hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 10. 14. (IV/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Békés egyetértésben

Az amerikai elnökjelöltek második összecsapása az Észak-Karolina állambeli Winston Salem városában, a Wake Forest Egyetem kápolnájában zajlott le, mégpedig ezúttal kényelmesebb körülmények között: most nemcsak Jim Lehrer műsorvezető, hanem a két vitázó is ülhetett.

Lóvá tett jelöltek

A mítoszok és legendák kora nem járt le. A népmesék régen szájhagyomány útján terjedtek, ma pedig az interneten. Az ellenőrizetlen forrásból származó híreknek kiváló táptalajt nyújt a világháló.

Terror Ádenben

Legalább hat halálos áldozata és több tucat sebesültje van annak a robbanásnak, amely az amerikai haditengerészet Ádenben állomásozó torpedórombolóján, a USS Cole-on történt csütörtökön. Az előzetes vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a hajót terrortámadás érhette; a Pentagon és az amerikai haditengerészet illetékesei azonban azt sem tartják lehetetlennek, hogy baleset történt, miközben a hajó megállt, hogy üzemanyagot vegyen fel.

Vulkán fortyog Belgrádban

A változások után még mindig nem teljesen tiszta a kép: kié valójában a hatalom? A belgrádi helyzet nem jutott még nyugvópontra. Az ellenzéknek még nem minden területen sikerült az irányítást átvennie, vagy csak az aktív ügyek közelébe jutnia. Milosevics menni kényszerült, de ez nem jelenti azt, hogy támogatói is vele távoztak volna. A decemberi szerbiai választásokig a mostani kormány ügyvivőként folytatná tevékenységét. Eközben – követve az Európai Unió döntését – az Egyesült Államok is eltörölte a Jugoszlávia elleni szankciókat, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is új kapcsolatokat keres az országgal.

Atomvita Bécs és Prága között

Prágában a héten bejelentették, hogy a dél-csehországi temelíni atomerőm?ben működésbe lépett az első blokk reaktora. A nyugati ellenőrző rendszerrel rendelkező, de szovjet típusú erőm? éles ellenállást váltott ki a szomszédos Ausztriában, ahol az osztrákok több határátkelőhelyet is eltorlaszoltak tiltakozásuk jeléül. A környezetvédők azt ígérik, hogy folytatni fogják a demonstrációkat.

Megismételt felajánlás

II. János Pál számára a jubileumi év egyik legfontosabb ünnepsége érkezett el múlt vasárnap: mintegy ezerötszáz püspök jelenlétében a katolikus egyházfő az egész világot Szűz Máriának ajánlotta fel, akinek – meggyőződése szerint – az 1981-es merényletben való megmenekülését is köszönheti. Az ünnepség középpontjában a Fatimai Madonna kegyszobra állt, ennek koronájába foglalták azt a pisztolylövedéket, amelyet Ali Agca, a török merénylő lőtt ki. Időközben a kínai kormány éles hangú nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy a Vatikán "bűnözőket" avatott nemrég szentté.

Belföld

Kisgazdák a pofonok völgyében

"Tegnap este beszéltem Székely Zoltán képviselőtársammal, akit önmérsékletre kértem" – nyilatkozta lapunknak Bánk Attila, a kisgazdapárt frakcióvezetője csütörtök délután három órakor, de akkor még nem tudhatta, hogy alig két órával később az ügyészségi nyomozók és az ORFK munkatársai tetten érik Székelyt, amint 20 millió forint korrupciós pénzt vesz át. (Az nem derült ki, hogy az önmérséklet jegyében, vagy éppen annak ellenére.) "Nagyon nagy baj van" – mondta este nyolc óra körül Bánk Attila újabb megkeresésünkre, és több szempontból is igaza volt. Egyrészt a demokratikus parlament történetében ez az első olyan eset, amikor egy korrumpált képviselőt tetten értek, másrészről a kisgazdapárt rövid időn belül a harmadik "mélyütést" volt kénytelen elszenvedni. Az első esetben egy belügyi akta nyomán Homoki János kisgazda honvédelmi államtitkárt hozták összefüggésbe az olajügyekkel, néhány nappal később a kisgazda Kis Újság finanszírozásával kapcsolatos botrány robbant, majd csütörtökön jött a többek szerint akár a párt megrendülését jelentő Székely-ügy.

