hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 07. 15. (IV/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kié lesz Róma

Több európai főváros után, konzervatív közéleti szereplők heves tiltakozása ellenére a héten Rómában is kezdetét vette a Gay Pride (Meleg Büszkeség) elnevezésű, kilencnapos napos felvonulássorozat. "Kétezer év után Róma a miénk lesz egy napra. Családjainkkal és fiainkkal a fővárosból fogjuk megszállni a világot" – ünnepelte a megmozdulást a nővé operált Imma Battaglia, a rendezvény olasz szervezője. Olaszországban sokan nem emberi jogi demonstrációnak, hanem a nyilvánosság előtt bemutatott obszcén jelenetek miatt kiskorúakat is veszélyeztető, homoerotikus propagandának tartják a rendezvényt. II. János Pál pápa nyilatkozatban ítélte el a római felvonulást.

Baljós árnyak

Két sikertelen próbálkozás után harmadszorra is kudarccal végződött az amerikai űrpajzsteszt. A csendes-óceáni Marshall-szigetekről kilőtt rakéta ezúttal sem találta el a vaktöltet? robbanófejet, amelyet 4300 mérföld távolságból, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról indítottak útnak. Az elhárító fegyver nem tudott időben leválni a hordozórakétáról, és elkerülte a célt. A kudarc megkérdőjelezi, hogy belevágjon-e az amerikai kormány a kiszámíthatatlan fenyegetést jelentő, úgynevezett "zsivány-országok" – Észak-Korea, Irak és Irán – ellen védelmet ígérő, 60 milliárd dollár költség? űrpajzs telepítésébe.

Átok ül a román földeken

A román mezőgazdasági miniszter szerint az ország déli és központi részén, valamint Moldvában 3,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területen pusztított az aszály, az okozott kár eddig becslések szerint 9213 milliárd lej. Ehhez már csak apró adalék, hogy az elmúlt napokban viharkár is érte a román mezőgazdaságot; igaz, a jégeső "csak" további 94 ezer hektáron tette tönkre a termést, és "csak" 461 milliárd lej a kár. Ezekben a napokban sokan mondogatják, hogy Románia valami átok alatt áll, mert ezekben a hónapokban valami mindig pusztítja az országot. Tavasszal iszonyatos áradások voltak, most iszonyatos a szárazság. (Magyar részről hozzátehetjük a tiszai ciánhullámot – igaz, ezt az "átkot" Románia exportálta.) Bár a mezőgazdasági katasztrófát Romániában a magyar hús- és gabonabehozatal tiltásával igyekeznek elhárítani, a "magyar" áru mégis felbukkan Bukarestben, miután a Székelyföldön idén is bőséges termésre számíthatnak a krumplitermelők.

Dózerolnak a Templom-hegyen

A hírzárlatot komolyan veszik Camp Davidben: amikor a palesztin küldöttség egyik tagja újságíróknak rögtönzött tájékoztatót kezdett tartani, az amerikai külügyminisztérium alkalmazottai a kamerák előtt fojtották belé a szót. Míg a vezetők a világtól elvonultan tárgyalnak, Izraelben és a palesztin területeken egymást érik a tüntetések az alku mellett és ellen. A feszültséget növelte, hogy az ultraortodox hívek nagy megdöbbenésére három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Arjeh Derit, a Barak-kormányból menetrendszerűen kilépő, majd a busás "kormányvédelmi pénz" bezsebelése után visszatérő Sasz párt kulcsemberét. Kevesebben búcsúztatták a szintén illegális pénzügyi műveletekkel vádolt Ezer Weizman izraeli államfőt, aki a héten lemondott hivataláról. Míg a hírtelevíziók tudósítói a csúcstalálkozó asztaláról lehulló információmorzsákra vadásznak, Jeruzsálemben a Templom-hegyen a muszlim vallási hatóság felgyorsította a nagyarányú – és izraeli részről törvénytelennek tartott – építkezést. Az Al-Aksza mecset mellett felvonuló bulldózerek a maguk módján szintén a nagy kérdésen dolgoznak, Jeruzsálem jövendő státusát alakítva.

