hetilap

Hetek hetilap vásárlás
APEH a 21. században

2003. 10. 13.
Amennyiben a parlament elfogadja az új adózás rendjéről szóló törvénytervezetet, 2005-től már nem is kell adóbevallást készítenünk. Mintegy 1,7-1,9 millió önadózó helyett ugyanis maga az APEH számítja ki az éves adótételt. Ezzel együtt az APEH arra törekszik, hogy az eddig kísérleti jelleggel működtetett elektronikus adóbevallás 2006-ra minden adózóra kiterjedjen. Tömeges sorban állás a postán adóbevallás idején. Múlt századi hóbort Fotó: MTI

A tizenhárom éves adózásról rendelkező törvény eddig ötven módosítást élt meg, a tervek szerint jövőre egy új váltja fel. A parlament előtt lévő előterjesztés a 21. század jegyében született, amely igyekszik a számítástechnika fejlettségi szintjét követni. Ennek folytán 2005-től az önadózóknak nem kellene adóbevallást készíteniük, mivel ezt magára vállalja az APEH. A kész bevallást elküldi az adózónak, s amennyiben egyetért vele, érvénybe lép, ezzel teljesítettnek nevezhető a bevallási kötelezettség. Abban az esetben, ha probléma merülne fel, észrevételt tehet az adózó, s ha ezt indokoltnak, bizonyítottnak tartja az APEH, módosítja a bevallást. 

Az elképzelés egyszerűnek tűnik, de számos ponton felmerülnek kérdőjelek. Kulcskérdés, hogy a különböző adókedvezményekről szóló igazolást megküldik-e a hivatalnak, illetve ezek időben befutnak-e az APEH-be. Amennyiben ugyanis a lakáshitelt folyósító bank, a felajánlást kapott alapítvány vagy éppen a nyugdíjbiztosító elmulasztja az adatszolgáltatási kötelezettségét, hibás végeredményt fog produkálni az APEH. Ebben az esetben fellebbezhet az adózó, de magának kell utánajárnia és bekérnie az igazolásokat, hogy bizonyíthassa a valós helyzetet. Ez időkiesést, feszültséget, és az adó-visszatérítésben csúszást okozhat. Érdekes mindenesetre, hogy módosul az eddigi felállás: mi is ellenőrizhetjük az APEH-et. Más kérdés, hogy március helyett május végére tolódik ki a bevallás időpontja, s ennek megfelelően az adó-visszatérítésre is később számíthatunk – feltéve, ha minden stimmel. Külön kérdéseket vethet fel az 1+1 százalék felajánlásának anonimitása is, hiszen eddig az adóbevallás mellékleteként, külön borítékban kellett csatolni, az új szisztéma szerint azonban címmel, névvel ellátott – postai úton feladott – borítékban juttatható el a hivatalhoz. 

A vállalkozók számára is változás várható, hiszen jövőre már a háromezer, 2005-ben pedig a tízezer legnagyobb adózó elektronikus úton lesz köteles az adatszolgáltatásait és a bevallásait az APEH-hez eljuttatni, de 2005-től kisebb vállalkozások számára is lehetővé válik, 2006-tól pedig már minden adózónak elektronikus úton kell eljuttatnia a bevallását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!