillsborough megyében a mai napon személyesen 21,519 republikánus és 12,422 demokrata szavazott. 

Florida elképesztően nagy állam, nagyon sok megyével. Így ezeket az eredményeket, ha hihetünk nekik, érdemes a helyén kezelni.

18:39 – Nigériában óriási parádé Trump mellett

 

18:14 – Kanye West leszavazott a személyre, akiben bízik... magára

A népszerű rapper, aki maga is indult az elnökválasztáson – erről mi is írtunk bővebben ebben a cikkünkben –, a Twitter oldalán írta meg, hogy életében először szavazott, s a szavazatát pedig magára adta le. 

 

18:07 – "A legjobb még hátravan"

Donald Trump felemelő videóval ösztönzi támogatóit a szavazásra. 

 

17:52 – Nincs jele külföldi beavatkozásnak

Nincs jele az amerikai választási folyamatba történő külföldi beavatkozási kísérletnek - jelentette ki Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter az interneten tartott sajtókonferenciáján kedden, a szavazás napján - írja az MTI.

A tárcavezető hangsúlyozta: az Egyesült Államokból sehonnan nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy "külföldi szereplők kompromittálták vagy manipulálták volna a szavazást", a voksolás rendben zajlik.

17:44 - Akcióban az Amish közösség is

Ezt a videót a Diákok Trumpért szervezet társalapítója, Ryan Fournier töltötte fel a Twitter oldalára. 

 

17:35 - Joe Biden dedikálta szülőháza falát

Joe Biden a mai napon meglátogatta gyerekkorának helyszínét, scrantoni otthonát. A látogatás során a következőket írta fel a falra: "Ebből a házból a Fehér Házba Isten kegyelméből"

 

17:27 - Trump azért beszólt a Fox Newsnak egyet élő adásban

"Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy az Álmoskás Joe Bident mindig képernyőre rakják, ha kinyitja a száját" - fogalmazott az amerikai elnök a Fox News-nak adott reggeli interjújában. Mint mondta, nagyon sokat szerepeltetnek demokrata jelölteket, holott nekik megvan erre máshol is a felületük. 

 

17:17 - Aggasztó hírek Pennsylvaniából

Republikánus körökben úgy értesültek, hogy több potenciális választási csalás is történhetett Philadelphiában, ami hagyományosan demokrata fellegvár. Regisztrált választási felügyelőket nem engedtek be a szavazó körökbe, a szavazáshoz használt eszközök nem működtek, miközben Joe Biden támogatói közvetlenül a bejáratnál kampányoltak - összegezte az információkat az RT.

17:09 – Koronavírusos? Sebaj, szavazhat!

Ez a választás nem mindennapi, lassan hozzászokhatnánk a rendkívüli körülményekhez. Például ahhoz, hogy hiába COVID-pozitív valaki, simán elmehet szavazni - állítja az amerikai betegségfelügyeleti szerv, a CDC. A következő feltételekkel: hordjon maszkot, tartson 1.8 méter távolságot, és a szavazás előtt és után is fertőtlenítse a kezét. Hát így. 

17:00 – Nap közben is történetek események

Volt itt sütiszavazás, hindu imaalkalom és kanadai viccvideó is. Korábbi percről-percre tudósításunkat ide kattintva érheti el.

Ha képbe kerülne a választások tétjével, legfontosabb kérdéseivel, hallgassa meg a Hetek választási podcastjét. 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!