Visszavonulót fújt Weizman

Nem tartottak búcsúünnepélyt a hetedik izraeli államelnök, Ezer Weizman távozása alkalmából. A második hivatali ciklusának közepén járó államfő azt követően mondott le, hogy az utóbbi hónapokban pénzügyi visszaéléssel vádolták meg. Avraham Burg knesszetelnök méltatta a 75 éves Weizman elnököt: "Régebben szolgálja az államot, mint ahogy az egyáltalán létezett." A július végére kitűzött elnökválasztások egyik esélyese az "Új Közel-Kelet"-et megálmodó korábbi miniszterelnök, Simon Peresz.

Belföld

Félidős sikerjelentések

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti félidős helyzetértékelése után nem érte váratlanul a közvéleményt az egyes szaktárcák hasonló "önvizsgálata", melynek végeredménye megegyezett a kormányfő álláspontjával, ami egy szóban összefoglalva: siker.

Szabolcsi szakadárok

Azóta, hogy Helmeczy László országgyűlési képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke a múlt hét végén megszüntette Fidesz-tagsági viszonyát, még harmincketten érezték úgy: számukra is befellegzett a pártban. Az "expolgáriak" egy része a szabolcsi MDF soraiban kívánja folytatni politikai pályáját, melyhez Dávid Ibolya elnök asszony felvételi ajánlásuk aláírásával járult hozzá. A helyi Fidesz tisztulási folyamatként értékeli a történteket, míg a "befogadó párt" szerint mindennek a megye itta meg a levét.

A cián ára

179 millió ausztrál dollár – mintegy 29-30 milliárd forint – kártérítést kér a magyar állam a ciánszenynyezést okozó Aurul vállalat tulajdonos cégétől, az Esmeraldától. A cég csődbiztosa értetlenül áll az igény előtt és pontosabb adatokat követel. Magyarország nem perelheti a bányatársaságot, mivel csődeljárás alatt áll, így csak fedezetlen hitelezőnek számít. A kárigény bejelentésével egyidőben a budapesti székhely? Páneurópai Jogász Unió (PJU) precedens érték? polgári pert indít az Aurul ellen. Ha nyernek, azzal megteremtik a jogalapot a ciánszennyezés károsultjainak, hogy kárigényüket polgári peres eljárásban érvényesítsék.

Bányák és a tényfeltárás

Közel egy éve az Élet és Irodalom riportot közölt, amelyben Fidesz-közeli emberek cégeihez áramló közpénzek útját követte egészen a hahóti bányákig, ahol már a miniszterelnök édesapja vált érintetté. 2000-ben a könyvhéten a lap a "Fiúk a bányában" címmel gyűjteményben adta ki a cikk által elindított "lavina" megnyilvánulásait: cikkeket, tévés és rádiós interjúk szövegét, peranyagokat.

Kiürült a parókia

Nem mindennapos események játszódtak le csütörtökön a békéscsabai katolikus plébánián. A szálak közel hét évre nyúlnak vissza, amikor is Guliga György (ex)plébános sokat vitatott pénzügyletei miatt az egyházmegye kínos helyzetbe került. Az úgynevezett egyházkerületi bitangkasszák létére maga Guliga hívta fel az adóhatóságok figyelmét. Gyulay Endre, Szeged–Csanád egyházmegye püspöke akkor APEH-vizsgálatot kért maga ellen.

Clydeként rabolt, Júdásként végezte

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter bekérette az ország büntetés-végrehajtási intézeteiben történt öngyilkosságokról készült jegyzőkönyveket – értesült a Hetek. Az esetek összesítésére a miskolci "Bonnie és Clyde" rablópáros férfi tagjának előzetes letartóztatásban elkövetett öngyilkossága kapcsán került sor, de még nem tudni, hogy mi a célja. Tavaly kilenc, idén eddig hét fogva tartott követett el öngyilkosságot.

