hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 10. 10. (VII/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kalifornia izomlázban

Az utóbbi években a dolgok nem mentek valami jól Kaliforniában. Energiaválság ütötte fel a fejét, amelyet gazdasági pangás követett, majd adóemelések léptek életbe, óriási költségvetési hiányok keletkeztek, ráadásul elharapódzott a korrupció. Mindez alaposan felingerelte a választókat, és néhány aktivista ez év februárjában elhatározta, mozgalmat indít az immár második hivatali időszakát töltő Gray Davis kormányzó eltávolítására.

Figyelmeztetés Szíriának

A haifai étteremben történt merénylet után Izrael megkeményítette álláspontját a Szíria által támogatott terrorszervezetekkel szemben. Egy Damaszkusz közelében fekvő kiképzőtábor ellen légitámadást intéztek, az északi határán állomásozó csapatokat pedig teljes harckészültségbe helyezték.

Bádogemberek

A világ bádogvárosaiban élők száma megduplázódhat az elkövetkező harminc év során. Ma minden hatodik ember, tehát összesen mintegy egymilliárd ember él a világ valamely nyomornegyedében. 2050-re számuk elérheti a kétmilliárd főt – állítja az ENSZ e héten kiadott jelentése, mellyel a kormányok figyelmét kívánja felhívni a probléma súlyosságára.

Belföld

Sok pénz, kevés hívő

Beindult a tradicionális egyházak szokásos, az őszi költségvetési vita idejére eső panaszkodása és lobbitevékenysége. Az egyházak szerepe Budapest életében cím? konferencia a Városházán szükségeik feltárásába torkollott, és a héten megtartott püspökkari sajtótájékoztató is arra volt kihegyezve, hogy veszélybe került a katolikus intézmények fenntartása. A történelminek aposztrofált felekezetek közösen kezdeményeznének tárgyalásokat a kormánnyal.

Polgári pörök

A június óta hatályos, új büntetőeljárási törvény alapján pótmagánvádlói indítvánnyal fordult az ügyészséghez a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a Millenáris Kht. ügyében. A Fővárosi Főügyészség ugyanis ez év július 25-én megszüntette a nyomozást Berkecz Mária, a Millenáris Kht. korábbi igazgatója ellen. 

A pedofil tanár tragédiája

Egy kilencéves kislányról készített pedofil jelleg? képeket egy kecskeméti napközis tanár. Az eset tavasszal történt, ám a rendőrség csak a múlt héten indított vizsgálatot a férfi ellen a gyermeket kivizsgáló pszichológus feljelentése nyomán. Az ügyről beszámoló első hírügynökségi jelentéseket követően egy órával a tanár közlekedési baleset áldozata lett – nem zárható ki, hogy öngyilkosságot követett el.

Forrót jegelték

Forró Tamás felfüggesztette televíziós tevékenységét. Az újságíró azzal indokolta döntését, hogy tisztázni akarja magát a brókerbotránnyal kapcsolatos érintettségéből. Lapértesülések szerint ugyanis a K&H Equitiesnél történt sikkasztással és pénzmosással kapcsolatba hozható Forró cége, amelynek számlájára 64 millió forintot fizetett be a pénzmosási ügy őrizetben lévő szír származású gyanúsítottja. Az újságíró elmondta: a cégéhez, a Tízezer Kft.-hez érkezett 64 millió forint tagi kölcsön volt csupán, amelyet a társaság többségi tulajdonosa – egy magánszemély – fizetett be.

A képernyő rabszolgái

Rengeteget tévéznek a magyarok, derül ki legkülönfélébb felmérésekből. Ennek oka a szórakozásra fordítható kevés pénzen és időn túl a magányosságban, a bezárkózásra való hajlamban is keresendő. 

Hit és értékek

Érték mérték nélkül

Silvio Berlusconi, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő olasz miniszterelnök október 4-én, az európai kormányfők soros római értekezletén felvázolta vízióját a "szép új Európáról", amelynek – szerinte – a világ nem kevesebbet köszönhet, mint magát a civilizációt. Ezzel egyidőben a Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre a német egység ünnepe alkalmával mondott beszédében újból megkérdőjelezte az "európai kultúrfölény" mítoszát. 

