hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért nem beszélünk Bidenről?
Bűnbakot csinál Trumpból a mélyállam

2019. 10. 03.
Mielőtt Donald Trump a végére járhatott volna Joe Biden és fia súlyos ukrajnai manipulációinak, a demokraták gyorsan elindították ellene a vádemelési eljárást. egyértelműen az elnök nyakába varrnák saját indulójuk botrányát.

Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata elnöke azután jelentette be, hogy hivatalosan elrendelte az elnök elleni impeachment (vád alá helyezési) vizsgálatot, hogy a médiában szárnyra kaptak a hírek, miszerint Trump egy júliusi telefonhívás során nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre. Állítólag azt szerette volna elérni, hogy vonják vizsgálat alá Joe Bident, aki ellenfele lehet a 2020-as elnökválasztáson. A beszélgetés azóta nyilvánosságra hozott kivonatából kiderül, hogy Trump valóban kért segítséget már zajló amerikai nyomozásokhoz, de nem fenyegetett támogatások visszatartásával. Zelenszkij a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy nem érezte magát megzsarolva.

Politikai fegyver

Az angolszász jogrendszerben egészen a 14. század óta ismert az impeachment gyakorlata, mely során egy törvényhozó testület közhivatalt ellátó személy (eleinte főként királyi miniszterek) ellen eljárást indít. Nagy-Britanniában különösen az 1600-as években volt népszerű, a Parlament ugyanis hatékonyan tudta alkalmazni az udvari kegyencek elmozdítására. Két évszázaddal később azonban általánosan elfogadottá vált az az elv, hogy a kabinet tagjai nem az uralkodónak, hanem a képviselőháznak felelnek, ami szükségtelenné tette és jórészt használaton kívül helyezte az intézményt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!