hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 09. 19. (II/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Primakov: nem lesz vörös revans

Jevgenyij Primakov kinevezése az ellenzék számára egyértelműen Jelcin hatalomvesztését jelzi, amit az ellenzéki erők és a szakszervezetek október hetedikére tervezett tiltakozó akciója is elő kíván mozdítani. Orosz lapok felhívják a figyelmet arra, hogy a baloldali ellenzék máris megkezdte az 1993-as Jelcin-féle alkotmány ostromát. Céljuk az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása, és a Jelcin elleni alkotmányjogi felelősségrevonás megindítása. A kommunisták semmi jelét nem mutatják annak, hogy az október hetedikére tervezett, egész országra kiterjedő tiltakozási akciót – amelyen egyébként Alekszandr Lebegy is részt vesz – le kívánnák fújni.

Törésvonalak Albániában

Albánia a szegény emberek országa. Olyan elemi indulatok szabadulnak el egy-egy utcai megmozdulás alkalmával, hogy az európai közvélemény hitetlenkedve szemléli az eseményeket. Európa legszegényebb országában az elmúlt napok véres zavargások közepette teltek el, miközben az ország újra a polgárháború szélére sodródott.

Tüntetések Indonéziában

Indonéz férfi nemzeti szín? lobogót lenget a parlament épületét védő rohamrendőrök előtt. Habibie államfő lemondását követelik     Fotó: MTI

A HÉTEN TÖRTÉNT

Szaddám újra fenyegetőzik Iraki vezetők azzal fenyegetőznek, hogy megszüntetnek minden együttműködést az ENSZ fegyverzetellenőreivel, amenynyiben a Biztonsági Tanács nem folytatja a bagdadi rezsimre kiszabott gazdasági szakciókat felülvizsgáló tárgyalásokat – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Az iraki hírügynökség bejelentette, hogy a Forradalmi Parancsnokság, Irak legfelsőbb döntéshozó testülete jóváhagyta az ország parlamentje által hétfőn hozott döntést, amely felszólított a fegyverzetellenőrökkel való együttműködés teljes beszüntetésére. Kofi Annan ENSZ főtitkár ugyanakkor elmondta, hogy az iraki vezetés hivatalosan még nem értesítette a döntésről. Szeptember 9-én döntött a Biztonsági Tanács afelől, hogy felfüggeszti az Irak elleni gazdasági szankciók tárgyalásait. A döntés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szankciók megszüntetésére jelenleg nincs mód. A BT azt követően hozta meg ezt a döntést, miután Irak felmondta az együttműködést az ellenőrökkel. Az indok: Bagdad felháborodott azon, hogy Richard Butler, az ENSZ-megfigyelők vezetője nem fogadta el hitelesnek Szaddám Huszein szavát, aki szerint Bagdad már valamennyi tömegpusztító fegyverét felszámolta.(Hetek)

Konfliktus az iszlám világban

Amennyiben Iránt sikerül háborúba kényszeríteni az afgán tálib milicistáknak, Teherán számíthat az Afganisztánban élő tálib-ellenes erők csoportjaira és arra a 2 millió afgán síitára, akiknek a polgárháború következtében kellett elhagyniuk az országot – állítja Tim McGirk, a Time magazin ázsiai irodájának vezetője. A háborús készülődés jele, hogy az iráni kormány 200 ezer katonát vont össze a határ mentén, miközben a tálib katonák elfoglalták Bemiján városát, amely a tálibokkal szembeni ellenállás utolsó nagyobb védőbástyájának számított.

Trianon gyógyszere az Unió

Körvonalazódni látszik, hogy miként lehet intézményesíteni a magyar-magyar párbeszédet – jelentette ki Németh Zsolt külügyi politikai államtitkár a Szent László Akadémia vitaestjén, amelyet a határon túli magyarság kérdéseiről rendeztek. Az államtitkár lapunknak elmondta: az RMDSZ-nek önállóan kell eldöntenie a szervezeti kérdéseket és a román koalícióhoz való viszonyát.

