hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kényszermunkások az egyházakban

2000. 07. 15.
Hosszúra nyúlt a náci korszakban kényszermunkára fogott emberek kárpótlása. Közel egyéves ráhatás után a német vállalatok a megállapodásban szereplő 5 milliárd márka helyett csupán 3 milliárd márkát adtak össze. Az össznépi elégedetlenkedést jól mutatja, hogy egy német munkavállalói szövetség bojkottal fenyegette meg a "renitens" cégeket. A náci korszakban azonban nem csak vállalatok használták ki a történelem adta "üzleti lehetőségeket", bizonyítottan német egyházak is alkalmaztak kényszermunkásokat. A német evangélikus egyház (EKD) – vállalva a felelősséget – bejelentette, hogy csatlakozik a kárpótláshoz.

Az EKD bevallása szerint az evangélikus egyház is foglalkoztatott kényszermunkásokat
a náci korszakban. Berlin evangélikus közösségeinek püspöke beismerte, hogy 1943 és
45 között mintegy 100 kényszermunkást alkalmaztak, de munkájukból számos egyházi
szervezet is hasznot húzott. A legnagyobb lélekszámú német protestáns egyház 10
millió márkával járul hozzá a kártalanításhoz. A bajor tartományi közösség is
legalább 40 embert dolgoztatott fizetség nélkül, főként ház körüli és mezőgazdasági
munkában. A kárpótlás összegéről még nem döntöttek.

A német katolikus egyház nem csatlakozik a kártalanítási akcióhoz, ahogy a püspöki
kar szóvivője elmondta: "az egyház egyelőre nem tervez ilyen lépést". (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!