Drámaian megugrott az antiszemita támadások száma a járvány alatt
Drámaian megugrott az antiszemita támadások száma a járvány alatt

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 04. 09.
A koronavírus-járvány idején megnőtt a zsidó közösségi tulajdon elleni antiszemita atrocitások száma a Tel-Aviv-i Egyetem éves antiszemitizmus jelentése szerint - közölte a Háárec című újság honlapja szerdán.

Tavaly több, mint 20 százalékkal megugrottak a zsidó közösségi tulajdon, a zsinagógák, a temetők és az emlékhelyek elleni támadások, de ezzel szemben csökkentek a zsidók elleni személyes, fizikai támadások, és visszaesett a zsidók magántulajdona elleni erőszakos tettek száma is.

Amerikában és Németországban a legrosszabb a helyzet

A pandémiát kísérő lezárások világszerte nem csak a zsidó közvagyon elleni támadásokat növelték, hanem súlyosbították az interneten folytatott antiszemita megjegyzéseket is.

A jelentés készítői szerint azért nőhetett meg ötödével a zsinagógák, zsidó temetők, holokauszt-emlékművek és más zsidó emlékhelyek elleni akciók száma, mert

ezek a helyek zárva voltak, a zárlat miatt gyakran nem álltak védelem alatt, és könnyű prédájává válhattak az antiszemita zaklatóknak.

A temetők és emlékhelyek elleni támadások száma a 2019-es 77-ről 2020-ban 96-ra, a zsinagógák megrongálásának száma pedig 53-ról 63-ra nőtt.

A legtöbb antiszemita incidenst az Egyesült Államokban (119 esetben) és Németországban (59 esetben) regisztrálták.

Bizarr elméletek az interneten

Súlyosbodtak az antiszemita megjegyzések a közösségi médiában, és más internetes honlapokon. "Előítéletek, babonák, félelmek és bizarr elméletek jelentek meg" - vélekedett a tanulmányt szerkesztő Dina Porat, a Kantor központ vezetője. "Kemények és vérlázítóak voltak az antiszemitizmus verbális és vizuális megnyilvánulásai" - tette hozzá.

A zsidókat és izraelieket vádolták meg a fertőzés létrehozásával és elterjesztésével, és judeovírusnak (zsidó vírusnak) nevezték el a koronavírust. 

Ugyanakkor az antiszemita okokból elkövetett erőszakos események száma a 2019-es 456-ról 2020-ra 371-re csökkent a világon, és a zsidók magántulajdonában bekövetkezett kár is 84-re csökkent a korábbi 130 esetről.

A Tel-Aviv-i Egyetem kortárs európai zsidóság tanulmányozását szolgáló Kantor központja minden évben kiadja az antiszemitizmus helyzetét elemző jelentését Izrael holokauszt emléknapjának előestéjén, amely idén szerdára esik.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!