A Politico 2023-as rangsora szerint Tusk a legbefolyásosabb európai politikus, míg Orbán a bronzérmes bomlasztó
A Politico 2023-as rangsora szerint Tusk a legbefolyásosabb európai politikus, míg Orbán a bronzérmes bomlasztó

Forrás: Shutterstock/Alexandros Michailidis

2023. 11. 29.
Megjelent a Politico 2023-as rangsora Európa legbefolyásosabb közszereplőiről. A lap szerint a kontinens legbefolyásosabb politikusa a beiktatásra váró Donald Tusk, míg Orbán Viktor - nem meglepő módon - az egyik legfőbb bomlasztó.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

A lap a listát három kategóriára osztotta: cselekvőkre, bomlasztókra és álmodozókra. Az említett kategóriák győztesei a következők:

  • cselekvők - Giorgia Meloni,
  • bomlasztók - Elvira Nabiullina,
  • álmodozók - Volodimir Zelenszkij.

A bomlasztók listáján a dobogós 3. helyre besorolt Orbán a Politico elemzése szerint azóta, hogy 2010-ben hatalomra került, elkezdte felszámolni a jogállamiságot és a médiaszabadságot, összeütközésbe került az európai uniós intézményekkel, és egyfajta baráti viszonyt alakított ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kiemelik, hogy a 2024-es európai parlamenti választások közeledtével, illetve a jobboldal erősödésével

"Magyarország erős embere jó úton halad, hogy továbbra is az EU ünneprontójaként lépjen fel (az európai politikában)".

Vagyis hogy újraválasszák a Fidesz uniós képviselőit. Majd megemlítik azt is, hogy 2024 második felében Magyarország tölti majd be az EU Tanácsának soros elnökségét, ami szerintük szintén lehetőséget kínál Orbán számára, hogy "túltolja" a politikáját.

A legbefolyásosabb politikus, Tusk kapcsán ellenben azt írják, hogy a karizmatikus 66 éves politikus világos utat biztosít koalíciója számára a hatalomhoz, és szerintük a Lengyelországban nyújtott teljesítménye megmutatta, hogy még egy hibásan működő rendszerben is lehetséges visszaverni a bebetonozott populistákat a főáramlathoz való visszatérés útján.

Mint írják, hogy Tusk visszatérésének visszhangja Európa-szerte érezhető lesz, ha beiktatják hivatalába.

(Politico / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!