hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oszd el és uralkodj
Hatalmi alkuk Moszkvában

1998. 10. 03.
Jevgenyij Primakov miniszterelnök mindenkinek adott valamit: a miniszteri kinevezésekkel gyakorlatilag az összes parlamenti frakció tárcához jutott, még a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt is, amely korábban egyértelműen elutasította az új kormányfő támogatását. Zsirinovszkij a tőle megszokott hévvel üdvözölte Szergej Kalasnyikov munkaügyi és népjóléti miniszter kinevezését, amelyet a kormánylista legjobban sikerült választásának nevezett, és kijelentette, hogy Primakov tapasztalata kivezetheti Oroszországot a válságból. A teljes egészében még meg sem alakult kormány Alekszandr Sohin miniszterelnök-helyettes lemondásával máris átalakult. Sohin nem értett egyet Mihail Zadornov pénzügyminiszteri kinevezésével, akit szintén felelősnek tart az előző kabinet csődjéért. Primakov a lemondást személyes kirohanásnak és felelőtlen tettnek nevezte, amely nem gyengíti a most felálló kormányt. Jevgenyij Primakov miniszterelnök máris nekilátott ígérete beváltásához: az állam elkezdte a munkavállalók iránti adóssága törlesztését. Nagyarányú kifizetések kezdődtek a fegyveres erők és más csoportok felé. A diákok elmaradt ösztöndíjának kifizetését is megkezdte az állam. Az orosz lapok ugyanakkor erősen támadják a "Primakov-csomagot", amely az elmúlt másfél év ötödik válságkezelő programja. Az első négyet nem tudták megvalósítani, s az Izvesztyija értékelése szerint a jelenlegi kormánytól sem várható, hogy korszakalkotó újdonságokkal szolgáljon. A Kommerszant Daily cím? üzleti napilap értékelése szerint a program átmeneti gazdasággal rendelkező országgá minősíti vissza Oroszországot. "Ez az út visszafelé vezet, az egykori Szovjetunió irányába" – figyelmeztetett az orosz lap, amely felhívta a figyelmet: az október 7-re meghirdetett országos tiltakozások alááshatják az éppen megkezdődött konszolidációt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!