Allahu akbart kiáltott, majd halálra szúrt egy rendőrt egy szélsőséges Brüsszelben
Korábban kijelentette, hogy merényletet fog elkövetni, mégsem tartóztatták le
Allahu akbart kiáltott, majd halálra szúrt egy rendőrt egy szélsőséges Brüsszelben

Korábban kijelentette, hogy merényletet fog elkövetni, mégsem tartóztatták le( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 11. 11.
Egy rendőr meghalt és egy másik megsebesült egy késes támadásban a brüsszeli északi pályaudvar közelében, a támadót lelőtték. A merénylet előtt nem sokkal járt a rendőrségen, és közölte, hogy merényletet tervez, mégis elengedték. Annak ellenére is, hogy a "lehetségesen erőszakos szélsőségesek" kategóriában található személyek között szerepelt.

A közzétett információk szerint a két rendőrt késsel támadták meg a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében.

Az egyik rendőr a helyszínen belehalt sérüléseibe. Információk szerint a rendőrt nyakon szúrták. 

A Le Soir című belga napilap úgy tudja, az elkövető előbb két rendőrt támadott meg a vasútállomás melletti utcák egyikében, a rendőrök erősítést kértek - írja az MTI. A gyanúsított a helyszínre kiérkező járőrökre is késsel támadt, egyikük azonban lőfegyverrel "ártalmatlanná tette". A médiajelentés szerint a támadót lábon és hason lőtték. A kora esti támadásban megsérült mindkét rendőrt és a támadót kórházba szállították. Az egyik megszúrt rendőr már a rohamkocsiban meghalt.

Több belga sajtóorgánum arról számolt be, hogy a rendőrökre támadó férfi

Allahu akbar!

(Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően támadt a járőrökre - ezt azonban az ügyészség egyelőre nem tudta megerősíteni - tették hozzá. A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap információi szerint a gyanúsítottat korábban beidézték a lakhelye szerinti rendőrségre egy közlekedési kihágás miatt.

A gyanúsított csütörtök reggel jelent meg a rendőrségen, majd ügyének intézését követően közölte: a nap folyamán támadást fog elkövetni rendőrök ellen. Bejelentéséről a rendőrőrsön jelentést írtak, majd elengedték.

Sarah Durant, a brüsszeli ügyészség szóvivője közölte: nyomozást rendeltek el a támadás körülményeinek kivizsgálására. A szóvivő tájékoztatást csütörtökön a későbbi órákra, vagy péntek reggelre ígért - tette hozzá a napilap.

Ismert volt a hatóságok előtt

Később az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió péntek hajnalban közölte, hogy az az 1990-ben született késelő ismert a hatóságok előtt, a megkezdett nyomozás pedig a gyilkosság esetleges terrorista szálait is kutatja.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában a "lehetségesen erőszakos szélsőségesek" kategóriában található személyek között szerepel. A La Derniere Heure című belga napilap úgy tudja, a gyanúsítottat reggel meghallgató rendőrök azt kérték az ügyészségtől, utalják pszichiátriai kezelésre a későbbi késelőt.

Kérésüknek az eljáró bíró nem tett eleget.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter csütörtök éjjel közzétett Twitter-üzenetében "borzalmas drámának" nevezte az esetet, és részvétét nyilvánította az áldozat hozzátartozóinak. Közölte: szorosan követi a fejleményeket, kapcsolatot tart a kerület polgármesterével, a biztonsági szolgálat parancsnokával és a rendőrséggel. "Az erőszak elfogadhatatlan" - tette hozzá.

A La Libre Belgique című napilap Sarah Durant-t, a brüsszeli ügyészség szóvivőjét idézte, aki az esetet követően azt közölte: nyomozást rendeltek el a támadás körülményeinek kivizsgálására. Péntek hajnalban közzétett rendőrségi információk szerint az esettel a terrorista ügyekben illetékes szövetségi ügyészség foglalkozik.

"A gyanúsított profiljára való tekintettel a megkezdett nyomozás egy feltételezett terrortámadásra vonatkozik"

- tette hozzá a napilap.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!