Termet és nagyság

Demszky Gábor főpolgármester Orbán Viktor termetére tett dehonesztáló kijelentéseket kínai vendéglátóinak – állítják egybehangzóan a kormánypártok, egy jelenlévő képviselőre hivatkozva. Demszky és más delegációtagok kacsának minősítették az állítást, és az ország megítélésére nézve is károsnak tartják. A Heteknek nyilatkozó pszichiáter szerint tény, hogy a testméret meghatározza a személyiségfejlődést, azonban egyáltalán nem törvényszerű, hogy negatívan.

Választ kapunk

A Válasz című, tavasszal induló hetilappal a kormány tovább folytatja a médiaegyensúly helyrebillentéséért tett erőfeszítéseit. Sem az újság főszerkesztői posztjának várományosa, sem a kormányszóvivő nem talál semmi kivetnivalót abban, hogy a kormányközeli lapot az adófizetők pénzéből tartják el. A legnagyobb ellenzéki párt szakértője ugyanakkor felháborítónak nevezte a kezdeményezést, és úgy véli, a lapalapítás a "legsötétebb időket idézi".

A mundér becsülete

Március elején minden előzetes bejelentés nélkül visszahívták posztjáról a magyar–koszovói békefenntartói kontingens parancsnokát, Papp Gyula alezredest. A vád – többek között – háborús fosztogatás. Az alezredes az ügy kirobbanása óta ártatlanságát hangoztatja. A bírósági tárgyalás negyedik napja zajlik a Fővárosi Katonai Bíróságon. Az ügyész által a vádiratban megfogalmazott vádpontokból már csak egy áll, a többiről kiderült, hogy puszta rágalom, és úgy tűnik, a közvélemény is Papp oldalán áll. Mivel az alezredes számára a vezérkar megtiltotta a nyilatkozattételt, ezért ügyvédjét, Zeke Lászlót kerestük meg.

Küzdelem a kínzás ellen

Októberben indul Magyar-országon az Amnesty International új kampánya, amely során magyarokat is szeretnének felkérni, hogy protestáljanak a bebörtönzött foglyok bántalmazása ellen. Szekeres-Varsa Vera, a neves jogvédő szervezet magyarországi vezetője elmondta, hogy londoni központjukhoz mintegy 150 országból érkeztek hírek kínzásokról.

MIÉP: ki fia Attila

Fenyvessy Zoltán MIÉP-es honatya a napokban azon véleményének adott hangot, hogy az elsőfokú bíróságok egyes döntéseiben politikai elfogultság érhető tetten a jobboldal kárára és a bal-, illetve liberális oldal előnyére. A politikus példaként állította többek között Schalkhammer Antal szocialista képviselő fiának, Schalkhammer Attilának bírósági ügyét, akit szerinte egy 384 millió forint érték? – csempészési, illetve adócsalási – ügyben vontak vád alá, de az már három és fél éve "nem mozdul előre". Fenyvessy szándékos időhúzásnak minősítette az esetet. A jobboldalnak való ilyetén károkozás nyilván nagy szörnyülködést válthatott ki MIÉP-es körökben. Ennél nagyobb sokkot valószínűleg csak magának Schalkhammer Antalnak a nyilatkozata okozhatott bennük, aki így kommentálta a vádakat: "Egyetlen gyermekem van, aki nem fiú, hanem lány, és tanári képesítéssel rendelkezik." A szocialista képviselő – biztos, ami biztos – azt is hangsúlyozta: sem lányának, sem neki semminem? köztartozása nincs, illetve rokonságában nincs Schalkhammer Attila nev? férfi. (Hetek)

