hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 12. 14. (V/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Biciklik és labdák a barlangban

Az afgánok szerda reggel nyolc órát jelölték meg a fegyverletételre. A határidő lejárt, de az al-Kaida harcosok továbbra sem adták meg magukat. A keddi tűzszünetet kieszközlő Mohamed Zaman Ghun Sarif kijelentette, hogy bin Laden emberei készek letenni a fegyvert és előjönni rejtekhelyeikről. Állítása szerint két al-Kaida szóvivő is azt mondta neki: "Nem akarunk harcolni. Megadjuk magunkat."

Gyorsabban öl, mint ahogy terjed

Újabb Ebola-járvány tört ki az afrikai Gabonban a múlt héten. A világ egyik legveszélyesebb vírusa eddig tizenegy ember életét követelte. Időközben a hét közepén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Gabonba érkező, ötfős szakértői csoportja is útnak indult, hogy a távoli tartományba érve segítsen a járvány megfékezésében. 

Birodalomra emlékeztet az Unió

"Korunk legnagyobb politikai, történelmi lépték? projektje a felkészülés az Európai Unió bővítésére" – mondta Jürgen Köppen, az Európai Bizottság magyarországi nagykövete. A héten megrendezett Parlamenti Európa Klub találkozóján a német politikus hangsúlyozta, hogy bár az egy hónapja nyilvánosságra hozott országjelentés "igen pozitív képet rajzol az előkészületi munkák és tárgyalások helyzetéről", a tagjelöltekkel szemben szigorúbbak a feltételek, mint a mostani tagállamokkal szemben.

Leszálló ágban Arafat

Az Európai Unió történetében először szólította fel a Palesztin Hatóság elnökét a fennhatósága alatti területen működő terrorszervezetek, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád hálózatának felszámolására. Az EU soros elnöke, Louis Michel belga külügyminiszter hangsúlyozta: a nyilatkozat nem jelent egyoldalú kiállást Izrael mellett. Nabil Saat palesztin megbízott szerint azonban Brüsszel az Egyesült Államok nyomására cselekedett.

Buszmészárlás Emmánuel mellett

Palesztin terroristák támadtak meg egy buszt szerdán este Jeruzsálemtől északra. A példátlan brutalitással végrehajtott, összehangolt támadásnak tíz halálos áldozata és mintegy harminc, köztük több életveszélyes sérültje van – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője. 

Belföld

Történelmi pillanat?

Történelmi eseményre készül a legnagyobb kormánypárt: a Fidesz még az idén teto alá kívánja hozni azt a szerzodést, melynek értelmében a jövo évi parlamenti választásokon néhány biztos befutó helyet ad a legnagyobb hazai romaszervezet, a Lungo Drom vezetoinek. "A Lungo Dromnak erkölcsi kötelessége ezt az irányzatot szolgálnia, és az elkövetkezendo választást sikerre vinnie" – jelentette ki a megállapodással kapcsolatban Farkas Flórián, aki a Lungo Drom elnöki tiszte mellett az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke pozícióját is betölti, így jogi értelemben a teljes magyarországi cigányságot képviseli. Farkassal ellentétben több roma politikus úgy véli, a Fidesz-MPP– Lungo Drom szerzodés a cigányság ismételt "eladása", ezúttal a jobboldal kormányon maradásának érdekében. 

Az útlevelét nem vonták be

"Amikor elvállaltam a legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltségét, számítottam arra, hogy személyemet támadások fogják érni. Jól számítottam, meglepetést legfeljebb a módszerek okoznak. Most érzem csak, milyen fontos lett személyem, hogy ilyen módszereket kellett bevetni ellenem" – olvasható Medgyessy Péter lapunkhoz is eljuttatott keddi közleményében. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra a hírre reagált, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el a Gresham-palota eladása ügyében végzett lobbitevékenységével kapcsolatban. A Hetek információi szerint az is felmerült, hogy bevonják a politikus útlevelét. 

Vidám vasárnap

A két nagy kereskedelmi és a közszolgálati televízió után a legnagyobb a Magyar ATV, amely az elmúlt napokban kísérleti jelleggel a Hit Gyülekezete istentiszteletéről közvetített adással bővítette a hazai vallási műsorok palettáját.

Kossuth, a szabadság bajnoka

Az amerikai magyarság, valamint társadalmi szervezetek és egyházak a Magyar Köztársaság külképviseleteivel karöltve december 5-én nagyszabású ünnepségsorozatot rendeztek Kossuth Amerikába érkezésének 150. évfordulóján. Az ünnepségsorozatra Amerikába érkezett Dávid Ibolya igazságügy-miniszter is.

