Bekeményített Brüsszel: Abbász vagy együttműködik Izraellel, vagy elfelejtheti az EU-s pénzeket
A palesztin hatóság sürgős segélyt kért az uniótól, miközben saját adóbevételeit nem hajlandó elfogadni a zsidó államtól
Bekeményített Brüsszel: Abbász vagy együttműködik Izraellel, vagy elfelejtheti az EU-s pénzeket

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 08.
Az Európai Unió figyelmeztette a palesztin hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt, hogy nem folyósít további segélyeket és kölcsönöket Ramallah számára mindaddig, amíg az nem hajlandó elfogadni az Izrael által begyűjött adóbevételeit.

Egy uniós jelentés szerint ugyanis a palesztin vezetés a közelmúltban sürgős kölcsönökért folyamodott Brüsszelhez, hogy foghíjas büdzséjét, melyből bőkezűen finanszírozza terroristáit, és azoknak családjait is, feltöltse. 

A kérelmet azonban elutasították a múlt héten, Josep Borrell az EU külügyi vezetője pedig felszólította Abbászt, hogy fogadja el adóbevételeit, különben egy forintot sem lát az Európai Uniótól. Borrell azt is szorgalmazta, hogy a palesztin vezető indítsa újra biztonsági együttműködését Izraellel. 

Az EU álláspontjával egybecsengő üzeneteket küldött Ramallahnak Egyiptom és Jordánia is, Abbász azonban egyelőre kivár, és sokak szerint abban reménykedik, hogy ha Joe Biden demokrata elnökjelölt nyeri az amerikai választásokat novemberben, hatalmas változás áll majd be Amerika Izrael-politikájában. 

A palesztin hatóság vezetője még májusban utasította vissza az Izrael által begyűjtött adó átvételét, tiltakozva az izraeli törvények bizonyos „ciszjordániai területeken” való alkalmazása ellen. A Júdeára és Szamáriára vonatkozó szuverenitási terveket az Ábrahány-egyezmények miatt elhalasztották, azonban a döntés továbbra is áll.

(i24News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!