hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 10. 03. (II/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Németország új arca

"Németország nem változik meg alapjaiban a választás után, de modernebb és társadalmilag igazságosabb lesz" – ígéri Gerhard Schröder, aki a konzervatív választókat is meg szeretné győzni arról, hogy a "stabilitás horgonyaként" emlegetett Helmut Kohl 16 évig tartó kormányzása után minden rendben megy tovább – csak egy kicsit jobban. A hatalomváltás egyben a háború utáni nemzedék generációváltását is jelenti, akik azt állították: a "bonni vének" nem képesek megfelelő választ adni a 21. század kihívásaira. Schröder diadala nyomán Németországot Willy Brandt és Helmut Schmidt után ismét szociáldemokrata kancellár vezeti. Az ország története során első ízben fordult elő az, hogy a kihívó választás útján aratott diadalt a hivatalban lévő kancellár fölött.

Tárgyalni jobb

Majdnem egy teljes évvel utolsó találkozásukat követően Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke újból találkozott, ezúttal New Yorkban. Miután engedelmesen megálltak Bill Clinton jobb és bal oldalán, az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy október közepén ismét találkoznak "a szükséges kemény munka elvégzésére, hogy végére érjünk a dolgoknak."

Mészárlás a koszovói hegyekben

A NATO mind határozottabban készül a bevetésre Szerbia ellen, miután két újabb koszovói mészárlásról érkezett hír az elmúlt héten. A mészárlást szemtanúk szerint a szerb biztonsági erők emberei hajtották végre brutális kegyetlenséggel. A NATO-illetékesek nem látják bizonyítékát annak a belgrádi állításnak, hogy a koszovói szerb haditevékenység megszűnt volna.

Meciar győzött és visszavonul

Mikulas Dzurinda, az öttagú ellenzéki Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK) vezetője. Szlovákia felemelkedésre készül    Fotó: MTI

NAGYÍTÓ

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Készül az iraki atom

Az ENSZ fegyverzet-ellenőrei már két alkalommal is jelentették az Egyesült Államoknak, hogy Irak három vagy négy összeszerelt robbantórendszerrel rendelkezik, amelyekre mindössze dúsított uránium tölteteket kell felhelyezni ahhoz, hogy húsz megatonnás atombombákká váljanak – jelentette a Washington Post cím? amerikai újság.

Oszd el és uralkodj

Jevgenyij Primakov miniszterelnök mindenkinek adott valamit: a miniszteri kinevezésekkel gyakorlatilag az összes parlamenti frakció tárcához jutott, még a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt is, amely korábban egyértelműen elutasította az új kormányfő támogatását. Zsirinovszkij a tőle megszokott hévvel üdvözölte Szergej Kalasnyikov munkaügyi és népjóléti miniszter kinevezését, amelyet a kormánylista legjobban sikerült választásának nevezett, és kijelentette, hogy Primakov tapasztalata kivezetheti Oroszországot a válságból. A teljes egészében még meg sem alakult kormány Alekszandr Sohin miniszterelnök-helyettes lemondásával máris átalakult. Sohin nem értett egyet Mihail Zadornov pénzügyminiszteri kinevezésével, akit szintén felelősnek tart az előző kabinet csődjéért. Primakov a lemondást személyes kirohanásnak és felelőtlen tettnek nevezte, amely nem gyengíti a most felálló kormányt. Jevgenyij Primakov miniszterelnök máris nekilátott ígérete beváltásához: az állam elkezdte a munkavállalók iránti adóssága törlesztését. Nagyarányú kifizetések kezdődtek a fegyveres erők és más csoportok felé. A diákok elmaradt ösztöndíjának kifizetését is megkezdte az állam. Az orosz lapok ugyanakkor erősen támadják a "Primakov-csomagot", amely az elmúlt másfél év ötödik válságkezelő programja. Az első négyet nem tudták megvalósítani, s az Izvesztyija értékelése szerint a jelenlegi kormánytól sem várható, hogy korszakalkotó újdonságokkal szolgáljon. A Kommerszant Daily cím? üzleti napilap értékelése szerint a program átmeneti gazdasággal rendelkező országgá minősíti vissza Oroszországot. "Ez az út visszafelé vezet, az egykori Szovjetunió irányába" – figyelmeztetett az orosz lap, amely felhívta a figyelmet: az október 7-re meghirdetett országos tiltakozások alááshatják az éppen megkezdődött konszolidációt.

