hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NAGYÍTÓ
Neo-gorbacsovizmus

1998. 09. 19.
A reformellenes kommunista keményvonalasok és Borisz Jelcin visszafogottan reformista adminisztrációja közötti drámai holtpont meglepő eredményt hozott Oroszországban: – egy harmadik erő, a gorbacsoviták befolyását az orosz politika csúcsán állítja a Time magazinban megjelent írásában Adrian Karatnycky. Az új kormány élén álló három ember – Jevgenyij Primakov miniszterelnök, Jurij Maszljukov, az első miniszterelnök-helyettes, és a Központi Bank új elnöke, Viktor Gerascsenko – központi szerepet játszottak Gorbacsov csapatában, amely a Szovjetuniót hanyatlása napjaiban irányította. Primakov külügyi tanácsadó, Maszljukov miniszterelnök-helyettes, Gerascsenko pedig a központi bank feje volt. Nem lehetetlen, hogy Gorbacsov utolsó hatalomban töltött éveinek bizonyos irányítási technikái viszszatérnek általuk. A Gorbacsoviták visszatérése éppúgy rámutat a kommunista és a reformista politikai tábor gyengeségére, mint az ipar, a bányászat, a pénzügyek területén és az orosz biztonsági és katonai elitben uralkodó, vagyonukat féltő oligarchák hatalmának maradandóságára. Ezek a gazdasági hatalmasságok kevéssé bíznak a populisták és ultranacionalisták tarka tömegében, akik egy nacionalista hullámban jelentős vagyonukat is fenyegethetik. A biztonsági elitnek is aggodalmat okoz, hogy a kommunisták káoszba sodorhatják Orosz-országot, ha meghirdetik a revanspolitikát azok ellen, akik árulásukkal felelősek lettek a Szovjetunió összeomlásáért. A kormány irányítása így egy harmadik elit kezébe került, egy olyanéba, amely majdnem egy évtizedig naftalinban volt, de amelyben a katonai és gazdasági elit megbízik. Mit is jelent tehát a gorbacsovizmus visszatérése a mai Oroszország számára? Bár hajlamosak drámai mértékben növelni az állam szerepét a gazdaságban, ezek az új vezetők nem teljesen ellenségesek a magánszektorral szemben. Gorbacsov alatt támogatták a gazdaság liberalizálására és a tulajdonjog létesítésére irányuló korlátozott törekvéseket. Gerascsenko gazdaságpolitikája a 90-es évek elején hiperinflációt okozott, és felgyorsította az ipar hanyatlását, de lehetővé tette, hogy az orosz vállalkozások jelentős állami támogatással fennmaradjanak, és Oroszország új pénzügyi hatalmasságai hasznot húzhassanak az állam által támogatott kölcsönökből. Meddig maradhat fenn a neo-gorbacsovizmus? Valószínűleg nem sokáig. A Primakov-Maszljukov-Gerascsenko trojka minden bizonynyal Oroszország utolsó próbálkozása az állam vezette gazdaságra. De az új orosz gazdasági elitnek, amely ma meghatározó befolyással bír a kormánypolitika alakulására, és a média nagy részét kontrollálja, kényelmes megoldás az állami dominanciájú gazdaság, feltéve, hogy képes kezelni Oroszország égető gazdasági válságát, megtartja az oligarchák támogatását, és megerősíti monopóliumaikat.(fordította Szabó Ibolya Anna)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!