hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 09. 03. (VIII/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bush a terror ellen

"Minden segítséget" felajánlott az Egyesült Államok részéről George W. Bush amerikai elnök orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak, miután két héten belül a harmadik nagyszabású terrortámadás történt orosz célpontok ellen. A csecsen merénylők által felrobbantott két utasszállító után Moszkvában történt hasonló támadás, lapzártánkkal egyidőben pedig egy kaukázusi iskolát foglaltak el a tanévnyitón valószínűleg az al-Kaidával kapcsolatban álló iszlám terroristák. Az orosz eseményektől függetlenül is Bush a terrorellenes harcot emelte kampányának fő témájává. A héten jelentős biztonsági intézkedések előzték meg a Republikánus Párt elnökjelölő nagygyűlésének megnyitását New Yorkban. A Madison Square Gardenben rendezett nagygyűlésre érkező vezetők és küldöttek vasárnapi érkezését több százezres Bush-ellenes tüntetés fogadta – a tiltakozók elvonultak a nagy találkozó színhelye, a Madison Square Garden előtt, zászlókkal letakart koporsókat hordozva tiltakozásul az iraki háború ellen. A republikánus jelölőgyűlés felszólalói a terror elleni háború mellett nagy hangsúlyt helyeztek a belpolitikai kérdésekre, érintve a hagyományos házasságmodell és az élet védelmének problémáját is. John Kerry, Bush demokrata párti ellenfele a nagygyűlés előtti hétvégén egy kampánygyűlésen kijelentette: "Hatvanhat napunk van hátra, és harcos hangulatban vagyok."

Terrorhadjárat Putyin ellen

Az iszlám terror árnyékában tartotta meg soros csúcstalálkozóját Jacques Chirac francia államfő, Gerhard Schröder német kancellár és vendéglátójuk, Vlagyimir Putyin orosz államfő. Szocsiban, a híres fekete-tengeri üdülőhelyen különösen Chirac és Putyin volt gondban a két francia újságíró iraki elrablása, illetve az elmúlt napokban Oroszország ellen indított terrorhadjárat miatt. A három vezető azonban csúcstalálkozóival továbbra is azt demonstrálja, hogy Amerika mellett van más pólusa is a világnak. 

Az arab világ Chirac mellett

Két francia újságírót ejtettek túszul iraki terroristák, akik a foglyok szabadon bocsátása fejében azt követelik a francia kormánytól, hogy vonja vissza a márciusban elfogadott fejkendőtörvényt. Bár tavasszal a muszlim világ felháborodással fogadta a francia törvényt, az egész arab világ most mégis egységesen áll ki Franciaország mellett, mondván, hogy az arabbarát ország "jobb bánásmódot érdemel".

A kerítés nélküli város

Több mint féléves feszült nyugalom, egy viszonylag csendes izraeli nyár után ismét a palesztin öngyilkos terror adja meg a politikai élet alaphangját. Beér Seva központjában, a városháza előtt robbantak bombák gyors egymásutánban, előbb a 7-es, majd tizenöt másodperccel később a 12-es autóbuszon. A kettős merényletnek legkevesebb tizenhat halálos, és száz sebesült áldozata volt. Ariel Saron kormányfő bejelentette: a legújabb merénylet az egyoldalú gázai kivonulás tervét nem késlelteti.

Belföld

Megmentő vagy kalandor?

Az MSZP–SZDSZ koalíció közös jelöltjének személye vitán felül megosztja a közvéleményt. Van, aki azt reméli, Gyurcsány Ferenc friss levegőt enged a pártba, és van, aki ugyanolyan pártkatonának tekinti, mint évtizedek óta ismert társait. Vitatkoznak politikai és gazdasági múltján és jelöltségének legitimációján, miközben Orbán Viktorhoz hasonlítgatják: vajon méltó ellenfél lesz-e a 2006-os választásokon. Egy dologban azonban mindenki megegyezik: ő a szocialisták utolsó lehetősége. Személyéről és esélyeiről neves közéleti szereplőket kérdeztünk.

Az ötkarika árnyékában

Romákat lakoltattak ki Athénban az Olimpiai stadion építése miatt. Az esetek kapcsán Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma képviselője a helyszínre utazott. Ahogy mondja: a kilakoltatás csak a jéghegy csúcsa. Sok helyütt gond van a lakhatási, oktatási feltételekkel, és munkalehetőség sincs elég.

