hetilap

Hetek hetilap vásárlás
3,6 milliárdról rendelkeztek az adófizetők

1998. 09. 19.
Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal megkezdte a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról szóló nyilatkozatok feldolgozását. A beérkezett nyilatkozatok száma 1 millió 931 ezer darab volt. A feldolgozás jelenlegi szakaszában 1 millió 683 ezer nyilatkozat tekinthető érvényesnek, 248 ezer pedig érvénytelen, ebből 107 ezer azért, mert 100 forint alatti összegről rendelkezik. Az adófizetők közül 4,5 millióan rendelkezhettek adójuk 1+1 százalékáról, azonban csak minden harmadik, azaz mindössze 1 millió 350 ezer 224 adófizető élt ezzel a lehetőséggel. 3,6 milliárd forintnyi összeg került felajánlásra 16 ezer 350 megjelölt kedvezményezett részére, amelyből 55 egyház. Ha minden jogosult rendelkezett volna a maga egy százalékáról, akkor kétszer ötmilliárdot meghaladó összeget utalhatott volna vissza az APEH. Kovács János, az APEH osztályvezetője tájékoztatta a Heteket: a feldolgozás már abba a fázisba jutott, hogy a napokban elkezdődik a kiutalás a civil szervezetek részére. Egyébként a társadalmi szervezetek legkésőbb október 28-ig juthatnak hozzá pénzükhöz, míg az egyházaknak 1999. január 10-ig kell várniuk a pénzükre. Az egyházak részére történt felajánlások ugyanis az 1999. évi költségvetést terhelik. A pénzügyminisztériumnak eljuttatott közbülső jelentés adatai alapján összesen kilenc olyan szervezet van – ebből négy egyház –, amelynél a felajánlás összege meghaladja a 20 millió forintot. További 4891 szervezetnek 10 ezer vagy annál kevesebb forintot ajánlottak fel. A felhasználásról egy év múlva kell majd számot adni újsághirdetés vagy sajtóközlemény formájában. Emiatt – ha az egyéb hirdetéseket is nézzük – 5-6 ezer forint el is megy majd szervezetenként a sajtóhirdetésekre, tehát számítani lehet arra Kovács János szerint, hogy a 10 ezer forint alattiak körében sokan nem fogják kérni pénzüket a költségekre való tekintettel, annak ellenére, hogy a törvényben előírt feltételnek eleget tettek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!