hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pedofil tanár tragédiája
bűn és bűnhődés?

2003. 10. 13.
Egy kilencéves kislányról készített pedofil jelleg? képeket egy kecskeméti napközis tanár. Az eset tavasszal történt, ám a rendőrség csak a múlt héten indított vizsgálatot a férfi ellen a gyermeket kivizsgáló pszichológus feljelentése nyomán. Az ügyről beszámoló első hírügynökségi jelentéseket követően egy órával a tanár közlekedési baleset áldozata lett – nem zárható ki, hogy öngyilkosságot követett el.



G. Zsolt személygépkocsija az ütközés után. Baleset vagy öngyilkosság? Fotó: MTV

A harmincnégy éves G. Zsolt napközis tanítóként dolgozott Kecskemét egyik általános iskolájában. A rendőrségi közlemény szerint idén tavasszal – a szülők beleegyezésével – két-három napig vendégül látott a lakásán egy kilencéves kislányt. A hátrányos helyzet? családban élő gyereket ez idő alatt fazekas foglalkozásra és lovaglótáborba is elvitte. Arról azonban senki sem tudott, hogy G. Zsolt számos fényképfelvételt is készített a kislányról. Hortobágyi István, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense lapunknak elmondta: a férfi számítógépén talált 60-70 felvétel mindegyike "erotikus kisugárzású" volt, némelyiken pedig a kislány nemi szerve is látszik. "Tanúvallomásokból és a digitális géppel készített felvételek hiányos sorszámaiból munkatársaink arra következtettek, hogy olyan képek is voltak a számítógépen, amelyeket a férfi később letörölt. Jelenleg szakértők dolgoznak azon, hogy ezeket előhívják a merevlemezről" – mondta Hortobágyi István. A rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy az ügy miként jutott tudomásukra. A megyei napilap információi szerint G. Zsolt ismerősei látták meg a számítógépen a felvételeket, majd ezt követően értesítették a szülőket. A gyermeket egy szegedi pszichológus megvizsgálta, majd ő tett feljelentést a rendőrségen.

A tanítót az elmúlt héten állíttatta elő a rendőrség: az iskolából vitték a kihallgatásra a nyomozók. Ott a férfi tagadta, hogy pedofil képeket készített volna, szerinte egyszerűen csak művészfotókról van szó. Az ügyről ezen a héten hétfőn láttak napvilágot az első hírügynökségi jelentések, egészen pontosan délután 15 óra környékén. Az időpont azért fontos, mert egy órával később G. Zsolt már halott volt: Budapest határában Polski Fiatjával eddig tisztázatlan okból összeütközött egy Scania típusú teherautóval. A baleset körülményeit jelenleg a BRFK vizsgálja, így még nem tudni, hogy a tanító szándékosan hajtott-e neki a szembe jövő járműnek, vagyis, hogy öngyilkos lett-e. A Scania sofőrje vallomásában ugyanakkor elmondta: látta, amikor a feléje rohanó kis Polski sofőrje a kormányra ráborult, de nem érti, hogy mi lehetett ennek az oka. 

Lapunknak nyilatkozó egykori munkatársai szerint G. Zsolt szelíd, udvarias természet? férfi volt, aki – és ezt kiemelték – a munkáját kifogástalanul látta el. "Három éve tanított itt, azt hiszem ennyi idő alatt viszonylag jól ki lehet ismerni egy munkatársat, főleg a mi, viszonylag kis létszámú, negyvenfős tantestületünkben. Zsoltra soha nem volt panasz sem a kollégák, sem a szülők részéről, még csak a gyanú árnyéka sem vetődött rá. Kissé ugyan zárkózott személynek ismertük, azonban volt barátnője és baráti társasága is" – mondták. Lelkiismeretessége mellett fotózási szenvedélyét is megemlítették: szinte mindent lefényképezett, ami az útjába került. Kérdésemre azt is elmondták, elképzelhetetlennek tartják, hogy G. Zsolt öngyilkosságot követett volna el. Szerintük a rendőrségi eljárás és az ügy nyilvánosságra jutása miatt került annyira rossz idegállapotba, hogy nem tudott figyelni az úton. 

Az egykori kollégák egyébként felháborítónak tartják, hogy a sajtó, elsősorban a bulvárlapok, "csípőből" bűnösnek állítják be a meggyanúsított tanítót, akinek teljes nevét kiírják, illetve azt is közlik, melyik iskolában tanított, "megbélyegezve ezzel az intézményt". 

G. Zsoltot – aki egy tízemeletes ház hetedik emeletén lakott saját lakásában – egykori szomszédjai is kifogástalan modorú személynek ismerték, és megdöbbenéssel értesültek haláláról. "Mindig előre köszönt, amikor találkoztunk, és a közös költséget is időben fizette" – mondta a ház közösképviselője, aki azt is megjegyezte: "Zsolt egy kicsit magába forduló típus volt". Mint mondta, igazán közelről senki nem ismerte a házban a férfit, hallani csak akkor hallottak felőle, amikor – viszonylag rendszeresen – a barátaival együtt házibulit rendezett a lakásában. 

A rendőrség tájékoztatása szerint G. Zsolt halotti bizonyítványának megérkezésekor megszüntethető az eljárás a gyanúsított halála miatt. Ennek ellenére a nyomozók – ahogy Hortobágyi István szóvivő fogalmazott – "megnyugtatóan végére akarnak járni az esetnek".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!