Köztársasági Érdemrend Fejtő Ferencnek

Életműve elismeréseként Medgyessy Péter miniszterelnök nagykereszttel tüntette ki a Párizsban élő magyar gondolkodót, Fejtő Ferencet, aki így köszönte meg az elismerést: "Örömömre szolgál, hogy életem alkonyán a Magyar Köztársaság kitüntet, és ezt a kitüntetést az a Medgyessy Péter adja át nekem, akit hosszú évek óta ismerek és becsülök. Köszönöm neki. Olyan magas kort értem meg, amelyre nem számítottam. Magam is csodálkozom néha, hogy ezt ép szellemi erővel élhettem meg. Azt kellene mondanom, nem vagyok méltó ennyi megtiszteltetésre és ennyi barátságra." Fotó: Somorjai L.

Iskolák a láthatáron

Szeptember elsején országszerte megnyíltak az iskolák kapui, és elkezdődik egy újabb, munkás tanév az általános és középiskolások számára. Ritkább eset, ha az új kezdet egy egész oktatási intézményre érvényes, és új iskola nyitja meg kapuit Magyarországon. Debrecenben idén ez történt. A Huszár Gál Gimnázium, Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolát tavaly alapította a Hit Gyülekezete, az idei tanévkezdésre pedig már saját épületbe is költözhetett az egyéves intézmény. Az új iskolaépület ünnepélyes átadására egy szintén nagyszabású tanévnyitó keretei között került sor, melyen az ünnepi beszédek mellett az iskola diákjai énekes-táncos produkcióikkal szórakoztatták az egybegyűlteket. 

Hit és értékek

Hatmillió személy, nem embertömeg

Nemrégiben zajlott le a Jad Vasem Emlékmúzeum fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés Jeruzsálemben. A holokauszt mártírjai és hősei számára létrehozott intézmény most új irányvonalat szabott a holokauszt hatmillió férfi, nő és gyermek áldozatáról való jövőbeni megemlékezéseknek.

HÁTTÉR

Az értelem ereje

Idén áprilisban megjelent Az értelem ereje című új könyvében a New Yorkban élő olasz újságíró-riporter, Oriana Fallaci keményen kritizálja a szerinte áldemokratikus európai intézményeket, különösen az ENSZ-t és annak különböző szervezeteit, amelyeket a szabadság eltipróinak nevez. De kritizálja azt a képmutatást is, amely orwelli módon egyenlőkre és még egyenlőbbekre osztja a kisebbségeket és magát a többséget is. Megállapítása keserű és dühös: vannak, akiknek jár a szólásszabadság, vannak, akiknek nem. Vannak, akiknek kijár a tisztelet, akiknek tekintettel vannak történelmi-kulturális érzékenységükre és vannak, akiknek nem. Arról lehet vitatkozni, hogy Fallaci megállapításai helytállóak-e, de hogy ezek a kétségek sokakban megfogalmazódtak, és nem mindig alaptalanul, s hogy az alább ismertetett esetekben több visszásságot is tapasztalhatunk, az tagadhatatlan. Mert ezek az esetek gyakran megkérdőjelezik az európai alapértékeket, az alkotmányosságot, és mindezt anélkül, hogy bármiféle valós vita indulhatna a multikulturalizmusról, az integrációról. De Fallaci talán leglesújtóbb véleménye – amint arról már előző, szintén nagy vihart kavart könyvében, a Harag és büszkeségben is írt – az, hogy ennek oka nemcsak a képmutatás, hanem a félelem is. Részletek Az értelem ereje című könyvből:

Muszáj kockáztatni

– Fél órával ezelőtt jött ki a teremből a két koalíciós párt vezérkara az egyeztető tárgyalásról. Nem tűntek valami jókedvűnek, még a kincstári mosoly is hiányzott az arcokról. Mi a baj? – Nincs okunk a rosszkedvre, talán csak elgondolkodtunk. Jó hangulatban zajlott a tárgyalás, minden rendben van.– Mit mondhat el a tartalmi részről? – Mivel a korábbi információkkal ellentétben a köztársasági elnök csak szeptember 27-én nevezi meg a miniszterelnök-jelöltet, megváltozott a koalíciós pártok menetrendje is. 

Ilyen a koksz

Sikeres olimpiaként könyvelhetjük el az athéni ötkarikás játékokat, már ami az éremtáblázaton elért helyezést illeti. Van azonban egy másik ranglista, ahol egyenesen a dobogó legfelső fokát sikerült megcsípni, ám ennek a legkevésbé sem örülhetünk: ez ugyanis a doppingolással vádolt, illetve tetten ért olimpikonok feketelistája. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség és a lebukott versenyzők egymást vádolják és gyanúsítják, miközben még számos részletkérdés tisztázatlan. A doppingügyek ugyanakkor erős politikai visszhangot is keltettek.  A felelős sportminiszter, a miniszterelnöki poszt várományosa, Gyurcsány Ferenc, és a MOB elnöke, a Fidesz alelnöke, Schmitt Pál egymásra hárítják a felelősséget. A hazai sportélet felbolydult, és lassan kiderül: mindenki tud a tiltott szerek használatáról, de senki nem tett ellene, csak hallgatott eddig. 

