A mérleg nyelve: ezen az 6 államon áll vagy bukik minden
Minden szem ezekre az eredményekre szegeződik a Fehér Házban
A mérleg nyelve: ezen az 6 államon áll vagy bukik minden

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 11. 03.
Az amerikai választási rendszer sajátossága, hogy egy jelölt tulajdonképpen rendkívül sokféleképpen megnyerheti a választást. Az elemzőknek most azonban sikerült leszűkíteniük a kulcsterületeket mindössze hat államra - ezeknek az eredményén múlhat Trump, vagy Biden sikere. 

A választási eredményeket egész éjjel percről-percre követjük a hetek.hu-n. Tartson velünk!

Szinte lehetetlen mind az 50 amerikai állam eredményét teljes kontextusában vizsgálni és követni a választások éjszakáján, éppen ezért figyel a legtöbb nagyobb média mindössze néhány olyan csatatér államra, amelynél nem egyértelműen befutó egyik jelölt sem. 

Ezek közül is kiemelten kezelnek a szakértők összesen hat államot: Wisconsint, Michigant és Pennsylvaniát, valamint Arizonát, Floridát és Észak-Karolinát

Ezek az államok mindegyik másnál jobban meghatározzák, hogy ki nyeri a választást. Összesen 101 elektorról döntenek ebben a régióban, és ha a 2016-os választáshoz hasonló szoros eredmény lesz - akkor bizony mindössze pár tízezer szavazat döntheti el egy-egy állam sorsát. 

Rengeteg pénzt költöttek itt hirdetésekre

Jól érzi ennek a súlyát Donald Trump és Joe Biden is, nem véletlen fókuszáltak a választás előtti utolsó napokban szinte csak ezekre az ütközőzónákra mind a hirdetéseikkel, mind pedig a kampányrendezvényeikkel. 

Már négy évvel ezelőtt is ezeket az államokat kellett megnyernie Trumpnak ahhoz, hogy felülkerekedjen Hillary Clintonon. Akkor az éjszaka nagy meglepetése volt, hogy a korábban magabiztosan demokrata fellegvárnak számító Wisconsint, Michigant és Pennsylvaniát is elnyerte a republikánus jelölt, igaz összesen mintegy 80 ezer szavazattal csupán. (A teljes részvételi számokat tekintve ez rendkívül kevésnek számít.)

Az államok fontossága már a korai szavazatok arányánál is megmutatkozott. Floridában és Észak-Karolinában a 2016-os teljes részvételi arány már 90 százalékát elérték a levélben leadott voksok, pedig még csak most érkezett el a választás napja. Ez az arány Arizonában 80, Wisconzinban 60, Michiganben pedig 50 százalék. Több mint valószínű, hogy mindegyik államban megdől majd a rekord.

A felmérések szerint is szoros lesz

Nem biztos, hogy érdemes-e bármennyire is hinni a közvélemény-kutatásoknak, ám a RealClearPolitics felméréseket összegző adatai alapján feltűnő, hogy mennyit javult Trump megítélése ezekben az államokban. Erősödött Biden is a 48.9 százalékos átlagával, de a republikánus elnökjelölt az elmúlt pár napban nyílegyenesen kilőtt a mutatókat tekintve, így

megjósolhatatlan az eredmény ezekben az államokban. 

A felmérések is tulajdonképpen csak Wisconsinban mutatnak hibahatáron túli demokrata vezetést, mindenhol máshol fej-fej mellett állnak a jelöltek. 

Forrás: RealClearPolitics
Forrás: RealClearPolitics

Ezekben az államokban többek között döntő lehet az is, hogy a felmérések szerint még a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest is, Trump jelentősen javította a mutatóit a fekete és a latinajkú népesség körében. Ezt részben azzal magyarázzák, hogy nagy a keresztények aránya, akit elborzaszt a demokrata oldal szélsőbaloldali irányba történő fordulása, míg a fekete munkásréteg pedig cserbenhagyva érezte magát az előző demokrata adminisztrációtól, a gazdasági felemelkedés kulcsát pedig a jelenlegi elnökben látják. 

(USAToday/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!