hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Asia Center

2001. 12. 16.
Európa egyik legnagyobb kereskedővára épül a Szentmihályi úton: az Asia Center. A beruházás azért is különös, mert a XV. kerületben hamarosan tető alá kerülő nagykereskedelmi, kiállítási és szórakoztató központ az okkult ázsiai térrendezés-tudomány, a feng shui alapján készült. A nyolcemeletes "kisváros" átadási időpontját 2002-re tervezik.

A 205 ezer négyzetméter alapterületű, nyolcemeletes üzletközpont magában foglal majd számos nagykereskedelmi bázist és raktárhelyiséget, emellett nagyvállalatok székhelyeinek alkalmas irodákat is. A centerben megtalálhatók majd bankok, csomagküldő szolgálatok, utazási irodák, éttermek, valamint egészségügyi és szórakoztató központok. A hely alkalmas lesz például divatbemutatók, konferenciák, üzleti találkozók, kiállítások megrendezésére is. A 200 millió dolláros (több mint 50 milliárd forint) projekt beruházója és kivitelezője az osztrák Strabag, amelynek nevéhez fűződik az Europark, az M1-es és M5-ös autópálya kivitelezése is. 

Az Asia Center a feng shui "fellegvára" lesz, hiszen az évezredes okkult keleti tudomány felhasználása szerint épül fel a komplexum. Zong Jung feng shui-mester pontosan megfogalmazta érveit, miért esett a választása éppen országunkra itt Európában. Megfigyelése szerint Magyarország ütemesen fejlődő ország mind gazdasági, mind kereskedelmi szempontból, és rendkívül jó földrajzi adottságokkal rendelkezik. De szemmel tartotta a táj összképét, a fák lombozatát, sőt még a talajt is, ahol a "kisváros" helyet kaphat. Mint megtudtuk, több helyszín is szóba került, és végül az döntött, hogy itt a környező hegyek a sárkány, a tigris és a teknős képét formázzák. Ez a három állat különösen kiemelt szerepet tölt be a feng shui szimbólumrendszerében, és mivel a Szentmihályi út teljesen megfelelt az igényeknek, így a "tudomány" Asia Center formában helyet készített magának. A térrendezési művészet szerint választották ki magát az építkezéshez felhasznált anyagokat, a színeket, az alapterület méreteit, az alapkőletétel napját pedig a kínai számmisztika tanításai nyomán határozták meg.

Az Ázsia Center Kft. 42 százalékban két kínai magánszemélynek a tulajdona, és 51 százalékban az Idag Rt. jegyzi, ami tulajdonképpen egy Strabag-érdekeltség – mondta a Heteknek Hajnóczy Árpád, a kft. igazgatója.

Az épület két szárnya közötti belső udvar egy átalakítható színpadteret is magában rejt, ahol körülbelül ötezer embert le lehet ültetni, és az év jó pár hónapjában hatalmas szabadtéri rendezvényeket lehet majd tartani. A parkosított tetőteraszokra való kijárás, fitness, szauna és sportlehetőség igen, mozi azonban nem lesz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!