Kedd este: Trump megismétli 2016-ot? Biden több államban is szokatlanul rosszul szerepel
Cikkünk folyamatosan frissül
Kedd este: Trump megismétli 2016-ot? Biden több államban is szokatlanul rosszul szerepel

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Folyamatosan érkeznek az eredmények a keleti parti államokból. Egyelőre nehéz komolyabb tanulságot levonni. Első körben mindenki Floridára figyel. Választási eredményváró percről percre. 

06:30 - Elindult új élő közvetítésünk

Ez a feed itt most megszakad, de nyomban folytatódik is ezen a linken.

 

06:34 – Kisebb csörte van a Fox News és az elnök stábja között

A téma Arizona, hogy miért ítélték oda Bidennek ilyen korán. Azt mondják, hogy statisztikailag még van esély, de a konzervatív médiavállalat elemzői szerint viszont nincs. A különbség 200 ezer szavazat, és még körülbelül 1 millió vár megszámolásra. 

06:31 – Bidenék nem akarják elkövetni Al Gore hibáját

Biden kampányából úgy értesült a Fox műsorvezetője, Chris Wallace, hogy nem akarják elkövetni azt a hibát, amit a demokrata jelölt 2000-ben elkövetett, hogy nem állt ki győztes magabiztossággal beszédet mondani a verseny szorossága miatt. Mint ismeretes, akkor végül George Bush nyert.

06:30 – Iowát Trump nyeri

 

06:19 – Az AP szerint Minnesotában Biden győz

65 százalékos feldolgozottságnál Biden előnye több mint 200 ezer szavazat. Az AP-n kívül más még nem ítélte a demokrata jelöltnek az államot.

 

06:17 – Joe Biden hamarosan beszédet mond

Joe és Jill Biden hamarosan beszédet fog mondani Delaware-ből. A CBS információi szerint a demokrata jelölt türelmet kér majd, megköszöni az arizonai győzelmét és kifejezi várakozását a végleges eredmények beérkezését illetően.

06:11 - Alexandria Ocasio-Cortezt is újraválasztották

New York 14. választókerületében győzött a Demokrata párt szélsőbaloldali jelöltje.

06:01 – Reggel 6-ig kellett várni, de eldőlt Texas is

A Fox News ítélte Trumpnak. 

Hetek-grafika
Hetek-grafika

05:57 – Tudósítónk a BLM-tüntetésnél

Jól szervezett BLM-felvonulás van Washingtonban. Néhány kép a helyszínről: 

 

05:45 – Kis érdekesség Kaliforniában

Az NBC News exit pollja szerint Biden több társadalmi rétegben javított Clinton négy évvel ezelőtti eredményeihez képest. De egy csoportban nem: a fekete szavazók körében. Ott a korábbi 88 százalék helyett csak 80 százalékot szerzett.

05:38 – Fekete sereg vonul Washingtonban

Az RT videós közvetítésében az látszik, hogy maszkos tüntetők követelik "az amerikai ültetvények felégetését." Bármit is jelentsen ez.

 

05:34 – Lindsey Graham emlékeztetett a bécsi terrortámadásra

A republikánus szenátor a győzelmi beszédében emlékeztette a hallgatóságát, hogy a bécsi események is azt mutatják, hogy a radikális iszlám még nem tűnt el, nincs eltemetve. 

 

05:30 – Trump főtanácsadója szerint hiba volt Arizonát Bidennek ítélni

Jason Miller Trump vezető tanácsadója, szerinte túl hamar mondtak le a Fox Newsnál Arizonáról. Szerinte a választás napján leadott szavazatok döntő többsége Trumpra megy, a jelenlegi állás az előzetesen leadott szavazatok miatt billen egyelőre a demokrata jelölt oldalára.

 

05:26 – Pennsylvaniában és Michiganben is leálltak a számolással

Már ami a levélszavazatokat illeti. A tisztviselők azt mondják, nem is fogják folytatni szerdáig. Azaz körülbelül délután tudhatjuk meg, hogy mi is lesz a végeredmény.