Peter Tufo megmutatta

Peter Tufo amerikai nagykövet a Közép-európai Egyetem évnyitóján. Megmutatta     Fotó: MTI

Hit és értékek

A budapesti csoda

A világ legnagyobb példányszámú evangéliumi keresztény folyóirata, a Charisma magazin októberi számának címlapján "budapesti csoda" képaláírással hívja fel a figyelmet a nyolcoldalas írásra, melyben a magazin munkatársa Budapesten szerzett tapasztalatait foglalja össze. Tomas Dixon "Európa legnagyobb és legdinamikusabban növekedő" egyházaként mutatja be a Hit Gyülekezetét. Összeállításunkban részletesen ismertetjük az amerikai lap "Áttörés Budapesten" cím? írását.

József, a termékeny ág

Mint arról a híradások beszámoltak, október 7-én, szombaton, palesztin csoportok földig lerombolták a bibliai József, Jákób fia sírját Nabluszban. A tizenkét pátriárka egyike emlékének meggyalázása a Palesztin Autonómia területén lévő városban azután történt, hogy az izraeli katonaság egységei kivonultak onnan. A palesztin tömeg a sír mellett álló jesivát (zsidó vallási felsőoktatási intézményt) is megtámadta. Imakönyveket, teológiai kommentárokat, tóratekercseket szaggattak szét, majd felgyújtották az épületet. A tóratekercsek megmentésére igyekvő Hillél Lieberman rabbit megölték. Azóta a sír helyén muszlim mecset építése kezdődött meg, arra hivatkozva, hogy az egy néhány száz éve elhunyt Juszuf nev? sejk sírja, s így valójában az iszlám szent helye. A palesztin vezetők felajánlották, hogy régészeti feltárással is ellenőrizzék ezt, és ha mégis a bibliai József sírjának bizonyul, lehetővé teszik a zsidók vallási célú látogatásait is, hiszen Józsefet ők is tisztelik. A sír nemcsak a zsidók egyik legszentebb helye volt eddig, de a kereszténység számára is kitüntetett hely.

HÁTTÉR

Célkeresztben a Mol

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága lényegében eredménytelen kihelyezett ülést tartott a héten a Mol Rt. székházában. Az Antall–Boross kormány egykori ipari és kereskedelmi minisztere, Latorczai János által vezetett bizottság azért ment el az Október 23-a utcai óriásházba, hogy a gázárakról tárgyaljon, végül is ez elmaradt, a volt miniszter pedig meglehetősen felemás nyilatkozatot tett: a lakosságtól nem várható el, hogy jelentősebb gázáremelést elviseljen, ugyanakkor a cégtől sem lehet elvárni, hogy a veszteséges üzletágat üzemeltesse, az árakat emelni kell.

Stabil növekedés romló egyensúly

A gazdasági szakértők megegyeznek abban, hogy a magyar gazdaság stabil alapokon, dinamikus növekedési pályán mozog, külön dicséretre méltó az, hogy mindeközben javulnak az egyensúlyi mutatók. A Budapest Bank, a GKI Gazdaságkutató Rt. és a Pénzügykutató Rt. e heti elemzése egybehangzóan megállapítja ugyanakkor, hogy jövőre romlani fognak az egyensúlyi mutatók, és szigorúbb fiskális politikára lesz szükség.

Minimálbér a maximumon

A kormány továbbra is kitart a minimálbér 2001 januárjától 40 ezer forintra történő felemelése mellett. Ezt a szándékot nyomatékosítva Orbán Viktor miniszterelnök személyesen fejtette ki a kormányzati álláspontot az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) szerdai ülésén. Bár a munkaadók és a munkavállalók álláspontjai nem közeledtek, mindenesetre ösztönözheti a feleket a mielőbbi megállapodásra az a képviselői javaslat, amely felveti, hogy amenynyiben november 25-ig nem születik megállapodás, úgy a kormány maga határozza meg a minimálbér összegét, s ezzel az OMT elveszti beleszólási jogát. A szociális partnerek szerint mindez diktátum, és ilyen légkörben nem lehet tárgyalni.

