hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit tehet Trump a kampány utolsó 100 napjában?
Kék cunami vagy piros feltámadás lesz novemberben?
Mit tehet Trump a kampány utolsó 100 napjában?

Fotó: AP / Evan Vucci

2020. 07. 29.
Nagyjából mindenki megegyezik abban, hogy Trump válságkezelése a járvány és a tömegtüntetések kapcsán nem mondható sikertörténetnek. Kihívója, Joe Biden magabiztosan vezet minden államban a közvélemény-kutatások alapján. Mi hozhat mégis sikert és újabb négy fehér házi évet az elnök számára?

A Gallup 1935 óta végez közvélemény-kutatásokat, és azóta minden elnök, aki megnyerte az újraválasztási kampányát, legalább a kampány egy napján élvezhette a publikum 50 százalékának támogatását. Trumpról ez nem mondható el. A főáramú sajtó önbeteljesítő jóslatnak szánja talán, mindenesetre orrvérzésig nyomja az olvasók arcába Joe Biden helyzeti előnyét. Olyannyira, hogy Jimmy Carterhez hasonló bukást vizionálnak Trumpnak.

Hangsúlyozzák, hogy a munkanélküliség 11 százalékra kúszott (áprilisban még 15 volt), ami Jimmy Carter 1980-as és George H. Bush 12 évvel későbbi, bukással zárult kampánya során sem volt ilyen magas. Tény, hogy 1940 óta nem választottak újra olyan elnököt, aki alatt két számjegyű szintre hágott a munkanélküliség. Olyan elnöknek sem adtak eddig újabb esélyt, aki alatt a beiktatásához képest tapasztalt munkanélküliség akár csak 2-3 százalékponttal növekedett, márpedig Trump alatt a járvány áprilisban megtriplázta a 2017. januári adatokat.

Előszeretettel dobálóznak a liberális médiában olyan adatokkal, hogy a koronavírus kétszer annyi áldozatot szedett eddig, mint a vietnámi háború, ami Lyndon B. Johnson újraválasztási esélyeit ásta alá. Tény az is, hogy Harry Truman, azaz 1948 óta senkit nem választottak újra 40 százalék alatti támogatottsággal, és Trump időnként ez alá is bekúszik. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!