A szabályszegés felmagasztalása

A nyugati sajtóban a magyar sportolók athéni doppingbotrányai kapcsán lesújtó vélemények jelentek meg a magyarországi sportállapotokról. Volt olyan írás, amely egyenesen azt állította, hogy a magyar atlétikában maffiaállapotok uralkodnak. Írásunkban azt elemezzük, hogy hogyan reagáltak a véleményformálók és a média egy része arra, ami a kizárt versenyzőkkel történt.

Kié lesz a bársonyszék?

Annak ellenére, hogy az idei államháztartási hiány félévkor elérte az éves terv 90,5 százalékát, nem tapasztalható riadalom a gazdaságelemzők körében. Mégis lehet, hogy ez alapul, vagy legalább is indokként szolgálhat Draskovics Tibor pénzügyminiszter eltávolítására. Ezt a szándékot – hírlapi információkon kívül – senki nem erősítette meg.  A gazdasági szereplők számára mindenesetre a kormányváltást övező bizonytalanság, és a jövő évi költségvetés idején kimondottan kedvezőtlen lenne ez a lépés. 

Nagy tervek nagybirtokokra

A szocialista agrárkormányzat nyíltan vállalja eddig csak körülírt terveit, hogy a vidékfejlesztés, a vidéki életlehetőségek javítása helyett a nagybirtokok kialakítását támogatja. A Németh Imre által vezetett Földművelésügyi és Vidékfejlesztési tárca által az ellenzék, az agrár-érdekképviseletek és Medgyessy Péter nyomására ez év elején életre hívott Nemzeti Agrár- és Vidékfejlesztési Kerekasztal e héten összehívott ülésén a tárca beterjesztette a földbirtok-politikára vonatkozó új elképzelését. A szakemberekből, érdekképviseleti vezetőkből, kormányzati apparátusból és politikusokból álló testület többségében riadtan szemlélte az eléjük letett háromoldalas elképzelést. A hazai agrárkormányzat a javaslattal nyíltan hadat üzen a vidékfejlesztés hazai és uniós törekvéseinek. 

A bankok robbantottak

A "bankárkormány" kudarcot vallott, de a bankoknak a vártnál sikeresebb az évük. A nyugat-európaitól még mindig messze elmaradó, közepes szolgáltatási színvonal ellenére az elmúlt félévben a hazai pénzintézetek megduplázták bevételeiket. Csaknem minden banki üzletág nyereséges, és egyre bővül – ugyanis mindenkinek hitel kell a piacon. Kétségtelen, a legvaskosabb nyereséget a lakossági hitelek (lakás-, autó-, áruvásárlás) jelentik a bankok számára.

PIN-kódot soha

Tudatlanságot és jóhiszeműséget igyekeznek kihasználni a bankkártyacsalásra specializálódott csalók. A héten újabb trükköt vetettek be, a korábbi telefonos módszer helyett most e-mailen keresztül próbálják megszerezni az ügyfelek számlaszámát és PIN-kódját. Lapunknak nyilatkozó szakemberek hangsúlyozták, soha, semmilyen körülmények között ne adjuk meg a bankkártyánk PIN-kódját! 

Szárnyal a BUX az eredményszezon után

Amerikában mérsékelt emelkedést mutattak az indexek a vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági adatok publikálása ellenére is. A héten megjelent adatok közül egyedül a lakossági fogyasztás növekedési üteme adott okot némi optimizmusra, csalódást okozott viszont a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának alakulása, és zuhant mind a fogyasztói, mind a beszerzési menedzserindexek értéke augusztusban. 

KÁVÉSZÜNET

Charles Haslett mint Charles herceg

Kis híján bevonták egy gyorshajtásért körözött férfi jogosítványát Angliában. A negyvennyolc éves Charles Haslett esetében azonban kivételt tettek. Haslett ugyanis büntetőjogi szempontból kedvező fizimiskával rendelkezik – a férfi nem kevesebbel büszkélkedhet, mint azzal a ténnyel, hogy kísértetiesen hasonlít a nemzet szeme fényére, Charles hercegre.

Kuvait a női olimpikonok ellen

Szigorú bírálatban részesítette egy szélsőséges kuvaiti vallási vezető egy helyi jelleg? tévécsatorna adását, mivel a televízió programkínálatában helyet kapott jó néhány "erkölcstelen ruhákba öltözött" női olimpikon versenyszáma is.

Mi van a képen?

1. Elárverezték David Attenborough billentyűzetét 2. Zöld szervezet irodája 3. Hogyan várjuk szabadságról visszatérő munkatársunkat
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!