HÁTTÉR

Rómában születik Európa

Az Európai Unió és a csatlakozó országok állam- és kormányfői a hét végén Róma EUR-negyedében tartottak csúcstalálkozót.  A Kongresszusi Palota tárgyalóasztalain az EU alkotmánytervezete feküdt.

Kelet-Ázsia globális tervei

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) kétnapos csúcstalálkozót tartott az indonéziai Bali szigetén egy évvel a szigetet megrázó, tavaly őszi terrortámadás után. A térség tíz kisebb országát tömörítő szövetség célkitűzései között szerepel egy olyan ázsiai megapiac létrehozása, amelynek mintájául az európai szabadkereskedelmi övezet szolgál.

Kondor-ügy: kém over

Ha a Fidesz tavaly nem robbantja ki a D–209-es ügyet, ma semmilyen lehetőség nem lenne arra, hogy Kondor Katalin ügynökmúltját ellenőrizni lehessen. Ugyanis a kémbotrány miatt meghozott 2003. évi III. törvény teszi lehetővé, hogy a közszereplők állambiztonsági adatai kutathatók legyenek, még akkor is, ha nem a III/III ügyosztály munkatársai voltak, hanem más szervezeti egységhez tartoztak. Mint – vélhetően – Kondor Katalin is. 

Kiéheztetett BKV

Miért olyan penetránsan büdösek a kékbuszok ülései? Miért ragad a kezünk a villamos fogantyújához? És miért telik reggelente két órába, míg egy külső kerületből bejutunk a belvárosba? Bár a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. (BKV) vezetősége elégedetten vallja, hogy európai összehasonlításban irigylésre méltó a fővárosi közlekedés, az utazóközönségnek egészen más erről a véleménye. A kriminális körülmények valódi oka az, hogy a BKV évek óta jelentős forráshiánnyal küszködik. Jelenleg a legfőbb megoldandó feladat nem a kosz, nem a zaj, és még csak nem is a sorozatos késések megszüntetése, hanem a rendszer alapvető működőképességének – azaz a mostani színvonal – megőrzése. A közlekedési normatíva azonban – a törvényi kötelezettség ellenére is – kimaradt a 2004-es büdzséből. A téma súlyát mutatja, hogy még a koalíciós partnerek között is feszültséget szült a BKV talpra állításának szükségszerűsége. Demszky Gábor főpolgármester ugyanis határozottan arra szólította fel az SZDSZ-es képviselőket, hogy jelenlegi formájában ne szavazzák meg a jövő évi költségvetés tervezetét.

APEH a 21. században

Amennyiben a parlament elfogadja az új adózás rendjéről szóló törvénytervezetet, 2005-től már nem is kell adóbevallást készítenünk. Mintegy 1,7-1,9 millió önadózó helyett ugyanis maga az APEH számítja ki az éves adótételt. Ezzel együtt az APEH arra törekszik, hogy az eddig kísérleti jelleggel működtetett elektronikus adóbevallás 2006-ra minden adózóra kiterjedjen. 

Előnyben az informatikusok

Manapság egyre gyakrabban éri csalódás a fiatal diplomásokat, amikor az egyetem, főiskola végeztével elkezdik keresni a helyüket a nagybetűs életben. A megfelelő állás megtalálása egyre nehezebb, nem ritkán hosszú hónapok sem hozzák meg a várt eredményt. Lapunknak nyilatkozó szakértők azonban kitartásra buzdítják a fiatalokat. Általában száz önéletrajzot is el kell küldeni különböző vállalatokhoz, míg végre sikerrel járunk. 

Az álláskeresés nehéz ügy

Interjú Sattler Katalinnal, a Smaroglay és Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda senior tanácsadójával

Történelmi csúcson az OTP

A kora őszi "esős" napok után megfordulni látszik a trend a nemzetközi értékpapírpiacokon, a héten valamennyi jelentősebb tőzsdeindex meredeken felfelé vette az irányt. Az orosz tőzsde ötéves csúcson van, de jelentős emelkedést mutatnak a sokáig gyengélkedő távol-keleti indexek is. Bár az Amerikában napvilágot látott beszerzési menedzser-indexek és munkanélküliségi adatok vegyes képet mutatnak, a dollár pedig három és fél hónapos mélypontra süllyedt az euróval szemben. A tőzsdék itt is erősödést mutattak, különösen a technológiai szektor teljesített jól. 