05:22 – Van egy jó és egy rossz hírem

Az egyik az, hogy Ohiót már többen elkezdték odaítélni Trumpnak, viszont Arizonát pedig szinte biztosan Biden nyeri. Ezt négy évvel ezelőtt Trump nyerte, ezért ez most egy törés az egész éjjel tapasztalt republikánus menetelésben. Ez 11 elektort jelent. Némiképp pótolja az elhódított Alabama állam, ahol pedig Trump szerzett plusz 9 elektort.

Hetek-grafika
Hetek-grafika
Hetek-grafika
Hetek-grafika

05:09 – Trump óriásit javított Floridában

Chris Wallace politikai műsorvezető emelte ki a Fox News műsorában, hogy a négy évvel ezelőtti szűk győzelméhez képest Trump most tulajdonképpen megháromszorozta az előnyét Floridában demokrata kihívójával szemben. Mondta ezt úgy, hogy a Fox News végre hajlandó volt Trumpnak ítélni Floridát. 

05:06 – A Képviselőház demokrata-többségű marad

Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket az Egyesült Államokban zajló választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is.

05:05 – Lezárták a szavazást a nyugati parton is

Kaliforniában, Oregonban, Washingtonban és Idahóban sem lehet már voksolni.

04:55 – Nézzük a 6 kulcsállamot, amiről este írtunk

Elemző cikkünkben összesen 6 államot emeltünk ki, ami kulcsfontosságú lehet Trump győzelme szempontjából. Jelenleg ezekben az államokban így áll a republikánus jelölt: 

- Wisconsin: 42 százalékos feldolgozottságnál 26 ezer szavazattal vezet Trump.

- Michigan: 39 százalékos feldolgozottságnál 240 ezer szavazattal vezet Trump.

- Pennsylvania: 41 százalékos feldolgozottságnál 443 ezer szavazattal vezet Trump.

- Arizona: 75 százalékos feldolgozottságnál Biden vezet 208 ezer szavazattal.

- Florida: a legtöbben nem hajlandóak Trumpnak ítélni, pedig egyértelmű, hogy a republikánus jelölt előnye tulajdonképpen behozhatatlan.

- Észak-Karolina: meg sem várták a végét, már Trumpnak ítélték, előnye egyértelmű.

04:46 – "Sírjatok jobban libsik!"

A Képviselőház legfiatalabb republikánus tagja lesz Madison Cawthorn, aki Észak-Karolinában tudott győzni. A Twitterre kiírt gyúnyos üzenetét felkapta a sajtó .

 

Cawthorn azzal vált országosan ismertté, hogy kerekesszékes képviselő-jelöltként részt vett a republikánus konvención, ahol az amerikai himnusz lejátszásakor demonstratíve némi segítséggel, de felállt a kerekesszékből.

04:40 – Már megy a bunyó Washingtonban

Andy Ngo népszerű utcai riporter, Antifa-specialista töltötte fel az oldalára az alábbi videót. Kezd egyre feszültebb lenni a helyzet. 

 

04:37 – Mi a bánatért kérdőjelezik meg Floridát? 

Nem csak mi kérdezzük, hanem a floridai szenátor, Marco Rubio is. Nem érti, hogy míg Virginiát vesztes helyzetből már órák óta odaítélték Bidennek, 91 százalékos feldolgozottságnál és 3.5 százalékos Trump vezetésnél ezt mégsem tudják megtenni Florida esetében. "Magyarázzák már meg nekem, hogyan tud Trump veszíteni 382 ezer szavazatnyi előnyről Floridában?" - teszi fel a kérdést a szenátor.

 

04:33 – Trump mindenképp beszédet mond ma

Azaz az Egyesült Államok időszámítása szerint kedd éjjel. A CBS-nek nyilatkozó Trump kampánytag azt mondta, Trump "erőt akar mutatni", és "hangoztatni kívánja saját narratíváját" az este eredményeivel kapcsolatban. "Még ha nem is hirdeti ki a győzelmét, el fogja mondani álláspontját" - fogalmazott. 

A beszédet a Fehér Házból intézi majd.

