hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelmi csúcson az OTP
Tőzsdejelentés 2003. 10. 01–07.

2003. 10. 13.
A kora őszi "esős" napok után megfordulni látszik a trend a nemzetközi értékpapírpiacokon, a héten valamennyi jelentősebb tőzsdeindex meredeken felfelé vette az irányt. Az orosz tőzsde ötéves csúcson van, de jelentős emelkedést mutatnak a sokáig gyengélkedő távol-keleti indexek is. Bár az Amerikában napvilágot látott beszerzési menedzser-indexek és munkanélküliségi adatok vegyes képet mutatnak, a dollár pedig három és fél hónapos mélypontra süllyedt az euróval szemben. A tőzsdék itt is erősödést mutattak, különösen a technológiai szektor teljesített jól. 

Európában főleg a bankok, biztosítók teljesítettek jól, gyengélkedtek viszont a magas olajár által sújtott cégek. A BUX élénk forgalom mellett 5,7 százalékkal 9439 pontig erősödött.

Az index szárnyalásának okozói elsősorban a történelmi rekordmagasságig, 2790 forintig dráguló OTP, valamint a gázárkérdés rendeződésének újabb lépései következtében szárnyra kapó Mol voltak. Az olajcég erősödése akkor bontakozott ki, miután kiderült: az október 15-től a nagyfogyasztók számára 16 százalékkal dráguló gázárak akár 10 milliárd forint eredménynövekedést jelenthetnek a társaság számára az idén. Az 5 éves árfolyamcsúcsot döntő Richter közel hatszázalékos drágulása ezek mellett szinte nem is ment szenzációszámba. A hét legnagyobb nyertese azonban a Graphisoft lett közel 14 százalékos erősödéssel, a szoftvercég a jövőben az IT szolgáltatások nyújtására is nagyobb hangsúlyt kíván fektetni. A Rába tulajdonosai is örülhettek végre a héten: a John Deere-rel kötött új beszállítói szerződést 2,2 százalékos emelkedéssel honorálta a piac.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!