Politico: Magyarországot nem hívják meg Biden demokráciai csúcsára
Politico: Magyarországot nem hívják meg Biden demokráciai csúcsára

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 20.
Indiát és Pakisztánt igen, Magyarországot és Törökországot nem hívják meg a Joe Biden amerikai elnök által megrendezett Csúcs a Demokráciáért virtuális találkozóra - értesült a Politico oldal. A december 9-10-én megrendezésre kerülő virtuális rendezvényre már megkezdte a meghívók kiküldését a Fehér Ház. 

Komoly, ügynökségek közötti egyeztetési folyamat mentén állították össze a listát, de még mindig lehetséges, hogy azon túl egy második fordulóban további országok is meghívásra kerülnek. 

Több hónapja folynak a találgatások azzal kapcsolatban, mely országok szerepelnek majd a meghívottak között, a „demokratikus hanyatlás globális tendenciáját” tekintve, melyet például Lengyelországban, Magyarországon és Törökországban is meghatározó problémának látnak az Egyesült Államokban.

A Politico forrásai szerint a csúcs célja a nagyobb inkluzivitás elérése, azonban az amerikai tisztviselők

Magyarországnál és Törökországnál húztak egy vörös vonalat, mivel azok véleményük szerint elsodródtak a demokratikus kormányzástól. 

Lengyelország, Mexikó, Dél-Korea, Japán, Kenya, Ghána, Zambia, Indonézia, Uruguay és a Fülöp-szigetek azon országok közé tartoznak, amelyeket Biden meg akar hívni a csúcstalálkozóra, értesült a Foreign Policy oldala.

A legkevesebb meghívót kapó régió a Közel-Kelet volt. Izraelt természetesen meghívták, illetve a lap információi szerint legalább még egy ország rajta van a listán a régióból. 

A lap értesülései szerint több mint 100 vezetőt kap majd meghívót a csúcstalálkozóra. Földrajzilag és gazdaságilag sokféle ország szerepel a listán, nyilatkozta egy tisztviselő a lapnak, hozzátéve, hogy 

az amerikai kormány igyekszik "minél több nemzetet demokratikus körben tartani." 

A Biden-adminisztráció nem volt hajlandó megosztani a teljes listát.

A demokráciai csúcson várhatóan minden vezető csak néhány percet kap majd a felszólalásra. Az esemény azonban várhatóan egy „cselekvési évhez” vezet, amely ha minden jól alakul, jövőre élő csúcstalálkozóba torkollik majd.

(FP/Politico/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!