Kisebbségek nagyító alatt

"Ne lőjetek arra a repülőre, amelyiken túszok ülnek" – Balogh Edgár, a romániai magyar irodalom nagy öregje, a Sarlós mozgalom egyik vezetője mondta ezt egy bizalmas tanácskozáson az Írószövetségben, valamikor az "antivilág" kellős közepén. Edgár bácsi azt is elmesélte: egészségügyi sétája abból állt, hogy hetente kétszer hajnalban kiállt a kolozsvári közért elé sort fogni, hogy megkapja a szellemi frissességéhez és munkavégző képességéhez elengedhetetlenül szükséges normatív babkávéadagot. Konspiráció – a cél érdekében.

KÁVÉSZÜNET

Többfrontos harcban a liga

Nehéz idők járnak a Magyar Labdarúgó Ligára. Perben áll a nyáron "ejtett" Borsodi Sörgyár Rt.-vel, ráadásul összerúgta a port az MTV-vel is, miután az nem kívánt – megítélésük szerint – irreálisan magas összeget, 450 millió forintot fizetni a közvetítési jogokért.

Boldogság a megfázás ellen

A boldog és nyugodt emberek kevésbé kapják el az influenzát és a náthát, legalábbis ezt támasztják alá a kutatási tapasztalatok. 

Kaláka-péntek

A Gryllus fivérek, Dániel és Vilmos különleges műsort adnak október 17-én 19 órai kezdettel a XII. kerületi (volt MOM) Művelődési Házban. A koncert zenei anyaga közösen készített lemezeik dalaiból lesz összeválogatva. Hallhatóak lesznek a Biblia által ihletett Tizenöt zsoltár és a Hegyi Beszéd cím? lemezek anyagai, valamint a reformáció korának énekeit bemutató zenei anyag, a Mint a szép híves patakra… dalai is.

Fejedelmi Kakas

"Nem voltam szakmabeli, csak belevágtam a vállalkozásba, ami 1984-ben egyszer? borozóként indult" – emlékezett vissza a kezdeti időkre Bodó Ferenc, a Kakas étterem tulajdonosa, miközben végigvezetett minket a kellemes, mediterrán hangulatú, látványkerttel rendelkező vendéglőn. 

programajánló

Több, mint klezmer – a Sabbathsong színházi bemutatójára október 12-én, vasárnap 19 órakor kerül sor a Városi Színházban (VIII., Kálvária tér 6.). Jegyek 1000 forintos egységáron a helyszínen kaphatók. Nagybányaiak Szentendrén. A szentendrei Művészetmalomban nagyszabású kiállításon látható a magyar plein air festészet (Czóbel Béla, Réti István, Csók István, Iványi Grünwald Béla) és a mai nagybányai művésztelep (Véső Ágoston, Bitay Zoltán, Dudás Gyula) alkotóinak munkái november 2-áig.  Közben – Építészeti kiállítás a M?csarnokban. (XIV., Dózsa György út 37.) A Mai építészet Magyarországon cím? fotókiállítás mintegy száz kortárs építész száznál több épületének bemutatásán keresztül tesz kísérletet arra, hogy megalkossa a mai magyar építészet keresztmetszetét. Az 50. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Verseny október 12-ig látogatható a Városligetben, a Közlekedési Múzeum Repülési Csarnokában. A seregszemlén húsz terepasztalon több mint hatszáz vasútmodell szerepel.

túraajánló

Október 18. Túra a Gerecse hegységbe; találkozás: 7.30-kor a Keleti pu. jegypénztáránál; túravezető: Sápi Kun Mariann

Újabb csodagyerkőc

–Pistike, te csak szorozzál, a jutalmon majd mi osztozunk!

DUMA PLÁZA

Mi vagyunk azok, akiktől a szüleink óva intettek minket.(graffiti)

McDonald s: bangkoki alternatíva

A miniszterelnök lánya ezentúl hamburgert árul suli után, hogy a fiatal lányoknak jó példát mutasson. Apját mélyen megrendíti, hogy már tizenhárom éves lánykák is áruba bocsátják testüket a bangkoki éjszakában, hogy pénzhez jussanak. A miniszterelnök megbeszélte a McDonald\'s tulajdonosával, hogy vegyen fel részmunkaidőben fiatalokat – többek között az ő lányát is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!