NAGYÍTÓ

A reformellenes kommunista keményvonalasok és Borisz Jelcin visszafogottan reformista adminisztrációja közötti drámai holtpont meglepő eredményt hozott Oroszországban: – egy harmadik erő, a gorbacsoviták befolyását az orosz politika csúcsán állítja a Time magazinban megjelent írásában Adrian Karatnycky. Az új kormány élén álló három ember – Jevgenyij Primakov miniszterelnök, Jurij Maszljukov, az első miniszterelnök-helyettes, és a Központi Bank új elnöke, Viktor Gerascsenko – központi szerepet játszottak Gorbacsov csapatában, amely a Szovjetuniót hanyatlása napjaiban irányította. Primakov külügyi tanácsadó, Maszljukov miniszterelnök-helyettes, Gerascsenko pedig a központi bank feje volt. Nem lehetetlen, hogy Gorbacsov utolsó hatalomban töltött éveinek bizonyos irányítási technikái viszszatérnek általuk. A Gorbacsoviták visszatérése éppúgy rámutat a kommunista és a reformista politikai tábor gyengeségére, mint az ipar, a bányászat, a pénzügyek területén és az orosz biztonsági és katonai elitben uralkodó, vagyonukat féltő oligarchák hatalmának maradandóságára. Ezek a gazdasági hatalmasságok kevéssé bíznak a populisták és ultranacionalisták tarka tömegében, akik egy nacionalista hullámban jelentős vagyonukat is fenyegethetik. A biztonsági elitnek is aggodalmat okoz, hogy a kommunisták káoszba sodorhatják Orosz-országot, ha meghirdetik a revanspolitikát azok ellen, akik árulásukkal felelősek lettek a Szovjetunió összeomlásáért. A kormány irányítása így egy harmadik elit kezébe került, egy olyanéba, amely majdnem egy évtizedig naftalinban volt, de amelyben a katonai és gazdasági elit megbízik. Mit is jelent tehát a gorbacsovizmus visszatérése a mai Oroszország számára? Bár hajlamosak drámai mértékben növelni az állam szerepét a gazdaságban, ezek az új vezetők nem teljesen ellenségesek a magánszektorral szemben. Gorbacsov alatt támogatták a gazdaság liberalizálására és a tulajdonjog létesítésére irányuló korlátozott törekvéseket. Gerascsenko gazdaságpolitikája a 90-es évek elején hiperinflációt okozott, és felgyorsította az ipar hanyatlását, de lehetővé tette, hogy az orosz vállalkozások jelentős állami támogatással fennmaradjanak, és Oroszország új pénzügyi hatalmasságai hasznot húzhassanak az állam által támogatott kölcsönökből. Meddig maradhat fenn a neo-gorbacsovizmus? Valószínűleg nem sokáig. A Primakov-Maszljukov-Gerascsenko trojka minden bizonynyal Oroszország utolsó próbálkozása az állam vezette gazdaságra. De az új orosz gazdasági elitnek, amely ma meghatározó befolyással bír a kormánypolitika alakulására, és a média nagy részét kontrollálja, kényelmes megoldás az állami dominanciájú gazdaság, feltéve, hogy képes kezelni Oroszország égető gazdasági válságát, megtartja az oligarchák támogatását, és megerősíti monopóliumaikat.(fordította Szabó Ibolya Anna)

A CIA fizette a lámát

Egy nemrég nyilvánosságra került dokumentum szerint – amelyet a Los Angeles Times cím? napilap ismertetett – a tibeti függetlenségi mozgalmat a CIA pénzelte a hatvanas években, persze nem a tibeti ügy iránt érzett lelkesedésből, hanem sokkal inkább azért, hogy ezáltal de-stabilizálja a környező kommunista országokat, elsősorban Kínát.

Belföld

Új sajtóközpont

Orbán Péter az ORFK vezetője, Garamvölgyi László az ORFK szóvivője és Kökényesi Antal a BRFK vezetője a sajtóközpont megnyitóján   Fotó: Somorjai László