04:30 - Transznemű képviselőt választottak Delaware állam szenátusába

Most először. Sarah McBride demokrata jelöltként győzött, ő az első transznemű ilyen magas pozícióban. Abban a városban választották meg, ahol Joe Biden lakik - írja a 444.

04:21 – Joe Biden kampányában aggódnak

Legalábbis a Washington Postnak névtelenül nyilatkozó belső forrás arról beszélt, hogy nagyon remélik, hogy a floridai vereség nem azt jelenti, hogy országosan elfordultak a spanyolajkú szavazók Bidentől. Szerintük nem katasztrófa Florida elvesztése, de Ohiót mindenképpen meg kellene nyerniük. Itt most Trump vezet 230 ezer szavazattal.

04:15 – Trump jelenleg vezet

- Texasban 270 ezer szavazattal

- Georgiában 350 ezer szavazattal

- Észak-Karolinában 26 ezer szavazattal

- Ohióban 180 ezer szavazattal

- Pennsylvaniában 150 ezer szavazattal

- Michiganben 190 ezer szavazattal

- Wisconsinban 42 ezer szavazattal

- Minnesotában 280 ezer szavazattal

Biden viszont Arizonában áll jól, 73 százalékos feldolgozottságnál 210 ezer szavazattal vezet. Arizona pedig egy fontos csatatér állam.

04:14 – Lindsey Graham is megtartotta szenátori székét

Dél-Karolinában. 

 

04:02 – Újabb négy államban zárták le a szavazást

Ez a négy állam pedig Iowa, Montana, Nevada és Utah. 

03:56 – Az Izrael-ellenes demokrata képviselőt nem sikerült kiütni

A Squad tagjaként is ismert, antiszemita kijelentéseiről hírhedt Ilhan Omar ismét győzött Minnesota ötödik kongresszusi körzetében. 

03:53 – Piers Morgan ismét 2016-ot érzi a levegőben

Ha már a brit műsorvezetőt emlegettük, az erősen Trump-kritikus médiaszemélyiség most 2016-ot emlegeti a Twitteren. 

 

03:49 – Két kulcsállamra érdemes most figyelni

Ohióra és Észak-Karolinára. Előbbiben Biden mindössze 0.3 százalékponttal vezet 64 százalékos feldolgozottságnál, utóbbiban pedig 0.4 százalékkal 82 százalékos feldolgozottságnál. Bármi megtörténhet, de az amerikai elnöknek mindkettőre szüksége van a győzelemhez.

03:46 – Megvan az első szenátori helylopás a demokraták részéről

A demokrata John Hickenlooper Cory Gardnert ütötte ki a székéből Coloradóban. Ezzel a szenátusban egy helyet már biztosan veszítettek a republikánusok. Az államot meg közben Biden nyerte.

03:39 – Annyira szoros a verseny Texasban, hogy az RT nem hagyhatta szó nélkül

Az orosz államhoz kötött csatorna a kamionos Jean-Claude Van Damme mémmel szemlélteti, mennyire kiélezett a küzdelem. 

 

03:34 – Riport Washingtonból: amerikai választók döntésük okáról

Washingtoni tudósítónk amerikai választókat kérdezett döntésük hátteréről. Salma bevándorlóként döntött Trump mellett, Andrew muszlim könyvelőként nem tartja példamutatónak a jelenlegi elnököt. Freddie nem kifejezett Trump-rajongó, de a magzati életek védelme miatt nem kérdéses a szavazata. A riportot itt olvashatja

03:19 – Villámgyorsan felkúszhat Trump 10 százalékos győzelmi esélye

A FiveThirtyEight elemzése alapján, ami eredetileg 10 százalékos győzelmi esélyt adott Donald Trumpnak, ha a republikánus jelölt nyer Floridában, az esélyei felkúsznak 33 százalékra. 

Georgia esetében 38 százalékra, míg Észak-Karolinával majdnem 50-50 lenne a győzelmi esélye. Jelenleg előbbiben Trump 300 ezer szavazattal vezet, utóbbiban pedig Biden 100 ezerrel.

