hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bádogemberek
Kétmilliárdnyian nyomortelepeken 2050-ben?

2003. 10. 13.
A világ bádogvárosaiban élők száma megduplázódhat az elkövetkező harminc év során. Ma minden hatodik ember, tehát összesen mintegy egymilliárd ember él a világ valamely nyomornegyedében. 2050-re számuk elérheti a kétmilliárd főt – állítja az ENSZ e héten kiadott jelentése, mellyel a kormányok figyelmét kívánja felhívni a probléma súlyosságára.

A Föld városlakóinak egyharmada tengeti életét a világ valamely nyomortelepén, az indonéz kampungoktól kezdve a dél-afrikai townshipeken át a brazil favelasokig. A vidékről a városokba özönlő néptömegekkel együtt ugyanis a szegénység is érkezik. A tömeges elvándorlás által felvetett problémákra eddig semmilyen átfogó intézkedés nem született. Mivel a különböző kormányok eddig nem tettek hangsúlyt arra, hogy számukra megfelelő lakhatási és szociális körülményeket biztosítsanak, jobb híján a városok peremén, gyakran a veszélyeztetett vagy súlyosan szennyezett területeken kialakuló nyomornegyedekben telepednek le az újonnan érkezők. Ezeken a telepeken viszont a minőségi emberi élet egyetlen feltétele sem adott, a lakótákolmányok semmilyen merev tartóelemmel nem bírnak, nincs bevezetve az áram, a víz, de semmilyen más higiéniai szolgáltatás sem biztosított. Lakóik alapvetően a feketegazdaságból biztosítják a megélhetésüket. Ezek a körülmények a bűnözés és a különböző betegségek melegágyává teszik ezeket a negyedeket.

Anna Tibaijuka, az ENSZ lakásügyi programjának vezetője A bádogvárosok kihívása cím? jelentés ismertetésekor elmondta, hogy a folyamat mára szinte visszafordíthatatlanná vált. Ázsiában él a bádogvárosok lakóinak több mint fele (550 millió ember, mintegy 60 százalék), Afrikában 187 millió (20 százalék), Latin-Amerikában pedig 128 millió (14 százalék) ember él hasonló körülmények között. 

A fejlett országokban összesen mintegy 54 millióan tengődnek nyomornegyedekben, ez a szám a teljes városi népesség 6 százalékát teszi ki. Ugyanez az arány ma a fejlődő országokban több mint 40 százalék. "Az ENSZ felmérése szerint 2050-ben a Föld lakossága elérheti a 9 milliárd főt, amelyből 6 milliárdan élnek majd városokban, és 3,5 milliárdan nyomornegyedekben, hacsak nem történik addig valamilyen radikális változás a probléma rendezése érdekében" – állítja a Fibaijuka.

"Afrikában a nyomornegyedekben társadalmi robbanás fenyeget. Latin-Amerikában számos olyan bádogváros található, ahova a hatóságok évek óta nem tették be a lábukat. A szegények nem terroristák. Viszont az alapvető szociális ellátás hiánya antiszociális magatartást válthat ki az érintett rétegekben. Mindez olyan társadalmi változásokat eredményez, amelyek hatása alól senki nem tudja magát kivonni. Ezért ez a probléma az egész világot érinti" – hangsúlyozta a bizottság vezetője. (Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!