A nemzetbiztonsági bizottság meghallgatná Orbánt

A megfigyelési ügy és az Aranykéz utcai robbantás egyik áldozatának, Boross Tamásnak halála előtt a rendőrségen filmfelvételen elmondott vallomása szerepelt a nemzetbiztonsági bizottság napirendjén, melyre Kiss Ernőt, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjét hívta meg a bizottság elnöke. A dandártábornokot zárt ajtók mögött három és fél órán keresztül hallgatták meg. Az erről szóló és a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatot a bizottság tagjai egyhangúlag elfogadták. Eszerint sem törvényes, sem törvénytelen megfigyelést nem végzett a Központi Bűnüldözési Igazgatóság. Keleti György az ülést követően elmondta: a bizottság elhatározta Orbán Viktor miniszterelnök meghallgatását. Kiss Ernő csak a KBI vonatkozásában tudott nyilatkozni, azonban Mikes Éva, a bizottság fideszes alelnöke szerint a miniszterelnök az ügyről sokkal átfogóbb ismeretekkel rendelkezik. A Népszava információi szerint a bizottság tagjait megrázta az a videofelvétel, ami Boross Tamás rendőrség előtt tett vallomásáról készült. Boross a robbantásos merényletek hátteréről az alvilág és köztisztviselők összefonódásáról beszélt konkrét neveket is említve. (MTI–Hetek)

Perre per

Nem a szolgálati törvénynek megfelelően zajlik a szolgálatot teljesítő rendőrök bérezése – állítja Fábián Ágota, a Független Rendőr Szakszervezet titkára, akinek tudomása szerint több mint félmilliárdot "hiteleznek" ilyen módon a dolgozók a rendőrségnek. Jenei Zoltán az ORFK gazdasági igazgatója elmondása szerint nem a költségvetés szűkössége, hanem az eltérő jogértelmezés okozta a problémát.

Lisztes kezek

"A mesebeli király konyháján azért nem lehetett kenyeret sütni, mert mire a liszt a kincstárostól a sütésre kijelölt kiskuktához jutott, mindenkinek annyi tapadt a kezéhez, hogy egy szem sem maradt belőle" – elevenítette fel Orbán Viktor miniszterelnök úr az ismert történetet a parlament őszi ülésszakának első napján, majd bejelentette, hogy a lisztes kezek leporolására sor került, vagyis a közpénzek immár a megfelelő helyre fognak kerülni. A Szabad Demokraták Szövetsége szerint azonban még jó néhány fiatal demokrata kezéhez liszt tapad, ezért a parlament keddi ülésén Eörsi Mátyás a pénzügyminiszterhez intézett kérdéseiben sürgette az elrejtett tenyerek leporolását. Az SZDSZ úgy látja ugyanis, hogy a mai napig nem születtek megnyugtató válaszok Simicska Lajosnak, az APEH újonnan kinevezett elnökének "fantomcégei" ügyében, pedig a vádak tisztázása, a kételyek eloszlatása a kormánynak is érdeke lenne. Az azonnali kérdések és válaszok órájában Eörsi azon kérdésére, hogy vajon Simicska gyakorolta-e aláírási jogát kinevezése előtt, a pénzügyminiszter határozott nemmel válaszolt, a képviselő további két kérdésére azonban csupán általános feleletet adott. Így nem derült fény arra, hogy megvizsgálták-e a Simicska nevével fémjelzett cégek üzletmenetének törvényességét, és azt, hogy volt-e ezen cégeknek köztartozása. De az sem nyert tisztázást, hogy miért volt szükségszerű az APEH dél-budapesti igazgatóságának éléről eltávolítani azt a vezetőt, aki korábban a Simicska és Gansperger urak érdekeltségébe tartozó cégeket vizsgálta. Eörsi pártja elgondolkodtatónak tartja, hogy e kétes ügyben mindig kitérő válaszok születnek, hiszen, ha valóban csak rágalmakról van szó, nincs szükség a kezek rejtegetésére, ha pedig azokhoz mégis liszt tapad, akkor le kellene őket is porolni.

Az SZDSZ félti a sajtószabadságot

Pető Iván Parlement a Kulturális és Sajtó Bizottságának szabaddemokrata alelnöke     Fotó:Vörös Szilárd

Bonyodalom a lex Pokol körül

"A törvényjavaslat támadás a szabad véleménynyilvánítás Alkotmányban biztosított joga ellen"– értékelte Pokol Béla indítványát a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) közleménye. Az alkotmányügyi bizottság kisgazda elnökének javaslatát az ellenzék is kifogásolja. Vastagh Pál, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ügyben tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az előterjesztés veszélyeztetné a sajtó függetlenségét és szabadságát.