 

03:08 – Piers Morgan szerint ő megmondta

A népszerű brit műsorvezető, Piers Morgan viccesen megjegyezte a Twitteren, hogy valóságos Notradamus-jóslatként vált be előrejelzése, mely szerint... bármi megtörténhet. 

 

03:03 – Egyelőre Ohio és Pennsylvaniában reménykedhet Biden

A demokrata jelölt magabiztosan vezet ezekben az államokban a jelenlegi feldolgozottságnál. Ez szám szerint azt jelenti, hogy 53 százalékos feldolgozottságnál Ohióban Biden 250 ezer szavazattal vezet, Pennsylvaniában pedig 15 százaléknál a szavazatok kétharmada van a demokrata jelöltnél. 

02:56 – Teljes zárás hamarosan további csatatér államokban

Köztük Arizonában, Coloradóban, Kansasban, Louisanában, Michiganben, Minnesotában, Nebraskában, Új-Mexikóban, New York-ban, Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Texasban, Wisconsinban és Wyomingban.

02:48 – Megdöbbentő adatok a floridai latinók körében

A CBS News exit pollja alapján a spanyolajkú szavazók körében egészen kiegyenlített volt a küzdelem Biden és Trump között. Előbbire 53 százalékuk, utóbbira 45 százalékuk szavazott. Ez a 4 évvel ezelőtti adatokhoz képest is rendkívüli előrelépés. 

 

02:42 – Nyert a félszemű republikánus képviselő

Kifejezetten erős kampány után újraválasztották Dan Crenshaw háborús veteránt, aki a laikusok számára leginkább arról ismerős, hogy rendszeresen egy kalózokra hajazó szemfedőt visel. Crenshawt sokan a legígéretesebb republikánus ifjú politikusnak tartják. 

 

02:35 – Szinte biztos, hogy Florida Trumpé

Hetek-grafika
Hetek-grafika

Forduljunk akkor rá a többi érdekesebb államra:

- Észak-Karolinában 65 százalékos feldolgozottságnál 280 ezer szavazattal vezet Biden

- Ohióban 49 százalékos feldolgozottságnál 360 ezer szavazattal vezet Biden

- Texasban 53 százalékos feldolgozottságnál mindössze 37 ezer szavazat a különbség szintén Biden javára

- Georgiában 23 százalékos feldolgozottságnál 170 ezer szavazattal vezet Biden.

02:32 – Biden "kicsit bizonytalan"

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt babonásnak mondta magát, és ezért nem kívánt jóslatokba bocsátkozni az amerikai elnökválasztás eredményét illetően, amikor a delaware-i Wilmingtonban újságírók erről faggatták helyi idő szerint kedden kora este. Joe Biden - aki korábban, Barack Obama kormányzatában az Egyesült Államok alelnöke volt - mindazonáltal azt hangoztatta, hogy reményei szerint megnyeri a választást.

Elmondta: munkatársaitól úgy értesült, hogy rendkívül nagy a részvétel a választásokon, különösen a fiatalok, a nők és az afroamerikai lakosság körében. Hozzáfűzte, hogy információi szerint ez így van a választás végeredménye szempontjából kulcsfontosságú államokban, köztük Georgiában és Floridában is. Biden mindazonáltal leszögezte: "kicsit bizonytalan" a végeredményt illetően, mert sok tagállamban kiegyenlített a küzdelem. "Ha lesz valami ma éjjel, amiről érdemes szólni, akkor beszélni fogok róla, de ha nem, akkor várok addig, amíg a következő napra meg nem számlálják a voksokat" - fogalmazott.

02:17 – Egyre többen ítélik már most oda Trumpnak Floridát

Ez nagy győzelem lenne a republikánus elnökjelölt számára. A Fox Newson Tucker Carlson sztárműsorvezető is arról beszél, hogy ismét sikerült rácáfolni a korábbi közvélemény-kutatásokra, ami reményt adhat a republikánus szavazóknak az országos folyamatokra tekintettel. Szó sincs kék hullámról - fogalmazott Carlson. 

