"A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet" - Trump elbúcsúzott
A leköszönő elnök egyúttal arra kérte az amerikaiakat, imádkozzanak az új kormányzat sikeréért
"A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet" - Trump elbúcsúzott

Forrás: Youtube/White House

2021. 01. 20.
Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.

"Befejezve hivatali időmet az Egyesült államok 45. elnökeként büszkén állok önök előtt amiatt, amit közösen elértünk" - mondta Trump a helyi idő szerint kedd délután közzétett, előre rögzített videoüzenetben.

A büszkeségre okot adó vívmányok között említette az elnök a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, a gazdaság neki köszönhető fellendülését, a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését, Izrael és számos arab ország kapcsolatainak történelmi normalizálását, amelyet az ő kormánya hozott tető alá.

"Közel 250 éven keresztül minden kihívással szemben az amerikaiak mindig páratlan bátorsággal, magabiztossággal és heves függetlenséggel léptek fel. Ezek azok a csodálatos tulajdonságok, amit egykor átlagpolgárok millióit vezették át a vad kontinensen, hogy új életet kezdjenek a nagyszerű Nyugaton. Ugyanaz az istenadta szabadság iránti szeretet késztette katonáinkat a harcba menetelre és asztronautáinkat az űr meghódítására."

Kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus járvány idején.

"Ezen a héten új kormányt iktatunk be, és imádkozunk, hogy sikerüljön neki Amerikát biztonságban és jómódban megtartani. A legjobb kívánságainkat küldjük és szerencsét is kívánunk nekik"

- mondta videobeszédében Trump.

A távozó elnök kitért a déli határ biztosításáért tett erőfeszítések méltatására is. "Büszkén hagyjuk az új adminisztrációra a legerősebb és robosztusabb határvédelmi intézkedéseket, melyeket valaha is életbe léptettek".

Trump eredményei között kiemelte a Space Force űrhadosztály megalakítását, asztronauták űrbe lövését, illetve Kászim Szulejmáni iráni terrorvezér és Abu Bakr al-Baghdadi ISIS vezető kiiktatását is.

"Új életre keltettük a szövetségeinket és felsorakoztattuk a világ nemzeteit Kínával szemben, ahogy senki korábban" - mondta.

"Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút"

- tette hozzá.

A távozó elnök említést tett a szövetségi törvényhozás épületének január 6-ai ostromáról is, amely miatt a képviselőház másodszor is alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított ellene, kijelentve,

"a Capitoliumunk elleni támadás minden amerikait elborzasztott. A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi mint amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni" - hangoztatta.

Beszédét azzal fejezte be, hogy elítélte a cenzúrát és a "cancel culture-t", azaz az eltörléskultúrát. 

"Most, hogy arra készülök, szerda délben átadjam a hatalmat egy új kormánynak, azt akarom, tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet"

- mondta Trump.

"Hűséges és örömteli szívvel, és bizakodással távozom erről a magasztos helyről és azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy hazánk és gyermekeink számára a legjobb még előttünk van" tette hozzá.

Trump búcsúbeszédével szinte egy időben érkezett Washingtonba Joe Biden és leendő alelnöke, Kamala Harris, hogy részt vegyenek a szerdai beiktatáson. Az ünnepélyes eseményen Donald Trump nem lesz ott, még a ceremónia előtt floridai birtokára, Mar-a-Lagóba távozik szűk környezetével.

Donald Trump és adminisztrációja eredményeiről, és az elmúlt négy év mérlegéről a Hetek pénteken megjelenő számában olvashat bővebb összefoglalót.

(MTI/Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!