Berobbant az Obamagate: lelepleződött egy Trump ellen szervezkedő FBI-os
Az Obama-kormány és a Deep State valóságos ellenállást szervezett Donald Trump ellen
Berobbant az Obamagate: lelepleződött egy Trump ellen szervezkedő FBI-os

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 15.
Kevin Clinesmith, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt jogásza elismerte, hogy a hatóságot félrevezető nyilatkozatot tett a Mueller-bizottság vizsgálatai során, amelyek az oroszok és a Trump-kampány munkatársai közötti esetleges összejátszást vizsgálták a 2016-os választási folyamatban - jelentette be pénteken John Durham ügyész.

A Mueller-vizsgálat előzményeinek, megindítása körülményeinek és a vizsgálat részleteinek feltárására William Barr igazságügyi miniszter külső - tehát nem a tárcán belüli - vizsgálatot indított, s ezt John Durham ügyészre bízta. E vizsgálatsorozat első következménye, hogy - a Fox televízió értesülései szerint - Clinesmith vádalkut kötött és bűnösnek mondta magát.

Az elismerés abba az összetett botrány-sorozatba kapcsolódik, amely szerint az Obama-Biden kormány szisztematikusan kémkedett ciklusa végén az akkor elnökválasztásra készülő Trump-stáb ellen. Az illegális információ-gyűjtésben a CIA, az FBI és más kormányzati szervek is közreműködhettek. Trump többször is beszélt erről a botrányról, az ügy dokumentumai, bizonyítékai azonban csak most kezdenek el nyilvánosságra kerülni.

A tényt John Durham be is jelentette, bár nem nevezte meg Clinemith-t. Az FBI volt jogászát azzal vádolják, hogy megváltoztatta Donald Trump egyik korábbi tanácsadója, Carter Page emailjét, és erről hamis tanúvallomást tett a Mueller-bizottság előtt. Carter Page a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársaként került Trump 2016-os kampánycsapatába, a Trump elnökségét ellenző CIA-vezetés megbízásából. "Forrásként" szolgált a hírszerzés számára a Trump-kampányról. Ezt később Page is elismerte, ám az erről szóló információkat Clinesmith megváltoztatta, s azt írta: Page "nem forrás".

John Durham vádemelést javasolt Clinesmith ellen. A volt jogász ügyvédje, Justin Shur az amerikai AP hírügynökségnek pénteken megerősítette: védencének egy washingtoni szövetségi bíróság előtt kell megjelennie, és várhatóan bűnösnek is vallja majd magát.

Clinesmithről a nyilvánosságra került dokumentumokból az is kiderült, hogy az FBI ügyvédjeként több Trumpot támadó üzenetet is küldött kollégáinak. Miután megkérdezték, hogy a Trump-kormány alatt is vállalna-e tisztséget, csak ennyit írt: Viva la Resistance (Éljen az ellenállás).

Ez csak a kezdet

Pénteki sajtókonferenciáján Donald Trump elnök "korruptnak" nevezte Clinesmith-t, és azt mondta: ez várhatóan "csak a kezdete" több más vádemelésnek.

"A tény az, hogy kémkedtek a kampányom után,

és fülön csípték őket. Még több mindent fognak hallani az ügyben"

- fogalmazott Trump.

Az elmúlt hetekben több dokumentum is nyilvánosságra került, nem utolsó sorban Richard Grenell, az amerikai hírszerző szervezeteket tömörítő Országos Hírszerzési Igazgatóság volt vezetője jóvoltából. Grenell egy sor dokumentum titkosságát oldotta fel. Ezekből az derült ki, hogy az Obama-kormányzat lehallgatta, megfigyelte Donald Trump kampánycsapatát 2016-ban.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!