— TheBlaze (@theblaze) November 4, 2020

 

02:13 – Ohióban nyílik az olló

Az államban 40 százalékon áll a feldolgozottság, Biden 350 ezer szavazattal vezet. Ohio érdekessége, hogy 1964 óta az a jelölt nyer, aki ezt az államot megnyeri. Ki tudja, hogy mi lesz ma?

02:09 – Miért ítélik oda az államokat a végeredmény beérkezése előtt? 

A legtöbb amerikai médiacégnek komplex elemzőrendszere és részletes előzetes regisztrációs adatai vannak. Tulajdonképpen sok kis információból 99,9 százalékos bizonyossággal meg lehet állapítani, hogy egy-egy államban Biden, vagy Trump győz-e. 

Így írta be szinte minden média Bidenhez Connecticutot, Delaware-t, Massachusettst, Marylandet, Rhode Islandet és Washington D. C.-t.

Miközben Trumphoz Alabamát, Dél-Karolinát, Mississippit, Oklahomát és Tennesseet.

02:06 – Mitch McConell végül megtartotta a szenátori helyét

Immáron hetedik alkalommal választották meg szenátornak Kentucky-ban.

— Lewis Goodall (@lewis_goodall) November 4, 2020

 

01:57 – Visszatérve Floridára, teljesen egálban a két jelölt

Mindketten 4,7 millió szavazatnál járnak.

01:53 – Jobban élnek mint 4 éve

A Bloomberg tett közzé egy statisztikát, amelyben azt írják, hogy a szeptemberben végzett Gallup felmérés szerint sosem mondták még ennyire sokan, hogy jobban élnek, mint 4 éve.

— Bloomberg Opinion (@bopinion) November 4, 2020

 

01:45 – Floridát mindenképpen nyernie kell Trumpnak

Különben nagyon beszűkülnek a lehetőségei az elnökválasztás megnyerésére. Mindenesetre vannak reménykeltő jelek. A Bloomberg például a Miami-Dade megyének adataiból azt szűri le, hogy Biden rosszabbul áll most, mint négy éve Clinton. Pedig akkor is elveszítették a demokraták a választást.

— Bloomberg (@business) November 4, 2020

 

01:43 – Floridában 150 ezer szavazattal vezet Biden

A feldolgozottság 73 százalék.

01:35 – Florida még mindig Biden oldalán

- a feldolgozottság 66 százalék, a demokrata jelölt előnye 110 ezer szavazat

01:34 – Nyugat-Virginiát már Trumphoz írták be

A legtöbb amerikai médiaóriás egyhangúan a republikánus elnökjelöltnek írta be.

Hetek-grafika
Hetek-grafika

01:31 – Észak-Karolinában és Ohióban is zárnak a szavazókörök

Egy-egy körzetben még lehet szavazni, akik a sorokban állnak. 

01:25 – A Trafalgar Group magabiztos

Az a közvélemény-kutatócég, ami szinte páratlanul pontosan tudta előre megjósolni a 2016-os eredményeket, most közzétette utolsó előrejelzését. Íme: 

— Robert C. Cahaly (@RobertCahaly) November 4, 2020

 

01:20 – Floridában és Georgiában is fordult az állás

- 48 százalékos feldolgozottságnál 200 ezer szavazat Biden előnye Floridában

- 3 százalékos feldolgozottságnál 20 ezer szavazat Biden előnye Georgiában

01:09 – Floridában jól áll Trump egyelőre

- 16 százalékos feldolgozottságnál Trump egy hajszállal vezet Floridában, jelenleg 70 ezer szavazat az előnye

Hat államban zártak a szavazóhelységek: Indianában, Kentuckyban, Dél-Karolinában, Vermontban, Virginiában és Georgiában.

01:05 - Indianat és Kentuckyt már Trumphoz húzták, Virginia és Vermont Bidennél

A Fox News és a CNN is már megelőlegezett államokat. A szavazatokat még persze számolják. 

Hetek-grafika
Hetek-grafika
Hetek-grafika
Hetek-grafika
Hetek-grafika
Hetek-grafika
Hetek-grafika
Hetek-grafika

00:53 – Ha egész éjszaka arra várt, hogy másodpercenként frissítgessen

Ezen a linken megteheti. Itt a Fox News interaktív választási térképe folyamatosan frissíti a feldolgozott szavazatokat. Jelenleg Indiana és Kentucky pirosba fordul. De erre lehetett számítani. 