Földrengés Jugoszláviában

Földrengés rázta meg Jugoszlávia több települését, köztük Belgrádot is. Az 5,2-es erősség? rengés epicentruma Belgrádtól 88 kilométerre dél-délnyugatra volt. A belgrádi rádióállomásokra betelefonáló lakosok közül többen azt kérdezték, hogy nem a NATO indította-e el a koszovói válság kapcsán beígért katonai akcióját. (A földrengés hazai vonatkozásairól szóló cikkünk: Mozgott a föld Dél-Alföldön)   Fotó: MTI

A HÉTEN TÖRTÉNT

Európa rendőrsége Csütörtökön hivatalosan is megkezdte működését az európai rendőrségi együttműködés irányítására hivatott intézmény, az Europol. A hágai székhely? szervezet létrehozásáról az Európai Unió tagországai döntöttek még 1992-ben, az uniós együttműködést új alapokra helyező, úgynevezett maastrichti szerződésben. Az Europolnak egyelőre csupán EU-tagállamok a tagjai, de már 1999-től várhatóan kelet-európai országokat is bevonnak a szervezet munkájába. Magyarországnak jó esélye van arra, hogy elsőként érje ez a megtiszteltetés. Az Europol feladata az uniós tagállamok közötti rendőri együttműködés irányítása. A szervezet elsősorban akkor juthat szóhoz, ha legalább két államot érintő ügyről van szó, és szervezett bűnözésre utaló jelek is felbukkannak. Az Europol egyelőre a kábítószer-csempészettel, a radioaktív anyagok feketekereskedelmével, ember- és testrészcsempészettel, lopott autókkal, valamint a bűnös úton szerzett pénzek tisztára mosásával foglalkozik. Várhatóan már jövőre bekapcsolódik az eurorendőrség a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelembe is. (MTI)

Belföld

Nincs egyetértés a médiafronton

A kormány a médiatörvény átfogó módosítását szorgalmazza. Még nem lehet tudni, hogy ez menynyiben járul majd hozzá a jelenlegi politikai erőviszonyok átalakulásához a gazdaság, a média és a kultúra területén. A médiakuratóriumok delegálását meghatározó jogszabályok értelmezését illetően azonban a kormány és az ellenzék között továbbra sincs egyetértés.

Deutsch a Kurír-ügyről

Békéscsabára látogatott Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke, kijelölt sport- és ifjúsági miniszter, aki megyei jogú városok sportvezetőivel találkozott. A másfél órás előadás alatt a miniszterjelölt a jövőre való koncentrálásra hívta fel a jelenlévők figyelmét. Elhangzott: már a következő évben külön kívánja választani a tömegsportot az élsporttól, stratégiai és gazdasági alapon. Duplájára szeretnék növelni a sportra fordított pénz összegét, és a sport-infrastruktúrát fejleszteni. A tömegsportot kiemelten kívánják kezelni az élsporttal szemben.