Az egy százalék: vallási szavazás

Mindenképpen jelzésérték? az szja egyházaknak átutalt egy százalékának megoszlása, de ma még messzemenő következtetéseket nem lehet ezen adatokból levonni – állítják a Heteknek nyilatkozó vallásszociológusok. Az bizonyos – mondják –, hogy egyfajta vallási szavazásnak is tekinthető e kismérték? adóátutalás.

3,6 milliárdról rendelkeztek az adófizetők

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal megkezdte a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról szóló nyilatkozatok feldolgozását. A beérkezett nyilatkozatok száma 1 millió 931 ezer darab volt. A feldolgozás jelenlegi szakaszában 1 millió 683 ezer nyilatkozat tekinthető érvényesnek, 248 ezer pedig érvénytelen, ebből 107 ezer azért, mert 100 forint alatti összegről rendelkezik. Az adófizetők közül 4,5 millióan rendelkezhettek adójuk 1+1 százalékáról, azonban csak minden harmadik, azaz mindössze 1 millió 350 ezer 224 adófizető élt ezzel a lehetőséggel. 3,6 milliárd forintnyi összeg került felajánlásra 16 ezer 350 megjelölt kedvezményezett részére, amelyből 55 egyház. Ha minden jogosult rendelkezett volna a maga egy százalékáról, akkor kétszer ötmilliárdot meghaladó összeget utalhatott volna vissza az APEH. Kovács János, az APEH osztályvezetője tájékoztatta a Heteket: a feldolgozás már abba a fázisba jutott, hogy a napokban elkezdődik a kiutalás a civil szervezetek részére. Egyébként a társadalmi szervezetek legkésőbb október 28-ig juthatnak hozzá pénzükhöz, míg az egyházaknak 1999. január 10-ig kell várniuk a pénzükre. Az egyházak részére történt felajánlások ugyanis az 1999. évi költségvetést terhelik. A pénzügyminisztériumnak eljuttatott közbülső jelentés adatai alapján összesen kilenc olyan szervezet van – ebből négy egyház –, amelynél a felajánlás összege meghaladja a 20 millió forintot. További 4891 szervezetnek 10 ezer vagy annál kevesebb forintot ajánlottak fel. A felhasználásról egy év múlva kell majd számot adni újsághirdetés vagy sajtóközlemény formájában. Emiatt – ha az egyéb hirdetéseket is nézzük – 5-6 ezer forint el is megy majd szervezetenként a sajtóhirdetésekre, tehát számítani lehet arra Kovács János szerint, hogy a 10 ezer forint alattiak körében sokan nem fogják kérni pénzüket a költségekre való tekintettel, annak ellenére, hogy a törvényben előírt feltételnek eleget tettek.

Ferencvárosi ki mit mond

Parázs vita van kialakulóban a ferencvárosi Roma Kisebbségi Önkormányzat és az Amaro Drom roma havilap között. Történt, hogy a lap – a kisebbségi önkormányzat határozott állítása szerint – teljesen alaptalan információkat jelentetett meg az említett testületről. A lap viszont egy véletlenszerűen meginterjúvolt alanytól idéz, miszerint az ügyfeleket a IX. kerületi Roma Kisebbségi Önkormányzatnál semmibe veszik. Az interjúalany közben kiadott egy tiltakozó nyilatkozatot a cikkel szemben. Az újságíró viszont azt vette megrökönyödve tudomásul, hogy írását lejáratásként értékelték a IX. kerületiek.

Hit és értékek

Egy boldoggá avatás kérdőjelei

II. János Pál pápa a tervek szerint október elején Horvátországban boldoggá avatja Aloijze Stepinac érseket. A néhai horvát főpap – hasonlóan sok más katolikus tisztségviselőhöz – abban hitt, hogy az egyház számára a legnagyobb veszedelmet a bolsevizmus jelenti. Számos történész szerint ez a magyarázata annak, hogy Stepanic a megérdemeltnél jóval több bizalmat és megértést tanúsított az usztasa vezetők iránt. A boldoggá avatás kapcsán ismét kiújult a vita a horvát katolikus egyház, tágabb értelemben a Vatikán második világháború eseményeiben játszott szerepéről.