MNB: kamatemelés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 bázisponttal megemelte irányadó kamatlábait, amire a vártnál magasabb szeptemberi inflációs adat (10,3%) miatt került sor. Az áremelkedés elsősorban külső tényezőknek, a rekord magasságba szökő olajáraknak és az euró gyengeségének köszönhető, de szerepet játszottak a hirtelen megugró élelmiszerárak is. A jegybank közölte, hogy miután a kormány nem fogadta el javaslatát az árfolyamrendszer megváltoztatására, nem maradt más eszköz a kezében, mint a kamatok emelése. Ezt azonban a megtakarítások reálértékének védelme érdekében meg kellett lépnie. Mindazonáltal a kamatemelés önmagában nem veszélyezteti a gazdaság növekedési kilátásait. (MTI)

Postabank-privatizáció: az OTP az esélyes

A Credit Suisse First Boston (CSFB), az ÁPV Rt. által kiválasztott tanácsadó cég tanulmánya szerint az OTP Bankkal folytatott kizárólagos tárgyalások vezethetnének a Postabank leggyorsabb és legmagasabb áron történő értékesítéséhez. Ez a verzió alátámasztaná azt az álláspontot, miszerint a Postabankkal az OTP-t kell "helyzetbe hozni". Az indoklás szerint az OTP érhetné el a legnagyobb költségmegtakarítást, a legkisebb beruházással tudná az informatikai fejlesztést megvalósítani, valamint leghamarabb nyereségessé tenni a hányatott sorsú bankóriást. (MTI)

A lengyel baloldal Mózese

Könnyedén győzött már az elnökválasztás első fordulójában Aleksander Kwasniewski jelenlegi lengyel elnök, s ezzel tovább erősödtek a baloldal pozíciói a nagy múltú Szolidaritás blokk gyengülése mellett. A választás kimenetele bebizonyította: a régi-új elnöknek sikerült megszabadulni a kommunista jelzőtől és nyugati stílusú szociáldemokrataként elfogadtatnia magát.

Nincs tankönyv a lejáratásra

A piacgazdaság "rátörése" a volt szocialista országokra jelentősen megváltoztatta a gazdasági szférát: a szereplőknek néhány év alatt kellett – kellett volna, kell majd – megtanulniuk, mit jelent az igazi versenyhelyzet, hogyan kell "intelligensen" küzdeni a cég fönnmaradásáért, fejlődéséért. Nyilván az idő rövidsége is közrejátszhatott abban, hogy Magyarországon a cégbiztonság területén – szakértők szerint – még gyakran helyet kapnak a "durva megoldások", vagyis az ipari kémkedés, a konkurencia lejáratása, rossz hírben való feltüntetése, és az ehhez hasonlók.

Megkésett önéletrajz

Október elején jelent meg, és máris 1,5 millió példányban elkelt. A Beatles Antológia a 70-es években kettétört Beatles-mánia korszakát mutatja be sajátosan új szemszögből: a népszerű angol zenekar múltjáról ezúttal maguk a Beatles-fiúk – John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr és George Harrison – vallanak.