Centrum Párt: jobb a béke

Kupa Mihály. A középutas Fotó: Somorjai L.

Hit és értékek

Egy nyíltszívű sikerember

Keményen dolgozik, kitartása és vállalkozó szelleme tiszteletet ébreszt. Tízezreket vonzanak őszinte és merész prédikációi, melyekben korábban tabutémának számító kérdéseket feszeget. A Time magazin újságírója félelmet nem ismerő nyitottságát dicsérte, miközben a második Billy Graham vonásait kereste benne. A Charisma magazin szerkesztője különleges elhívásáról beszél. Ő T. D. Jakes, Amerika ma egyik legsikeresebb keresztény prédikátora, a dallasi Potter\'s House evangéliumi gyülekezet vezetője. 

HÁTTÉR

Patkányméreg a bombában

Az izraeli terrorhullám, úgy tűnik, nemcsak brutalitásában és intenzitásában, hanem az alkalmazott fegyvereket illetően is újat hozott a terrorizmus történetében. A két héttel ezelőtt Jeruzsálem központjában felrobbantott bomba ugyanis izraeli kormányzati források szerint "veszélyes anyagokat" tartalmazott. 

Elkeseredett közalkalmazottak

Felháborítónak és megalázónak nevezte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) a január 1-jétől érvényes minimálbér bevezetését. Meggyőződésük szerint az intézkedés alkotmányellenes, mert így gyakorlatilag megszűnik a közalkalmazotti bértábla, amely ez idáig figyelembe vette a munkában eltöltött évek számát és az iskolai végzettséget. A szakszervezet Országos Sztrájkbizottságot alapított, és december 14-ére kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg valamennyi közgyűjteményi és közművelődési intézményben. Ezzel egy időben kötelező tárgyalásra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt.

Tippek az év végi könyveléshez

Év vége közeledtével egyre több vállalkozó, vállalkozás szeretné minimalizálni a várható adóalapját. A tisztánlátás érdekében érdemes már december 31-e előtt megbecsülni az év végére várható adóalapot, hogy lehetőségünk legyen annak mérséklésére. (Ez egyébként is szükséges a december 20-áig esedékes adófeltöltési kötelezettség miatt.) A következőkben a teljesség igénye nélkül néhány adóalap-csökkentő lehetőséget veszünk számba. 

Hitelhez juthatnak a kisvállalkozók

A kisvállalkozások működésének egyik állandó problémáját, a forgóeszközhiányt akarja orvosolni a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös kezdeményezése a vállalkozói hitelkártyáról. A tervek szerint Széchenyi-kártyának nevezendő hitelkonstrukciót felkarolta a kormány, és múlt heti bejelentése alapján 200 millió forint támogatást ígért a rendszer kialakításához. 

Váltsunk eurószámlát

A magyarok is végre felfedezték: közeleg az év utolsó napja, azaz a tizenkét európai valuta végnapja. Addig célszer? eldönteni, mit tegyünk az otthon lévő "pénzekkel", illetve intézkedni az ezekben a pénznemekben vezetett devizaszámlák sorsáról.

Óvatosan az autóbehozatallal

Januártól változnak az autóbehozatal szabályai. A külkereskedelmi cégek által hozott autók számláját csak abban az esetben fogadja el a hatóság, ha a gépkocsi ára eléri a Vám- és Pénzügyőrség által használt katalógusban szereplő ár legalább 50 százalékát. Ha ez alatti összeg szerepel a számlán, akkor a teljes, 100 százalékot veszi értékként figyelembe a hatóság, és ez után kell a különböző illetékeket fizetni.

Asia Center

Európa egyik legnagyobb kereskedővára épül a Szentmihályi úton: az Asia Center. A beruházás azért is különös, mert a XV. kerületben hamarosan tető alá kerülő nagykereskedelmi, kiállítási és szórakoztató központ az okkult ázsiai térrendezés-tudomány, a feng shui alapján készült. A nyolcemeletes "kisváros" átadási időpontját 2002-re tervezik.

A dollár és az euró vetélkedése

Tizenhét nappal az euró színre lépése előtt komoly mozgások tapasztalhatók a pénzváltó helyiségekben. Ki megszabadulna a múlt pénznemeitől, ki üzletet lát az évszázad pénzügyi manőverében, megpróbál pénzt csinálni a váltásból. 

Idén sem maradt el a Mikulás-rali

Mérsékelt emelkedéssel zárták a hetet a világ vezető értékpapírpiacai. Amerikában a Fed kedden – idén tizenegyedik alkalommal – újabb kamatcsökkentést hajtott végre. 