Idődili a kánikulában

A nagy meleg hatására az emberben lelassulnak bizonyos folyamatok, mint például a gondolkozás, a reakciókészség, vagy romolhat a memóriafunkciónk is – tudtuk meg Dr. Rigó Pétertől, az Országos Pszichiátriai Intézet főorvosától. A Heteknek kifejtette, hogy van egyfajta vegetatív alapműködésünk, amit a hőmérséklet emelkedése "szabályozhat" negatív irányba. A meleg betegségeket aktivizálhat, például depressziót vagy téveszmét, hallucinációt, de a fokozott visszahúzódás, illetve a magábazuhanás irányába is elmozdulhat az illető. Az elmúlt hetekben történt "ámokfutó" esetekre nem tudnak konkrét választ adni a szakértők, de azt sem tagadják, hogy az időjárás viszontagságainak alárendelt emberekre nyilvánvaló hatással van a forróság.

Szemet szemért életet életért

Az Oktogonnál történt, két halálos áldozatot követelő lövöldözés kapcsán ismét felmerült a halálbüntetés viszszaállításának kérdése. A témában jártas szakértők véleménye megoszlik ezen intézmény szükség-, illetve jogszerűségét illetően. Ahogy egy lapunknak nyilatkozó főiskolai tanár mondta, általában azokból a szakértőkből lesznek halálbüntetés-pártiak, akik gyakorlatuk során testközelből találkoztak már kegyetlen gyilkossal.

Hit és értékek

Ki Jézus

"Tizenöt éve hiába kerestük volna Jézus képmását a nagy nemzetközi hírmagazinok címoldalán, ma azonban a kereszténység központi alakja rendszeres szereplője ezeknek az újságoknak. Mi az oka ennek? Kicsoda valójában Jézus?" – kérdezte a közelmúltban a CNN hírtelevízió népszerű beszélgetőműsorának riportere különböző felekezet? – baptista, katolikus és zsidó – beszélgetőpartnereit. Larry King egy korábbi, januári műsorában arra kereste a választ, hogy szabad-e keresztényeknek zsidókat téríteniük. Aligha meglepő, hogy a két műsor közül ez utóbbi hozott különösen éles vitát, bár a párbeszéd és az egymás iránti tisztelet még a dogmatikailag oly távol eső nézetek esetén is segített a feszültségek oldásában: a júliusi adásban az egyik oldalon a történelmi Jézus személyének az elfogadása, a másikon pedig Jézus zsidó mivoltának elismerése jelzi ezt.

Szabadíts meg a gonosztól

Napjainkra Brazília karneváljain és futballcsapatán kívül másról is elhíresült: a történelemben soha nem látott mértékben megnövekedett a városi erőszak, a drogkereskedelem, illetve a hozzá kötődő szervezett bűnözés. Az állami eszközök kudarcaira napjainkban a teljes evangéliumi, újjászületett keresztény csoportok kínálnak sikeres alternatívát. A jelenségről a Newsweek magazin készített összeállítást.

Szodoma és Gomora nyomában

Szodoma nevét máig is az erkölcsi romlás szinonimájaként szoktuk emlegetni. A Mózes első könyvében olvasható történet szerint a város lakói fényűző életük napjait szexuális kicsapongással töltötték, még az idegeneknek kijáró vendégbarátságot sem tartották tiszteletben. Isten ezért nemcsak magát a várost, hanem egész környékét is tűzesővel elpusztította. Az egykor virágzó települések helyén ma kietlen kősivatag és az élettelen Holt-tenger található. Ám a kérdés ma is izgalomban tartja a tudósokat: fellelhetők-e Szodoma és a négy másik "bűnös város" romjai, s ha igen, hol kell keresni őket?

