"Azt hittem, minden rendben van" - kis híján intenzívre került a covidos magyar fiatal
Gál Balázs szerint a jó fizikai erőnlét és a sportos életmód sem garancia a vírus ellen
"Azt hittem, minden rendben van" - kis híján intenzívre került a covidos magyar fiatal

Forrás: Facebook/Gál Balázs

2020. 10. 05.
Gál Balázs, egy sportos magyar fiatalember, vasárnap tette közzé Facebook-oldalán, hogy hogyan támadta meg tüdejét a koronavírus és hogyan romlott le állapota annyira, hogy kórházi ápolásra szorult. Beszámolóját azóta több ezren megosztották a közösségi oldalon. A kálváriája happy enddel zárult, számos ima és természetesen egy profi orvosi csapat segítségével végül sikerült teljesen felépülnie. Története azonban tanulságos, minden magyar fiatal számára. 

Balázs azzal kezdi Facebook-bejegyzését, hogy felvázolja, egész életében sportolt, mindig helyesen táplálkozott, bőven átlag feletti fizikummal rendelkezik, mégis a „lerobbanásban” mindez nem jelentett számára előnyt.

Szeptember 15-e este enyhe fejfájással, majd folyamatos 38,5 fokos lázzal kezdődtek a gondok a magyar fiatalnál, a háziorvosa egy gyenge vírusra gyanakodott a tüneteket hallgatva. Elmondása szerint a dupla dózisú lázcsillapító is csak néhány óra erejéig tudta levinni a testhőmérsékletét. Két nappal később már nehézkesen vette a levegőt, és nem is tudott jól aludni. Az orvos által felírt antibiotikum nem sokat hatott, de a köptető segítségével két napra rá legalább az alvás jobban ment neki.

Orvosa végül beutalta tüdőröntgenre, de már másnap felpörögtek az események: elkezdett nehezére esni a beszéd és a levegővétel, 39 fok fölé emelkedett a láza, így estére "távdiagnózist" követően be is ment a Szent László kórházba, ahol a Covid-teszt megérkezéséig saját kórterem és azonnali kezelés várta Balázst.

Még este tüdő CT-t végeztek, oxigéntámogatást, és több infúziót is kapott az éjszaka során. Bár a Covid-teszt nem érkezett meg két napig, a CT-n elmondása szerint világosan látszott, hogy miről is van szó.

"A jó fizikai állapot sajnos becsapott mindenkit, engem is, mert a tüdőm nagyon rossz passzban volt, kétoldali, heges, Covid okozta tüdőgyulladás volt, amire a doki nem tudta eldönteni intenzívre tegyen, vagy nem."

- meséli Balázs a posztban, hozzátéve, végül ötnapos terápiában állapodtak meg, két kritikus nappal, amit mozdulatlanul, maximum oxigénen kellett töltenie.

"Gyakorlatilag pár óra alatt jutottam oda, ahova, az érzelmi összeomlás itt elkerülhetetlen volt."

Balázs szülinapját is a zárt fertőző osztályon töltötte. A véroxigénszint- vizsgálatot rendkívül fájdalmas procedúraként írta le, illetve azt is, milyen idegölő az, hogy a megkönnyebbülés előtt

a bekerülést követően általában 24-36 órán keresztül először romlik az ember állapota, és csak várja, hogy a tüdeje újra erőre kapjon.

A kezelés után két nappal helyreállt a véroxigén-szintje, megvolt az áttörés. Különböző oxigéntámogatásos és gyógyszeres terápiáknak köszönhetően fokozatosan kitisztult a tüdeje, és lépésről lépésre lábalt ki a betegségből.

Szeptember 29-én megjött Balázs első, majd október elsején a második negatív Covid-tesztje, így másodikán már gyógyultan, jó labor és CT eredményekkel hagyhatta el a kórházat.

Balázs a kórházban, elmondása szerint fiatal, jó fizikumú férfiakkal feküdt az osztályon összezárva, akik között olyan tüdőembóliás úszó is volt, akinek ez sportkarrierje végét jelentheti. Dicsérte a kórházi személyzetet és a "világszínvonalon teljesítő orvosokat" is, akik "szó szerint háborús helyzetben" állnak helyt napról napra.

Kiemelte továbbá azt is, hogy Istennek is nagy szerepe volt a gyógyulási folyamatában. Bár az orvosok sokszor voltak reménykedők az állapotát illetően, és két napig intenzív osztály közeli állapotban volt, "a végeredmény meghökkentően gyors felépülés lett", a kontroll labor és a CT pedig "gyönyörű eredményeket produkált". A háttérben Balázs szerint az állhatott, hogy felépüléséért keresztény csoportok imaalkalmakat tartottak.

Balázs a posztja végén mindenkit arra kér, hogy hordjon maszkot, és ha nem csillapodó lázat, nehézkes légzést érzékel magán, akkor feltétlen még időben kérjen orvosi segítséget.

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!