Goethe, Picasso, Lennon

György Péter esztéta John Lennonról

KÁVÉSZÜNET

Buli van a Stanley-kupáért

Nyolcvanharmadik szezonját kezdte az észak-amerikai profi jégkorongliga, amit a Stanley-kupáért vívnak. Akárki állítaná, hogy tudja, hogyan kezdődött a hoki, nem mondana igazat. Ettől függetlenül számtalan elmélet látott már napvilágot. Így könnyen lehet, hogy Észak-Európában a nyári mezei hokit játszották télen is, de az sem lehetetlen, hogy a kanadai indiánok kezdtek el hokizni hamarabb. Nagy kár, egyik helyen sem gondolt senki arra, hogy az első ősi játéknap pontos dátumát feljegyezze. Ötszáz éve biztos a sport ősének léte. Az első, számunkra is értékelhető írásos bizonyítékok az 1700-as évekből származnak. Ezekből kiderül, hogy Anglia lefagyott mezőin sokan kergettek egy fagolyót, görbe botokkal.

Kifújták magukat

Magyar kézilabdabírót 1984 óta nem delegált olimpiára a Nemzetközi Kézilabdaszövetség. Tizenhat év után most először Klúcsó Jenő és Lekrinszki Tivadar részesült ebben a "kiváltságban". A Sydneyben szerzett tapasztalatokról, a magyar lányok szerepléséről, a várható szabálymódosításokról Klúcsó Jenővel beszélgettünk.

Együtt a csúcson

A szuzukai futam megnyerésével Michael Schumacher megszerezte harmadik világbajnoki címét, ezzel 21 év szünet után ismét Ferrari-pilóta állhatott a dobogó legfelső fokára a végelszámoláskor. A maronelloi gárdához öt évvel ezelőtt igazolt német klasszis korábban a Benetton színeiben szerzett két vb-elsőséget, 94-ben és 95-ben. Érdekesség, hogy 1979-ben is egy külföldi, az amerikai Jody Schekter vívta ki a győzelmet a Ferrarinak.

Ez egy következmények nélküli ország

Nagy érdeklődés övezte az Óbudai Liberális Klub minapi rendezvényét, melynek az ismert hazai irodalmi és politikai hetilap, az Élet és Irodalom (ÉS) vezető munkatársai voltak a vendégei.

Korunk betegsége a depresszió

Van kiút    Fotó: Reuters

Döcögő Életvonat

Az emberi nem egyik legfájóbb sebéhez, a holokauszt témájához sokféleképp lehet hozzányúlni. Az utóbbi évtizedben egyre több nemzet filmesei próbálják szavakba, képkockákba önteni a máig elmondhatatlant, és ez önmagában figyelemre méltó. Azonban ahogy ezt az Életvonat cím? francia-román film teszi, az inkább kísérlet.

Kávéház a Duna-parton

Először csak hallottunk róla, van egy jó hely, ahol finomak a sütemények, jóízűek az italok, és kellemes a környezet. A kiszolgálást is hibátlannak mondták. Miután a hír több helyről is megerősítést nyert, rászántuk magunkat egy vizitre. A Duna pesti oldalán, ahol a korzó kezdődik, a Petőfi-szobor tájékán van egy szálloda, régen Fórumnak, ma Marriottnak hívják. Belülről teljesen megújult. Főbejárat, recepció jobbról, balra asztalok és fotelek, kellő távolságban egymástól. Különböző méretekben, hogy nagyobb társaságok is elférjenek. Mindez maga a kávézó. A háttérben esténként élő zongoraszó, egyáltalán nem tolakodó. Kisebb szünetekkel - a zongorista is ember! Következik a rendelés, udvarias várakozás után lép az asztalhoz kiszolgálónk. A hely nemcsak halkan zsongó, fesztelen légköréről nevezetes, (alkalmas is bárminem? eszmecserére), hanem arról is, hogy itt egységáron a nap bármely szakaszában korlátozatlan mennyiség? sütemény fogyasztható. Az italért természetesen külön kell fizetni, s meglepő, de mindig a kellő időben jelenik meg valaki, aki szeretné utántölteni a poharakat. Lehet egyesével is fogyasztani, de csak akkor érdemes, ha az ember eldöntötte, így szab gátat saját étvágyának, és inkább többet beszél. Egy hosszú asztalon folyamatosan pótolják a jobbnál jobb desszerteket. Gyümölcssaláta, kezdésnek nem rossz, nem édes, és helyet is készít, kis mennyiségben ugyanis étvágygerjesztő hatása van. Aztán almás, meggyes rétesek, csokoládé vagy vanília öntettel. Minden variáció megér egy próbát. A Sacher torta olyan, amilyennek lennie kell. A skála felsorolhatatlan, egyből képtelenség is lenne végigenni. Közben teljesen ki lehet kapcsolni, itt nem rohan senki. Végül is általában beszélgetni, hangosan gondolkodni ülünk be egy ilyen helyre, természetes emberi közegre vágyva. Ez a kávézó kifejezetten inspiráló, s nem kellett hozzá Bécsig menni. Gyanúnk beigazolódott: érdemes visszatérni. Árak: amit egy ilyen hotelben várhatunk, de bőven megéri. (mlg)

