hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Váltsunk eurószámlát

2001. 12. 16.
A magyarok is végre felfedezték: közeleg az év utolsó napja, azaz a tizenkét európai valuta végnapja. Addig célszer? eldönteni, mit tegyünk az otthon lévő "pénzekkel", illetve intézkedni az ezekben a pénznemekben vezetett devizaszámlák sorsáról.



Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke. Kézben az euró Fotó: Reuters

A készpénzben meglévő valutatartalékból a kis címletűeket érdemes forintra átváltani, mégpedig minél hamarabb, ugyanis a pénzváltó helyeken napról napra zuhan a kivonásra kerülő valuták forintárfolyama. A többit pedig célszer? eurószámlán elhelyezni. Ezt a tanácsot szemmel láthatóan egyre többen megfogadják, ugyanis hirtelen megnőtt az eurószámlát nyitó ügyfelek száma. 

Egyes pénzügyi vállalkozásoknak most megvan a lehetőségük arra – mivel egyre olcsóbban lehet a kivonásra kerülő valutákhoz hozzájutni, különösen nagy tételben –, hogy nyerészkedjenek, és az utolsó pillanatban euróra váltsanak. Például október elején még 130 forint körül volt a német márka árfolyama, most pedig már – nagy tételben – akár 123 forintért is hozzá lehet jutni, míg az euróárfolyam rögzített!

A magyar cégeknek, amikor olyan szerződéseket kötnek, amelyek átnyúlnak 2002-re, gyakran elő kell venniük a számológépet, hogy az euróra váltáskor rá ne fizessenek. A könnyebb eligazodást segíti az interneten a www.euro.hu és a www.origo.hu/uzletinegyed honlapokon található – az átváltást segítő – kalkulátor. Számítani kell arra, hogy a jövő év elejétől az eurószámlák közötti átutalások kezdetben lassúbbak lehetnek, mint most, akár 5-10 nappal is, így előfordulhat, hogy később érkezik meg a pénz a címzetthez, mint ahogy azt korábban a szerződéseikben az ügyfelek kikötötték. Banki körökben az átutalási idő konszolidálását áprilisra teszik.

Az euróövezetnek nem lesz tagja Nagy-Britannia, ennek ellenére a múlt héten a legnagyobb kereskedelmi cégek bejelentették, hogy üzleteikben elfogadják az euróbankjegyeket és -érméket. Azok számára, akik nemzetközi bankkártyával rendelkeznek, nem jelent majd gondot 2002. január elsejétől az euróval történő fizetés, de azzal számolni kell, hogy az Európai Monetáris Unió országaiban három hónapig még kétféle pénzváltó automata működik majd. Azok számára, akik ezekben az államokban járnak, érdemes figyelniük arra, hogy a boltokban milyen valutanemben állítják ki a számlákat, mert könnyen rá lehet erre fizetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!