HÁTTÉR

Clinton után Hillary: folytatódik az össztűz

Hillary és Bill Clinton. Jóban, rosszban?    Fotó: MTI

G7: együtt a válság ellen

Annak ellenére, hogy a hétfőn Londonban megrendezett G7 válságtanácskozás megerősítette, hogy a jelenlegi világgazdasági nyugtalanság leküzdésére globális ellenlépésekre van szükség, a nemzetközi piacok továbbra is elsősorban az amerikai gazdaságra, illetve az ottani jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-re figyelnek, és a várható kamatcsökkentésben bíznak.

A világ legkisebb és legkönnyebb mobiltelefonja

A Motorola Electronics tajvani cég egyik alkalmazottja a világ legkisebb és legkönnyebb mobiltelefonját tartja a kezében a 15. Telekommunikácios kiállításon Tajpejben. A mindössze 76 gramm súlyú StarTAC X paraméterei: 83 x 39 x 24 mm    Fotó: MTI

Orosz lejtmenet

"Több odafigyelésre és kevesebb kioktatásra lenne szüksége Oroszországnak" – idézte a Reuters a G7 londoni csúcstalálkozó egyik résztvevőjét. Egyelőre csak szóban kap odafigyelést a volt nagyhatalom, pénzt azonban még szóban sem. Pedig a nyár elején az IMF által jóváhagyott 22,6 milliárd dolláros segély második 4,3 milliárdos részletének átutalása kedden lett volna esedékes. Michel Camdessus, az IMF vezérigazgatója hangsúlyozta, ragaszkodik a konkrét reformok, többek között a költségvetési hiány lefaragásának megvalósításához. Oroszország legfontosabb feladata most a befektetők bizalmának helyreállítása, amelyet a belső adósság átütemezésekor tökéletesen lerombolt.

Gabonakörök

A hazai gabonatermelők eddig biztosan számíthattak a környező országok piacaira. Az átlagosnak nevezhető 4,5-5 millió tonnás búza és 5 millió tonna kukoricatermés közel felét exportra termelik a gazdálkodók. Amikor az elmúlt évben elvetették a most problémát okozó búzát és kukoricát, az érvényben lévő nemzetközi szerződések arról biztosították a termelőket, hogy kormányközi szerződések támogatják a kiszállításokat. A betakarításra a helyzet azonban drámaian megváltozott. Ezt tekintjük most át.

Nyugathoz kötött gazdaság

Újabban 3-4 százalékos gazdasági növekedéssel folytatnak számításokat a Pénzügyminisztériumban – mondta Chikán Attila gazdasági miniszter e heti sajtótájékoztatóján a Német–Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara és a Kanadai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Chikán szerint a kormány gazdaságpolitikai törekvéseinek megvalósításához sok szerencsére is szükség van, de mindenképpen pozitívum, hogy a világ vezető nagyvállalatai naponta jelzik magyarországi befektetési szándékaikat.

Csődhullám az élelmiszeriparban

Amennyiben az orosz pénzügyi válság az év végéig nem oldódik meg, az élelmiszeripari cégek bevételkiesése elérheti az 58,8 milliárd forintot. S amenynyiben vállalatok nem kapnak lehetőséget a túlélésre, kezelhetetlen csődhullám indulhat el az élelmiszeripari cégek körében – áll az Élelmiszeripari Feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFEOSZ) legfrissebb felmérésében.

Ahol az értékpapír gazdát cserél

Mai számunkkal egy új sorozatot szeretnénk indítani, amelynek célja, hogy megismertesse az olvasókkal a tőzsde működését és fogalmait. Elsőként a tőzsdei kereskedéssel foglalkozunk. A továbbiakban az olvasók kérdéseit és témajavaslatait is várjuk, amelyeket szeretnénk sorozatunk összeállításakor figyelembe venni.

Tőzsdejelentés 1998.09.11. 17.

Ismét mozgalmas hetet hagytunk a hátunk mögött, a magyar tőzsde még a szokásosnál is érzékenyebben reagált a nemzetközi fejleményekre. A Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe a kisebb emelkedésekkel tarkított, de alapvetően jellemző csökkenés után a csütörtöki záráskor 4224 ponton állt, mintegy 600 ponttal az egy héttel ezelőtti értéke alatt. Ezzel a részvények átlagos mozgását tükröző index egyetlen hét leforgása alatt 12 százalékot veszített értékéből, a történelmi maximumtól való elmaradása immár több, mint 50 százalék.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!