Civil Iroda: lenni vagy nem lenni

A civil szféra fontosságának elismerését jelzi, hogy az Országgyűlés idén létrehozta a Társadalmi Szervezetek Bizottságát. Ezzel egyidejűleg azonban megszűnt a közismert Civil Iroda. Az átszervezés racionálisnak tűnt, ám mind a civil szervezetek, mind az újonnan alakult bizottság elégedetlenek: szeretnék, ha a Civil Iroda újra működhetne. A parlament elnöki titkársága mellett működő Országos Civil Iroda, mely a civil szervezeteknek nyújtott segítséget az országgyűlés munkájába való betekintésre, a korábbi kormány távozásakor "felszámolódott" – tudta meg lapunk az Állampolgári Tájékoztató Iroda munkatársától, Bagi Ibolyától. A sokat keresett szervezet megszüntetésének indokairól azonban a Tájékoztató Irodát sem tájékoztatták. A civil szervezeteknek tehát maguknak kell kideríteniük, hogy ezentúl kihez fordulhatnak. Ám a látszat ellenére nem vált bonyolultabbá a törvényhozás és a civil szféra kapcsolattartása – állítja Gyarmati László, parlament elnökének titkára, akitől megtudtuk, hogy a Civil Iroda szerepét a parlament állandó bizottsága, a Társadalmi Szervezetek Bizottsága vette át. Gyarmati szerint ezzel egyszer?bb, és magasabb szint? együttműködésre lesz lehetőség. Az újonnan felállított bizottság elnöke Bognár László (MIÉP) azonban túl soknak találja a reá háruló feladatokat, ezért a házelnöknél kezdeményezi a Civil Iroda újbóli felállítását. (Hetek)

A nyugdíjasok háromnegyede rosszabbul járna

Nagy csalódást okozott a jövő évi nyugdíjemelésre tett kormányjavaslat – mondta a Heteknek Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnöke. Az érdekképviseleti vezető továbbra sem ért egyet a kormányzat tervei között szereplő – és törvénymódosítás által megvalósítható – differenciált nyugdíjemeléssel, hanem ragaszkodik a hatályos törvényben előírt növelés mértékéhez. A jelenlegi jogszabály 19-20 százalékos emelést irányoz elő minden nyugdíjra, míg a kormány szándéka szerint a kisebb ellátmányok nagyobb, a nagyobbak kisebb mértékben nőnének, megőrizve jelenlegi vásárlóértéküket. A törvénymódosítás eredményeképpen a jelenleg 18 ezer forint alatti nyugdíjban részesülők jobban járnának, míg a 18 ezer forint feletti nyugdíjjal rendelkezők a hatályos törvény rendelkezésénél kisebb mérték? emelést kapnának. Ez utóbbi réteg mintegy kétmillió-négyszázezer embert jelent, a teljes nyugdíjas társadalom háromnegyedét. "Ezt a tervet nem tudjuk támogatni, minden törvényes eszközzel a megváltoztatására törekszünk" – mondta Mihalovits Ervin, aki szerint a kormány rögtönöz, nyugdíjaspolitikája pedig "szegénypolitika". (Lásd még: Vitanap a nyugdíjakról)

Az MDF győzelmet vár

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Balsai István az MDF frakcióvezetője. Együtt akarnak győzni   Fotó: V.Sz.

Engedélyezett prostitució

Európa egyik legszigorúbb kábítószer-ellenes jogszabálya léphet életbe a Btk. módosításával – közölte Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. Az elfogadott végső változat szigorítja a mennyiségi szabályokat, illetve a kereskedői körre kiróható büntetési tételeket. Elrendeli a fogyasztás büntetését, és határozott különbséget tesz a fogyasztó, illetve a kereskedő között. A javaslat – a fogyasztás büntethetőségének egyértelm?bbé tétele érdekében – beiktatja a "szervezetébe juttat" fogalmat, mint tiltott elkövetési magatartást. Az előterjesztés szerint "csekély mennyiségnek" minősül, ha a kábítószer tiszta hatóanyagtartalma nem haladja meg LSD esetében a 0,001, heroin esetében a 0,6, kokainnál a 2, morfinnál a 0,9 grammot, illetve THC (marihuána, hasis) esetében az 1 grammot. Jelentős mennyiségnek ezentúl a csekély mennyiség húszszorosa számít majd. A fogyasztás maximális büntetési tétele a jelenlegi kettőről három évre emelkedik. Az új javaslat szerint csak az orvosszakértő által kábítószerfüggőnek, vagyis "betegnek" minősített személy kérheti majd, hogy önkéntes gyógykezelés vállalásával mentesülhessen a büntetőjogi felelősségrevonás alól. A kormány elfogadta a szervezett bűnözés viszszaszorítását célzó törvénycsomag tervezetét is. A csomag egyik elemeként a kormány a prostitúciót szabályozó törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: megszűnne az eddigi általános tiltás, és a helyi önkormányzatok lehetőséget kapnának úgynevezett türelmi zónák kijelölésére, amelyek nem lehetnének oktatási, illetve egyházi intézmény közelében vagy a forgalom biztonságát veszélyeztető helyen. Az államtitkár közölte: a koncepció megfelel a Magyarország által aláírt New York-i Egyezmény követelményeinek, tehát továbbra is tilos lenne a prostituáltakat kizsákmányoló nyilvános házak létrehozása. Hangsúlyozta, hogy a jogszabály-tervezet csak a közrend védelmével foglalkozik, a prostitúció átfogó szabályozásáról a későbbiekben készül törvényjavaslat. (MTI)