HÁTTÉR

Megállíthatatlan a fekete halál

"Országunkat a kihalás veszélye fenyegeti" – ezzel a megdöbbentő bejelentéssel fordult a botswanai elnök a 13. AIDS-világkonferencia résztvevőihez. Afrika számos nyomorúsága között a HIV-fertőzés a legriasztóbb: a fertőzöttek száma 25 millió, s számuk mindennap újabb ezerötszázzal nő. Egyes országokban három emberből egy legalább vírushordozó. A dél-afrikai tanácskozáson új kutatási eredményekkel igazolták az AIDS és a szélsőséges szexuális magatartásformák közötti összefüggéseket is. Tizenöt évvel ezelőtt a fejlődő országok nem titkolták el aggodalmukat az AIDS járvánnyá fejlődésével kapcsolatosan: a probléma kezelése azóta is a politikai körök figyelmének középpontjában áll. A leginkább sújtott afrikai országok kormányai azonban némák maradtak.

A kancellária és az oltár

A várakozáshoz képest viszszafogottan történt a kormány első két évének megünneplése. A kormányfő sokak szerint unalmasra sikerült helyzetértékelése nélkülözte a bombasztikus elemeket. A miniszterelnöki üzenet két mondatban foglalható össze: "A kormány teljesítette a választási programban tett ígéreteinek nagy részét. A polgári kormánynak jó esélye van, hogy 2002-ben újraválasszák." A kormányfő sikerhez fűződő reményeit nagymértékben támogatja a kormány politikájának egy olyan területe, amelyről az értékelések között kevés szó esett, de amely területen annál több minden történt. Ez a terület a kormány egyházpolitikája, más szavakkal a "trón és az oltár elválasztását" feladó és a "kancellária és az oltár szövetségét" létrehozó politika.

2005 előtt nincs bebocsátás

A hazai és a külföldi közvélemény előtt is egyre nyilvánvalóbbá és kimondhatóvá válik az a tény, hogy lelassult az Európai Uniós csatlakozási folyamat. Nyugat-európai pártok és a pénzpiaci elemzők ma már nyilvánosság előtt is ki merik mondani, hogy 2005 előtt nem lesz bővítés. A bebocsátásra váró országok részéről egyre több kritika éri az uniós politika változását. A Reuters hírügynökség megjegyzése szerint Orbán Viktor kormányfő az Európai Unió legszókimondóbb kritikusává vált a térségben. "Már hozzászoktunk a csalódásokhoz" – mondta külföldi tudósítók előtt, majd hozzátette: "Nincs fontosabb dolog az EU-csatlakozásnál, de van élet az unión kívül is". A szokásos szerda reggeli rádióinterjúból pedig az is kiderült, mit jelent a "kívül": nyitni kell Oroszország, Délkelet-Európa (Balkán) és az arab világ felé. Egy korábbi konferencián nyíltan vállalta, hogy egészségtelen, s ezért hibás a magyar külkereskedelmi kapcsolatrendszer, mert túlságosan is kötődik az EU-hoz. (Hetek 2000. május 20., Növekedési esélyek)

Kényszermunkások az egyházakban

Hosszúra nyúlt a náci korszakban kényszermunkára fogott emberek kárpótlása. Közel egyéves ráhatás után a német vállalatok a megállapodásban szereplő 5 milliárd márka helyett csupán 3 milliárd márkát adtak össze. Az össznépi elégedetlenkedést jól mutatja, hogy egy német munkavállalói szövetség bojkottal fenyegette meg a "renitens" cégeket. A náci korszakban azonban nem csak vállalatok használták ki a történelem adta "üzleti lehetőségeket", bizonyítottan német egyházak is alkalmaztak kényszermunkásokat. A német evangélikus egyház (EKD) – vállalva a felelősséget – bejelentette, hogy csatlakozik a kárpótláshoz.

A populizmus visszaüt

Csökkenni látszanak a Magyarországra érkező tőkebefektetések, s ennek egyik oka a gazdasági folyamatokba túl közvetlenül beavatkozó kormányzati politika – állítja a Financial Times. A brit üzleti lap szerint Orbán Viktor "nehéz keze" aggasztja a külföldi befektetőket, s a térségben példátlan mérték? korábbi tőkebeáramlás helyett ma már inkább csak csordogál a pénz. A biztató makrogazdasági adatok ellenére kevesebb a befektetés, mint a 90-es évek közepén: 1997-ben 2,3 milliárd dollár érkezett hazánkba, tavaly már csak 1,8 milliárd, az idei év első négy hónapjában pedig mindössze 400 millió.

