hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Biciklik és labdák a barlangban
Bin Laden öngyilkos jeladása?

2001. 12. 16.
Az afgánok szerda reggel nyolc órát jelölték meg a fegyverletételre. A határidő lejárt, de az al-Kaida harcosok továbbra sem adták meg magukat. A keddi tűzszünetet kieszközlő Mohamed Zaman Ghun Sarif kijelentette, hogy bin Laden emberei készek letenni a fegyvert és előjönni rejtekhelyeikről. Állítása szerint két al-Kaida szóvivő is azt mondta neki: "Nem akarunk harcolni. Megadjuk magunkat."



Kabuli afgán téglavető. Jobb, mint az aknavető Fotó: Reuters

Bin Laden tartózkodási helyét továbbra sem ismerik. "Egészen a mai napig azt gondoltam, hogy bin Laden a környéken található" – jelentette ki Zaman kedden. Zaman nem az egyetlen afgán parancsnok, aki elbizonytalanodott abban, hogy bin Laden a barlangokban vagy a környék erdőiben bujkál. Sokan úgy vélik, hogy a szaúdi terroristavezér a hófödte hegyeken keresztül már Pakisztánba menekült.

Donald H. Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint nem kell nagyszámú hadifogolyra számítani. "Akár Afganisztánban tartjuk a foglyokat, akár hajókra szállítjuk, vagy a saját szülőföldjükre küldjük vissza, vagy az Egyesült Államokba visszük őket, minden esetben a helyes dolgot szeretnénk cselekedni" – szögezte le az amerikai védelmi miniszter.

Több tucat al-Kaida harcos vesztette életét, amikor kedden tíz órakor egy több tonnás amerikai bomba csapódott az egyik barlangrendszer bejárataira. Az egyik amerikai bomba maradványán a következő felirat olvasható: "Az elvett álmokért cserébe… itt jönnek a rémálmok…"

Eközben újabb bizonyíték került elő, amely az Egyesült Államok szerint egyértelművé teszi azt, hogy a szeptember 11-ei terrortámadásban bin Laden közvetlenül felelősségre vonható. A Pentagon tulajdonába került 40 perces videofelvételen bin Laden az ikertornyokat ért károkat "a vártnál nagyobbnak" nevezte, és Allahot dicsőítette a támadás sikeréért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!