Durva támadás Csintalan ellen

Egyetlen éjszaka alatt megrongálták a Csintalan Sándor szocialista képviselő, III. kerületi polgármester-jelölt választási plakátjait tartó reklámtáblákat – tájékoztatta lapunkat az MSZP sajtóosztálya. Az ismeretlen tettesek által okozott anyagi kár meghaladja a nyolcszázezer forintot. Az elkövetők a békásmegyeri lakótelep liftjeiben szaggatták le a reklámhordozókat és a szocialista polgármester-jelölt plakátjait. A táblák tulajdonosa fejelentést tett a rendőrségen. Csintalan Sándor lapunk kérdésére elmondta, hogy aggasztónak tartja a politikai barbarizmus erősödését. Az eset jól illusztrálja, nem mindenki képes elfogadni, hogy a demokratikus országokban verseny zajlik a pozíciókért. A szocialista politikus szerint az agresszív elkövetési mód szélsőjobboldali politikai erőkre utal, mindazonáltal a tettesek kézre kerítése a hatóságok feladata. (Sz.F.)

A miniszter elismeri: találkozhatott a bombagyárossal

A nemzetbiztonsági bizottság álláspontja szerint tisztázódott Pintér Sándor belügyminiszter úgynevezett Clodo- és Boros-ügye. Mindez Pintér Sándor és Györgyi Kálmán, legfőbb ügyész meghallgatása után hangzott el. Keleti György, a grémium elnöke szerint ha újabb adatok merülnének fel, a testület újra áttekintheti a helyzetet.

Vihar a Grasham körül

Nyolc éve húzódik a Roosevelt téri Grasham-palota értékesítésének ügye. Az V. kerületi önkormányzat 1991 óta próbálja eladni az egykor gyönyörű, ám mára szinte romhalmazzá vált épületet. Akkor előszerződést is kötöttek az Oberoi nev? céggel, a jogszabályváltozások miatt azonban nem jött létre a megállapodás. 1997-ben jelentkezett az Oberoi jogutódja, és tudatta vételi szándékát, valamint azt, hogy a szerződéskötés elmaradása esetén beperli az önkormányzatot.

Hit és értékek

A legszentebb nap

„A hosszú nap". Az ünnepeket tartó zsidó családok életében általában csak így ismert Jom Kippur, azaz az engesztelés napja. Ezen a napon tartózkodni kell mindennem? étel és ital fogyasztásától, vagyis teljes böjtöt kell tartani a Mindenható haragjának kiengesztelésére, amely jogosan lobban fel az emberek bűnei láttán. Ugyanakkor ma már talán kevéssé ismert e jelentős ünnep bibliai háttere: mit jelentett az engesztelés napja abban az időben, mikor még Jeruzsálem látképét nem az aranykupolás Sziklamecset, hanem a Salamon idejében épített Szentély uralta.