Milliárdos dámák

A világ második legnagyobb cégének tulajdonosnője foglalja el a leggazdagabb asszonyok listájának első helyét. Helen Walton az amerikai Wall-Mart Stores diszkont áruházlánc örököse, aki férje halála után 46 milliárd eurót örökölt. Az EuroBusiness magazin összeállításából kiderül, hogy messze lemaradva követi őt a francia Liliane Bettencourt, a l\'Oréal világcég tulajdonosnője 14,3 milliárd eurós vagyonával. Úgy tűnik, a lánya is otthonosan mozog a milliárdosok előkelő társaságában, hiszen 9,4 milliárd eurónyi vagyonával a 200 leggazdagabb hölgy közül a 4. helyet foglalhatja el. Potom 100 millióval előzi meg őt az amerikai Barbara Anthony. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kilenc leggazdagabb nő közül hat nem saját erejéből lett milliárdos, hanem a szülei által elindított cégek örököseiként kerülhettek fel a 200-as listára. Változnak az idők, a valaha a leggazdagabb asszonynak tartott II. Erzsébet angol királynőnek be kell érnie a 19. hellyel (3,11 milliárd euróval rendelkezik), sőt 3,49 milliárd eurós vagyonával még a holland királynő, Beatrix is megelőzi őt. Az EuroBusiness megjegyzi, hogy a második hely tulajdonképpen egy maffiózó feleségét illetné meg. Kevin Cahill – az olasz maffia egyik jelenleg börtönben tartózkodó keresztapa-figurája – felesége ugyanis 16 milliárd euróval büszkélkedik, s az előkelőségek listájáról is csupán azért maradt le, mert túl későn küldte be az adatokat. Persze az is lehet, hogy csak óvatos volt. (MTI)

Példátlan állapotok uralkodnak

A magyar mobilcégeknek komoly problémát jelent a számlájukat nem fizető csalók rendkívül magas aránya – erősítette meg a Heteknek Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese. Nem hivatalos információink szerint a mobilpiacon üzérkedő csalók száma eléri a több százezer főt.

Ereszkedő indexek

A befektetők pozitívan értékelték, hogy Alan Greenspan amerikai jegybankelnök legutóbbi beszédében nem említette az inflációs nyomást, így Amerikában a Dow Jones 2,8, az S&P500 3,2 százalékkal zárt magasabban, a NASDAQ pedig erőteljes – hat százalékos – emelkedéssel újra 4000 pont fölé küzdötte magát. A nyugat-európai indexek 1-2,5 százalékos erősödést tudhatnak maguk mögött. A külföldi piacokon tapasztalható optimizmus ellenére folytatódott az árak lemorzsolódása a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX továbbra is mérsékelt forgalom mellett 1,4 százalékkal zárt alacsonyabban – 8148 ponton – előző heti értékénél. Bár a hét közepén 3650 forinton is forgott, innen gyors "visszapattanással" korrigált a Mol árfolyama, 3770 forintos ára közel 1 százalékos emelkedést mutat múlt csütörtökhöz képest. Hasonló mértékben emelkedett a Matáv jegyzése is, míg a TVK az eladói nyomás megszűnése után 2,5 százalékkal zárt magasabban. A hét nagy vesztesének a Richter bizonyult, az eladók 6,5 százalékkal tolták mélyebbre a papír árfolyamát, miközben másik gyógyszerpapírunk, az Egis közel 5 százalékot erősödött. A kisebb papírok közül erőteljesen gyengült a Pick (-6,5 százalék) és a Humet (-10,9 százalék), valamint az előző heti sikertelen aukció után tovább gyengült az Antenna Hungária jegyzése is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!