KÁVÉSZÜNET

Az MTK kiemelkedett a mezőnyből

Lezárult a 2001–2002. évi bajnokság őszi idénye. Az eddig lejátszott huszonkét forduló az MTK nagy menetelését hozta. A Hungária körúti legénység mindössze kétszer kapitulált a szezon során, a Dunaferr és a ZTE elleni 2:0-ra elvesztett mérkőzések azonban nem rendítették meg a kék-fehéreket.

Kézilabda szoros csapatfogással

Bár a hivatalos célkitűzést, vagyis a 1–5. hely valamelyikét még elérheti női kézilabda-válogatottunk az itáliai világbajnokságon, az már világosan látszik, valamiért nem tudjuk a teljesítőképességünk maximumát hozni. Első csoportmeccsükön a lányok majdnem kikaptak attól az Angolától, amelyik a vébék történetében eddig mindössze három, nem éppen világklaszszis együttest, az USA-t, Brazíliát, illetve Argentínát tudta megverni. 

Ronaldo góllal ünnepelte a visszatérést

Az Internazionale brazil sztárja több mint kétéves szünet után újra gólt szerzett a Serie A-ban – a Brescia ellen. Az olasz bajnokság eddig sem volt unalmas, de a dél-amerikai focista visszatérése még ott is hír. A labdarúgás kedvelőinek nem is akármilyen esemény, hiszen nem csak az Inter szurkolótábora szereti a brazil játékát.

Ne etesd agyon a családot

A szülőknek ügyelniük kell a megfelelő arányokra, amikor karácsonyi ajándékokat vásárolnak gyermekeiknek – figyelmeztetett Peter Struck hamburgi neveléstudományi szakértő. Egyszerre kell vigyázniuk arra, nehogy túlságosan elkényeztessék a gyereket, de szűkmarkúak se legyenek vele.

Gyomorrontás

Megszállott fickó ez a Jean-Marie Boursicot. Nevezett úriember nem azért érdemelheti ki e jelzőt, mert több mint húsz éve reklámfilmvetítésekből szervez szórakoztató esteket, hanem azért, mert idén Magyarországra is elhozta a másutt nagy sikernek tekinthető, ötletes rendezvényt.

A vonatos étterem

Az olasz éttermek egy időben nagyon divatosak voltak, igaz, nem mindegyik volt a m?fajhoz méltó – szerencsére ezek többsége ma már más konyhákkal kísérletezik. A maradók egyike az Il Treno – A vonat. 

PROGRAMAJÁNLÓ

Marczibányi Téri Művelődési Központ (II., Marczibányi tér 5/a) December 15-én baba- és gyerekholmi börze, valamint ökopiac várja az érdeklődőket. December 16-án 20 órától barokk karácsonyi koncertre, december 25-én 19 órától karácsonyi Kaláka-koncertre kerül sor. Textilmúzeum (III., Lajos u. 138.) Karácsonyi vásár december 16-án, valamint 22-én és 23-án is, 10–16 óráig. Fehér László képeiből nyílt kiállítás a M?csarnokban, amely január 13-ig látogatható.  Kiscelli Múzeum (III., Kiscelli u. 108.) "Játék az egész világ III. – A fajátékok története" címmel tekinthető meg kiállítás. Vörösmarty Mihály Művelődési Központ (Bonyhád, Széchenyi tér 2.) Háromnapos nemzetközi galamb- és kisállat-kiállítás kezdődik december 14-én, pénteken.  Budapest Bábszínház (VI., And-rássy út 69. Tel.: 3215-200) "A brutális katicabogár" 15-én 18 órakor és 20.30-kor; "Misi mókus vándorúton" 16-án 10.30-kor és 17-én 10 órakor; "Diótörő" 18-án 15 órakor és 19-én 10 órakor; "Ali baba és a negyven rabló" 20-án 10 órakor.

Állatszínvonal-emelés

Egy újfajta termelési recept sikerének köszönhetően a fogyasztói társadalom trendjei már a baromfiudvarok ajtaján is kopogtatnak. A hollandiai állattápszergyártásra szakosodott Provimi cég kutatásvezető koordinátora, Paul Gerardy újdonsült ars poeti-kája ugyanis tudatja velünk: a korábban csupán mennyiségi mutatókra alapozott követelmények helyett mára a különféle kutatásoknak és kísérleteknek kell igazodni a fogyasztók elvárásaihoz. 

Szmogriadó Milánóban

Milánóban a hatóságok harcot hirdettek a levegőszennyezés ellen, mivel a téli, ködös időben a szmog elérte a felső határértéket a városban. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!