HÁTTÉR

Hetven mérges újságíró

Mértékadó sajtókörökben már köztudott volt, hogy a kormányt vehemensen támadó, például a Pintér-ügyet is kirobbantó Kurír ellen várhatóan fellép a Postabank új vezetése. A főszerkesztőnek sem jelentett ez újat, hisz hamar kiderült: már két hónapja lapengedélyt kért egy másik Kurírra. Sőt, mintha kissé rá is játszottak volna a helyzetre: a legkeményebb ellenzéki cikkeket közölték az elmúlt hetekben.

Az emberek nálunk nem annyira érzékenyek a demokratikus szabadságjogokra

Az elmúlt hetek belpolitikai viharai példátlan tűzijátékot hoztak. A miniszterelnök februárig nem is ígér konszolidációt, az MSZP hatalomkoncentrációval vádolja a kormányt, az SZDSZ szerint a Fidesz egyetlen ígérete valósult meg: jelenleg tényleg a kormányváltásnál nagyobb változás megy végbe. A kormány "egészpályás letámadásának" alkotmányossági kérdéseiről kérdeztük Szikinger István alkotmányjogászt.

Vitanap a nyugdíjakról

A héten vitanapot rendeztek a parlamentben a jövő évi nyugdíjak alakulásáról. Ennek keretében a kormány ismertette a nyugdíjtörvény módosítására vonatkozó javaslatát. A tervezet alapján a nyugdíjak – a jelenlegi, 19 százalékos emeléssel számoló nyugdíjtörvénnyel ellentétben – 11 százalékkal, de legalább 3500 forinttal emelkednének. Ez a módosítás azonban csak a nyugdíjasok mintegy 25 százalékának jelent többletbevételt. Miközben a kormány azt ígéri, hogy a módosítás kedvezőbb helyzetet teremt számukra, a törvény által biztosított keretből 50 milliárdot visszatart.

Lesz fizetés

Elkészült az orosz válságkezelő program, ami a kormányelnökség jóváhagyása után, október 8-án kerülhet majd a kormány elé. A kommunista Jurij Maszljukov első miniszterelnök-helyettes irányítása alatt készült programtervezet fő elemei a bankrendszer szanálása, a bér- és nyugdíjhátralékok novemberig történő kifizetése, a deviza- és az export-import-műveletek fokozott állami ellenőrzése. A lakossági dollárforgalmat valószínűleg komoly korlátozások fogják érni: több százezer pénzváltóhely fog megszűnni, és a polgároknak nem lesz lehetőségük külföldi pénznemben őrizni megtakarításaikat. Külföldi utazásaik során az orosz polgárok maximum 500 dollárnyi készpénzt vihetnek majd magukkal. Több nagyobb bank állami irányítás alá kerül, és a többi pénzintézet is csak 20 millió ECU alaptőke megléte esetén működhet.

Multi-találka

Magyarországnak tudatosítania kellene külföldön, hogy nem azonos Oroszországgal. – mondta Ronald Freeman, a Salomon Smith Barney vezérigazgatója a hétvégén megrendezett Fortune cím? amerikai gazdasági lap által szervezett nemzetközi fórumon. A világ több mint 35 országából nagy multinacionális vállalatok képviseletében több mint 100 elnök-vezérigazgató és igazgató részvételével a globális gazdasági bőség megteremtésének esélyeit tárgyalták a meghívottak.

Újra ború Európában is

Nem érte el a kívánt hatást az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve e heti, 0,25 százalékos kamatcsökkentése. A New York-i tőzsde indexe szerdán és csütörtökön 400 ponttal zuhant, és most először az eddig szilárdnak tűnő európai tőzsdék is eséssel reagáltak.

