"Felér egy emberkereskedelemmel" - Interjú az új svájci LMBT-törvényről
Konzervatív parlamenti képviselő nyilatkozott a Heteknek
"Felér egy emberkereskedelemmel" - Interjú az új svájci LMBT-törvényről

Forrás: Facebook/Sweizer Parliament

2020. 06. 24.
A svájci parlament 132 igen, 52 nem és 13 tartózkodás mellett törvényesítette a melegházasságot, valamint azt is engedélyezte, hogy leszbikus párok spermaadományt vegyenek igénybe mesterséges megtermékenyítés céljából. A törvény megszavazásáról Andreas Gafnert, a Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) konzervatív parlamenti képviselőjét kérdeztük. 

Nyugat-Európában utolsóként Svájc szavazta meg a homoszexuális házasságot, annak ellenére, hogy már hét évvel ezelőtt a Zöld-Liberális párt elindított egy kezdeményezést a házasság jogkörének kiterjesztésére. Mi vezetett ahhoz, hogy csak most módosította a svájci parlament a házasságról szóló törvényt?

Véleményem szerint a keresztény szemlélet elég sokáig tudta formálni a törvényhozást Svájcban, az élettársi kapcsolatra vonatkozó törvény pedig gyakorlati megoldásokat is magába foglalt, így nem volt szükség a jogkör kiterjesztésére. 

Svájcban a homoszexuális párok eddig csak élettársi kapcsolatukat jegyeztethették be és jogilag sem engedélyezték részükre a gyermekek örökbefogadását. Az új törvény megszavazása révén milyen új jogkört kaphatnak a homoszexuális párok Svájcban?

Miután megszavazta a Parlament a törvényt, már össze is házasodhatnak, valamint örökbe fogadhatják a párjuk korábbi kapcsolatából származó gyermekét. 

Az új törvény hatályba lépését követően a homoszexuális párok spermaadományt is kaphatnak?

Igen, a törvénymódosítás magába foglalja és lehetővé teszi azt, hogy leszbikus párok spermaadományt kaphassanak. 

Ennek kapcsán azonban jelentős jogi (például származási jog) és társadalmi viták alakultak ki Svájcban. Értesüléseim szerint a svájci kormány kutatókat is megbízott azzal, hogy vizsgálják meg a reprodukciót elősegítő gyógyszerek alkalmazását homoszexuális pároknál. Mikorra várható ennek a kutatásnak az eredménye?

A kormány által megrendelt kutatással kapcsolatosan sajnos nem tudok semmilyen álláspontot foglalni, nincsenek további információim. A törvény módosítása kapcsán felmerülő jogi ellentéteken egyébként jelenleg még a Ständerat, a parlament második kamarája dolgozik.

Csak az SVP (Svájci Néppárt) frakció, valamint egyes parlamenti képviselők ellenezték az azonos neműek házasságára irányuló előterjesztést.  A svájci társadalom vagy a parlament nyitottabb a kérdésben?

A parlament új összetételét tekintve nem gondolnám, hogy a svájci társadalom lenne nyitottabb. Ezt a törvény megszavazása is bizonyítja, melynek során látható volt, hogy a képviselők nagyjából ¼-e ellenzi azt, míg a svájci állampolgárok nagyjából kb. 60%-ban támogatja csak.

Hogyan állnak az azonos neműek házassága kérdéshez a konzervatív pártok?

A konzervatív pártok egyértelműen ellenzik ezt a törvénymódosítást, annak megszavazását, valamint a spermaadomány lehetőségét, mivel ezzel véleményük szerint a béranyaságot alapozza meg Svájc, amely pedig felér egy modern emberkereskedelemmel. 

Februárban népszavazás keretein belül megszavazták a nemi alapú diszkrimináció tilalmát. E törvény megszavazása kapcsán felmerült az a dilemma, hogy így az egyházban is veszélybe kerülhet a szabad véleménynyilvánítás. Ennek ellenére fogalmaztak meg a svájci egyházak a homoszexuális házasság kérdése és a törvénymódosítás megszavazása kapcsán álláspontot?

A református regionális egyházak alapvetően támogatják a törvénymódosítást és annak megszavazását, a katolikus egyház továbbra is nehezen alkot ennek kapcsán véleményt. A Szabad Egyházi Közösségek ellenzik a homoszexuális házasságot és szerencsére vannak olyan keresztény szervezetek is, amelyek megtartják a bibliai alapértékeket és továbbra is csak a férfi és nő közötti házasságot preferálják, így határozottan kiállnak a törvénymódosítás ellen. 

Pártja, a Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) a törvény visszavonása kapcsán egy népszavazást fog kezdeményezni. Sikeres lehet még ez a kezdeményezésük?

Egyértelmű, hogy a népszavazás nem lehet sikeres. Azonban, ha senki nem emelné fel a hangját az ellen és nem mutatna ellenállást, akkor a keresztény értékek még gyorsabban eltűnnének a társadalmunkból.  

(Közreműködött: Timotheus Bruderer)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!