Biden: Kész vagyok Putyin úrral beszélni
De csak akkor, ha az orosz elnök hajlandóságot mutat a háború befejezésére
Biden: Kész vagyok Putyin úrral beszélni

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 02.
Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megerősítette, hogy felelősségre fogják vonni  Oroszországot - derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a két vezetőnek a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélését követően tettek közzé.

A dokumentum szerint a felek "sziklaszilárdan elkötelezettek abban, hogy Oroszországot felelősségre vonják a széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért, amelyeket reguláris fegyveres erői és segédcsapatai elkövettek, ideértve a zsoldos egységeket is".

Biden a tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón az Oroszországgal szembeni közös fellépést emelte ki. "Megerősítjük, hogy Franciaország és az Egyesült Államok szövetségeseivel - NATO-szövetségeseivel, a G7 országcsoport államaival, az Európai Unióval - minden korábbinál erősebben ellenzi Oroszország brutális háborúját Ukrajna ellen" - mondta az amerikai elnök. Úgy fogalmazott, hogy továbbra is közösen fognak fellépni a kegyetlenkedéssel szemben.

Azt is elmondta, hogy a közeljövőben nem tervez megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de hajlandó lenne erre, ha az orosz államfő "érdeklődést mutatna" az ukrajnai hadművelet befejezése iránt. Kiemelte, hogy ezt csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tenné.

"Kész vagyok Putyin úrral beszélni, amennyiben valóban úgy döntene, hogy megoldást keres arra, miként tudna véget vetni a háborúnak. Eddig nem tett így"

- fűzte hozzá.

Macron leszögezte: Ukrajna folytatódó háborús támogatása mellett a megfelelő időpontban készen fognak állni arra is, hogy "a békét építsék".

"Egy nem szándékos mellékhatás"

Más témákra téve Biden arról is beszélt, hogy Macronnal részletesen megvitatták a Washingtonban szeptemberben elfogadott, úgynevezett inflációcsökkentési törvénycsomagból fakadó kereskedelmi kérdésekkel kapcsolatos francia aggályokat.

Mint mondta, az új szabályozást, amely egyebek között előnyben részesíti az amerikai mikrochip-termelést és a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges berendezések alkatrészeinek gyártóit, sosem szánták arra, hogy kizárják az európai szövetségeseket. Biden egyben jelezte, hogy a szabályozáson még lehet változtatni.

A francia elnök is úgy vélte, hogy az amerikai inflációcsökkentési szabályozásnak nem volt célja, hogy nehézségeket okozzon az európai vállalatoknak, ez inkább "egy nem szándékos mellékhatás" volt. "Közösen szeretnénk sikeresek lenni, nem egymással szemben" - hangoztatta.

(Hetek / MTI)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!