Bár Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el, ismét "megszállt területekről" szól Biden jelentése
Az új amerikai kormány nyelvezetében visszatért a Trump-éra előtti, palesztin-párti kifejezésekhez
Bár Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el, ismét "megszállt területekről" szól Biden jelentése

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 31.
A Biden-kormány kiadta első éves emberi jogi jelentését, amelyben megerősítette álláspontját, miszerint Jeruzsálem Izrael fővárosa, azonban ismét bevezette a Trump-korszak előtti nyelvezetet, utalva bizonyos vitatott területekre úgy utalva, mint amit Izrael "megszállt".

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

Az emberi jogi gyakorlatokról szóló éves országos jelentés emberi jogi kérdéseket vizsgálja világszerte, beleértve Izraelt és a palesztin területeket is. Joe Biden és Donald Trump egyaránt

megerősítette, hogy az Egyesült Államok 2017 óta Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként.

A Trump-jelentéshez hasonlóan a Biden-jelentés sem határozza meg az Izrael fővárosának tekintett Jeruzsálem pontos határait. Mindkét jelentés szerint tárgyalások útján kell majd ezeket beazonosítani. 

Biden megerősítette a Golan-fennsík feletti izraeli szuverenitást is, amelyet az Egyesült Államok 2019-ben a Trump kormány alatt ismert el, a világ országainak heves tiltakozása ellenére.

Az amerikai elnök azonban szakított a Trump-éra politikai irányvonalával azzal, hogy Kelet-Jeruzsálemet, a Golan-fennsíkot és Ciszjordániát - a bibliai Júdea és Szamária területét - Izrael által "megszállt" területnek nevezte.

A Trump-adminisztráció direkt kerülte ezt a részrehajló jelzőt.

Izrael az 1967-es háború idején szerzett fennhatóságot a terület felett, de a nemzetközi közösség úgy véli, hogy a végső jogállását diplomáciai eszközökkel kell meghatározni.

A zsidó állam visszautasítja hogy "megszállt" területekről lenne szó, ehelyett azt állítja, hogy a kérdéses föld státusza "vitatott".

A Biden-jelentés igyekszik tisztázni, hogy „a nyelvezet nem kívánnak állást foglalni a konfliktusban részt vevő felek között tárgyalandó végleges státusszal kapcsolatos kérdésekről, ideértve az izraeli jeruzsálemi szuverenitás sajátos határait, illetve Izrael és bármely jövőbeli palesztin állam határait. ”

Az elnök támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását, de ezzel kapcsolatosan részleteket még nem közölt.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!