Programajánlat

A kortárs cseh fotóművészet jeles alakja, Jindrich Streit Fotóhomok cím? tárlatával nyílik meg október 13-án a Budapesti Őszi Fesztivál, amely a rendezők szándéka szerint a globális, az európai, valamint a közép-európai művészet és kultúra bemutatkozásának, együttélésének fóruma. Jindrich Streit tárlata november 26-áig látható a Budapest Galéria Kiállítótermében. Az október 29-éig tartó, sorrendben kilencedik kortárs művészeti fesztivál egyéb képzőművészeti, zenei, színházi, filmes és irodalmi programjairól bővebb felvilágosítás a Budapesti Fesztiválközpont közönségszolgálatánál (Tel.: 210-8301) kapható, illetve az esemény honlapján, awww.fesztivalvaros.hu címen található. Vidám vasárnap címmel gazdag gyermekprogram várja az érdeklődőket október 15-én, vasárnap délután 17 órakor a balatonfüredi Keresztény Kulturális Központban. (Balatonfüred, Jókai u. 8. Tel.: 06(87)482-020) Az est során gyermekműsorával lép fel a Budapesti Bohócszínház, bábjátékkal a Délibáb Színház, ajándékosztásra is sor kerül, s legvégül Jakab Zsolt (Elektrocowboy) ad koncertet.

Szabad a gazda

A legutóbbi téves riasztás után az Egyesült Államok rendőrsége újfajta ruhaneműk árusítását szorgalmazza azokban az üzletekben, ahol rabruhák utánzatait árulják. A téves riasztást egy szabadnapos börtönőr követte el, amint meglátta a rabruhába öltözött férfit ebédelni Vinland város Spencer Gift elnevezés? bevásárlóközpontja előtt. Az eset pikantériájához hozzátartozik, hogy a narancssárga rabruhába öltözött férfi nem más volt, mint a Spencer Gift áruház egyik igazgatója. Az áruház legkelendőbb Halloween "jelmeze" a Javító Intézet feliratú, narancssárga rabruha bilinccsel kiegészítve. A rendőrség azt szeretné elérni, ha az áruházlánc a mintegy 900 üzletében és az internetes honlapján is megszüntetné ezeknek a jelmezeknek az árusítását. A társaság marketing igazgatója, Chris Strano szerint elképzelhetetlen, hogy egy szökött rab egy bevásárlóközpont legforgalmasabb pontján ebédelgessen. "Egyáltalán nem tartjuk a társadalomra veszélyesnek ezt a maskarát. Úgyhogy továbbra is árusítani fogjuk. Ha teljesen valóságh? gorillajelmezt árulnánk, vajon az állatvédőket is kihívnák?" A rendőrség képviselője, Dennis D\'Augustine hadnagy más véleményen van. "A bevásárlóközpont 20 mérföldes körzetében három börtön van. Ha legközelebb meglátunk egy felnőttet rabruhában mászkálni, igazoltatni fogjuk. A rendőrségnél nincsen Halloween ünnepség…" (Ananova)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!