79 évet élt házasságban a Guinness-rekorder pár
2020. augusztusában egy ecquadori házaspár rekordot döntött a világ legidősebb élő házaspárjaként
79 évet élt házasságban a Guinness-rekorder pár

Forrás: Youtube/Univision Noticias

2021. 02. 12.
Tavaly nyáron a 110 éves Julio Cesar Mora Tapia és felesége, a 104 éves Waldramina Maclovia Quinteros Reyes 79. házassági évfordulójukat ünnepelte. A párnak 5 gyermeke, 11 unokája, 21 dédunokája és 9 ükunokája született ez idő alatt. 

Julio és Waldramina rokonok közvetítésével ismerték meg egymást, barátságuk az idő múlásával szerelemmé fejlődött. Esküvőjüket titokban és szűk körben tartották (csak a legszorosabb barátaik és a keresztszülők vettek rajta részt), mivel a többi családtag nem támogatta frigyre lépésüket. Évtizedek távlata mégis őket igazolta.

1941 februárjában, mikor kimondták a boldogító igent, maguk sem gondolták, hogy nyolc évtizeddel később rekordot állítanak fel a világ leghosszabb ideje élő házaspárjaként.

Nyugdíjba vonulásukig mindketten tanárként dolgoztak; büszkék arra is, hogy kivétel nélkül minden gyermekük diplomát szerzett.

Kihívásokkal természetesen nekik is szembe kellett nézni: hosszú évek kitartó munkájába telt, míg a férj és feleség családja kibékült egymással, és rendeződött a rokonok egymás közötti viszonya. 

Elmondásuk szerint az életben a családi egység a legfontosabb; könnyebb úgy élni a mindennapokat, ha a család kapcsolatrendszere szereteten illetve tiszteleten alapul.

Julio 2020 október végén hunyt el, befejezve földi pályafutását, és hátrahagyva fő életművét: népes családját. 

Uralkodói leg-ek

Jimmy Carter és felesége, Rosalynn nemcsak elnökként és first ladyként írták be magukat a történelembe, hanem

az Egyesült Államok leghosszabb ideig házas elnöki párjaként is, jelenleg 74 közös évvel a hátuk mögött.

Több elődjükkel ellentétben a fehér házi évek nem elidegenítették, hanem még közelebb vitték őket egymáshoz. Rosalynn tanácsaira olyannyira támaszkodott férje, hogy a hölgy még a zárt kabinetülésekre is csendben beült jegyzetelni, este pedig megvitatták az elhangzottakat.

Esténként egyébként nemcsak politikáról beszélgettek, hanem minden másról; így tartották életben a házastársi intimitást a legsűrűbb és legkimerítőbb időszakokban is. 

A Carter-házaspár európai „kihívottjai” II. Erzsébet és férje, Fülöp, akik brit uralkodók között egyedülálló módon gyémánt- és platinalakodalmat is ünnepeltek már. Erzsébetnek és Fülöpnek a kapcsolata nem indult zökkenőmentesen – ahogy erről már írtunk egy korábbi cikkünkben –, az évek alatt azonban szemmel láthatóan összecsiszolódtak; a róluk készült pillanatfelvételeken 90-es éveiket taposva is élvezik egymás társaságát.

Gyémántlakodalmuk alkalmából nászútjuk helyszínére látogattak el közösen 2007-ben.

Mind az amerikai, mind a szigetországi rekorderpár a mai napig aktív; a COVID-időszak előtt rendszeresen részt vettek közéleti- és sporteseményeken.

A Hetek legfrissebb számában izgalmas interjút olvashat Németh Sándorral a házasság páratlan értékéről, illetve hosszú ideje boldog házasságban élők történeteivel ismerkedhet meg.

(CNN / Guinness World Records / Insider)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!