00:45 – A Szenátus republikánus elnöke egyelőre nem áll jól

De hol van még a vége? Tíz százalékos részvételi aránynál Amy McGrath-tal szemben a szenátusi helyért vívott küzdelemben Mitch McConnell jelenleg 43,15 százalékon áll. Bő 20 ezer szavazattal van lemaradva.

00:38 – A demokraták inkább protestszavaznak

A Fox News választói felmérése alapján Trump támogatói közül 79 százalék azok aránya, akik az elnök személye miatt szavaznak republikánus oldalra, nem pedig a másik jelölttel szembeni döntésként. 

Ugyanez az arány a Biden-szavazók körében mindössze 49 százalék.

00:34 – Trump szerint nagyon jól állnak

Lehet, hogy tud valamit az elnök, amit mi nem?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 3, 2020

 

00:24 - Szivárognak az első eredmények

Indiana és Kentucky állam egy-egy részén már lezárták a szavazást, bár a hivatalos zárásig még van 35 perc. Viszont máris vannak részeredmények, 5-6 százalékos feldolgozottságnál: 

- Indiana: 
Donald Trump - 53,744 (67,8 százalék)
Joe Biden - 24,170 (30,5 százalék)

- Kentucky
Donald Trump - 66,419 (44,5 százalék)
Joe Biden - 80,366 (53,9 százalék)

00:11 – Már gyűlnek az emberek a Fehér Ház előtt

00:06 – Harmadjára sikerült eltalálnia Bidennek, hogy ki áll mellette

Joe Bidennek ismét nagy pillanata volt. Gorka Sebestyén osztotta meg, hogy Joe Biden ismét neveket tévesztett, nem is egyszer. Miközben egy megafonon keresztül próbálta bemutatni a mellette álló családját, az unokáját egyszer a már tragikus módon elvesztett fiával Beau Bidennel, majd egy másik unokájával, Natalie-vel keverte össze.

— Breaking911 (@Breaking911) November 3, 2020

 

23:50 - Trump nagyon szűk körben várja majd az eredményeket

Konkrétan a Fehér Ház keleti szárnyában a családja körében lesz néhány vezető stábtaggal.

23:45 – További exit poll adatok

Szintén a CNN-től. E szerint a Trump szavazók négyötöde a jelölt személye miatt szavaz rá, nem pedig a másik jelölttel szembeni döntésként. Biden esetében ez a szám inkább kétharmadra tehető, jóval nagyobb a Trumppal szemben ellenérzés miatt voksolók aránya. 

23:33 – A volt FBI-igazgató kimaxolja

James Comey 4 évvel ezelőtt teljesen zavaros nyilatkozataival komoly kárt okozott Hillary Clinton jelöltségének. Miután azonban Donald Trump azonnal megvált tőle győzelme után, a Demokrata Párt egyik leglelkesebb aktivistája lett. Amit a most Twitterre feltöltött posztja is kiválóan jelez: 

 

— James Comey (@Comey) November 3, 2020

 

23:21 – Itt a CNN exit poll-ja

Megérkezett az első exit poll. E szerint a válaszadók több mint egyharmada (34 százalék) gazdasági szempontok alapján döntött Donald Trump és Joe Biden között. A faji egyenlőtlenségeket 21 százalék jelölte meg, míg a COVID-helyzetre 18 százalék hivatkozott. A bűnözés és biztonság, valamint az egészségügyi politika negyedik helyen áll egyaránt 11 százalékkal. 

A CNN felmérése szerint a válaszadók 48 százaléka elégedett Trump koronavírus-válságra adott válaszával, és 51 százalék pedig nem. 

Ezek az adatok azért merőben kedvezőbb arányokat mutatnak Trumpra nézve, mint amit amúgy a baloldali médiavállalattól az eddigi felmérések során tapasztaltunk. 

23:00 – Korábbi élő közvetítésünket itt éri el

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!