Antiszemita ámokfutást akadályoztak meg Marseille-ben
Zsidó iskolásra és vásárlókra rohant volna a késelő, a helyi biztonsági szolgálat és a rendőrség még időben leszerelte
Antiszemita ámokfutást akadályoztak meg Marseille-ben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 05.
Késeléses támadásra készült péntek reggel egy egyelőre még nem azonosított késes támadó egy Marseille-i zsidó iskolában és egy kóser üzletben, az iskola biztonsági szolgálata azonban sikeresen leszerelte, a rendőrség pedig őrizetbe vette még ámokfutásának megkezdése előtt. 

Miután a Yavne iskola szülőkből álló önkéntes biztonsági szolgálata megakadályozta bejutását, az intézményt azonnal lezárták a diákok biztonsága érdekében, és rendőrjárőrt vezényeltek ki az épület elé, hogy minden esetleges további próbálkozást meghiúsítsanak a férfi részéről. 

A francia rendőrség az értesítés után a város minden zsidó helyszínén fokozta a készültséget az incidens nyomán.

Miután a támadó sikertelenül próbált bejutni az iskolába, zsidó vásárlókat próbált meg megkéselni a marseilles-i kóser szupermarketben, de itt is hoppon maradt, ugyanannak a biztonsági személyzetnek köszönhetően. A rendőrök őrizetbe vették a gyanúsítottat, miután az iskolát védő biztonsági őrök leteperték és mozgásképtelenné tették, és elvették a fegyverét.

A hatvanas éveiben járó férfi, aki a támadási kísérlet alatt állítólag törölközőt viselt a fején, egy fekete Seat autóval érkezett a Cache Food kóser üzlethez. A rendőrség gyanítja, hogy a terrortámadást szándékozott végrehajtani zsidó személyek ellen. A helyzsínen azonban az önkéntes biztonsági szolgálat leszerelte, a helyszínre érkező rendőrök pedi azonnal letartóztatták.

"Noha a koronavírus sok szempontból elhallgattatta a világot, nem csendesítette el az antiszemitizmust vagy az ebből eredő veszélyt a zsidókra nézve" - nyilatkozta Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség elnöke.

"A mai marseille-i támadás egy vörös zászló, amely figyelmeztet minket a felszín alatti antiszemitizmusra, ami egyszerűen arra vár, hogy kiszabaduljon, amint a pandémia korlátozásai véget érnek"

- figyelmeztetett.

Marseille-ben az elmúlt években több hasonló antiszemita támadásra sor került. 2017-ben egy tunéziai állampolgárságú férfi halálra késelt két nőt egy vasútállomáson. 2016-ban, alig két nappal a párizsi kóser szupermarketet érő 2015-ös támadás egyéves évfordulója után, zsinagóga előtt várakozó férfire támadt egy machétével hadonászó francia kiskorú. Szerencsére könnyebben sérült csak meg, támadóját pedig 10 perccel a támadás után letartóztatták.

(JTA/Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!