7 év után megállapodtak az EU-s migrációs törvénycsomagról
Jöhet a szigorítás
7 év után megállapodtak az EU-s migrációs törvénycsomagról

Forrás: Shutterstock/Fotosr52

2023. 12. 20.
Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról - jelentette be a Tanács elnöksége. Az erről szóló vita hét éven át zajlott.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

"Az EU elkötelezett a migráció kiváltó okainak kezelése mellett, együttműködik a származási és tranzitországokkal, és kezeli a migránscsempészet csapását" - fogalmaztak. Az új szabályok hatékonyabbá teszik az európai menekültügyi rendszert, és könnyítik azon tagállamok terheit, ahová a legtöbb migráns érkezik - tették hozzá.

A tanács közleményében részletezték, a szerdai megállapodás a paktum öt kulcsfontosságú javaslatára terjed ki:

  1. Egységes szabályokat hoz létre az uniós határokra érkezők azonosítására, az új előszűrési intézkedés növelni kívánja a schengeni térségen belüli biztonságot.
  2. Az Eurodac-rendelet pontosabb és teljesebb adatokat rögzítő közös adatbázist hoz létre a jogellenes tagállamok közötti mozgások felderítésére.
  3. A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a menekültügyi, a kiutasítási és a határon folytatott eljárások gyorsabbá és hatékonyabbá tételét célozza.
  4. Új szolidaritási mechanizmust határoz meg a tagállamok között a menekültügyi eljárásokra és a migránsok elosztására a terhek megosztása érdekében.
  5. Végezetül keretet hoz létre annak biztosítása, hogy az EU a jövőben felkészült legyen a válsághelyzetek kezelésére, ideértve a migránsok "eszközként való felhasználását" is politikai célok elérésére.

A csomag cselekvési terveket vázol a Földközi-tengeren, a Balkánon vagy az Atlanti-óceánon keresztül érkező illegális migráció elleni küzdelem érdekében. Partnerségek építését segíti a migráció származási és tranzitországaival az embercsempészek és emberkereskedők elleni küzdelem, valamint az uniós tartózkodásra nem jogosult migránsok származási országukba való visszaküldésének biztosítása érdekében.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a témában tartott sajtótájékoztatóján közölte:

"a mai nap bekerül a történelembe"

Ugyanis az EU mérföldkőnek számító megállapodásra jutott a migráció és a menekültügy kezelésére vonatkozó új szabályokról. Európa szilárd jogi kerete a migráció vonatozásában mostantól minden tagállamban azonos - emelte ki.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményben üdvözölte a csomag elfogadását, és azt írta: 

"Mostantól az európaiak fogják eldönteni, hogy ki jöjjön az EU-ba, és ki maradhat, nem pedig az embercsempészek."

(MTI / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!