Smart Center

A Smart Center hatszintes üvegpalotájában csodálhatták meg a Daimler-Benz es a Swatch csoport által tervezett MCC Smart City nev? kiskocsit. A nagyközönség közelebbről az októberi párizsi autókiállításon ismerheti meg    Fotó: MTI

KÁVÉSZÜNET

Jó szóval oktasd

A szavak jótékony, illetve káros hatása végigkísér minket egész életünkön. Énképünk megformálásában a környezetünkben élő, számunkra fontos személyek szavai alapvető szerepet kapnak, ezek a személyek azonban nem mindig a tényekre támaszkodva fejtik ki véleményüket, sokszor egyszerűen "beleszületünk" az elképzeléseikbe.

Ma én, holnap más

A tömegesen elszaporodott parlagf? (Ambrosia elatior), illetve az általa okozott allergiás megbetegedés ma már tízezreket, százezreket érint hazánkban.

Az oroszok bevették Madridot

Akárcsak az első fordulóban, ezúttal is voltak meglepetések a Labdarúgó Bajnokok Ligájában. A forduló rangadóját a Manchester United játszotta Münchenben a Bayern ellen. Az eredmény 2–2 lett, a gólokat a hazaiaknál mindkétszer a brazil Giovanne Elber, az angoloknál a trinidadi Dwight Yorke és az angol Paul Scholes szerezte. A döntetlen egyébként azt is jelenti, hogy a bajorok továbbjutási esélyei nagyon lecsökkentek, hiszen két hete a dán Bröndbytől már egyszer kikaptak.

Több milliárdos alap a dopping ellen

Arne Ljungqvist, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) orvosi bizottságának svéd elnöke Juan Antonio Samaranch-csal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) spanyol elnökével folytatott Lausanne-ban személyes megbeszélést, amelyen kifejtette azt a nézetét, mely szerint az NOB-nak – ahhoz, hogy versenyben tudjon maradni a szabályokat kijátszani szándékozókkal – egy többmillió dolláros, doppingellenes kutatási alapot kellene létrehoznia.

Botrányban úszva

Az utóbbi időben egyre több botrány jellemzi a magyar úszósportot. Tavasszal a Czene–Rózsa–Zubor-féle konfliktustól volt hangos a sajtó, jelenleg pedig a Kovács Ágnes kontra Kiss László ügyről lehet elég sokat hallani. A legújabb fejlemények alapján azonban úgy tűnik, ez az ügy békésebben fog megoldódni, mint ahogy néhány férfi úszó esetében történt.

Bajnokok bajnoksága

Idén ötödik alkalommal rendezi meg Balatonfüreden a Hajó Magazin a Bajnokok bajnoksága elnevezés? vitorlásversenyt, amelyen a különböző hajóosztályok idei győztesei Sudár Regatta hajóosztályban versenyezhetnek egymással.

Fordul a kocka

A Ford amerikai autógyár a sajtó nyilvánossága előtt, Párizsban mutatta be az új tervezésű, Focus fantázianev? autójának WRC-változatát, amely a rally-világbajnokság Monte Carlo-i futamán, a jövő év januárjában mutatkozik be versenyen. – Az autót a skót Colin McRae fogja vezetni – jelentette be Philippe Mellier, a Ford európai vállalatának értékesítésért és marketingügyekért felelős alelnöke. A Ford Focus utcai változatát, amely 2000-ig az Escortot váltja majd föl, Franciaországban már október elsejétől meg lehet vásárolni. (AFP)

Franz Beckenbauer ajándéka Martina Hingisnek

Franz Beckenbauer, a Bayern München elnöke a csapat mezével ajándékozza meg Martina Hingis svájci teniszezőnőt, a teniszkiválóság 18. születésnapján. Hingis a Compaq Grand Slam-kupa alkalmából tartózkodik a németországi városban    Fotó: MTI

Visszatér a fenegyerek

Miközben a nevadai állami sportbizottságtól versenyzői engedélyének visszaadását várja, Mike Tyson, egykori profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok október 19-én testi sértés vádjával is bíróság elé kell álljon, és ez utóbbi ügy ítélete kihatással lehet a másik kérdésben születendő határozatra is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!